Politika & Kriminal

Onaj šef vojske Sjeverne Koreje, za kojeg se mislilo da su ga pogubili, možda je ipak živ. I nije jedini

Ri Yong-gil je navodno pogubljen zbog optužbi za korupciju

This photo taken on May 9, 2016 and released on May 10, 2016 by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) shows North Korean leader Kim Jong-Un making an address to end the 7th Workers Party Congress at the April 25 Palace in Pyongyang.
North Korea kicked off a massive parade in the centre of Pyongyang on May 10 to celebrate a just-concluded ruling party congress that was seen as a formal coronation for supreme leader Kim Jong-Un. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / KCNA / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
FOTO: AFP

Zapovjednik Glavnog stožera sjevernokorejske vojske Ri Yong-gil možda i nije pogubljen kako se smatralo do danas. Prema najnovijem izvješću, ne samo da je Ri Yong-gil živ nego je i član Centralnog komiteta Radničke partije, i član Središnjeg vojnog povjerenstva, javlja Vice.

Ri Yong-gil se pojavio na službenim fotografijama s kongresa Radničke partije koji je nedavno održan. U dokumentu koji je objavio Rodong Simmun, službeni list centralnog komiteta Radničke stranke, Ri je naveden kao alternativni član Centralnog komiteta, prenosi CNN.

Sjeverna Koreja je navodno pogubila šefa svoje vojske u jednoj od čistki mladog zapovjednika Kim Jong-una, koji često daje pogubiti najviše političke i vojne dužnosnike u zemlji.

U medijima se pojavljuje njegova zamjena

Ri Yong-gil, koji je bio šef Glavnog stožera narodne armije, navodno je pogubljen zbog optužbi za korupciju i zavjeru, kako su tvrdili južnokorejski mediji. Anonimni izvor, koji je navodno dobro upoznat sa sjevernokorejskim poslovima, rekao je za Reuters da je Ri pogubljen. No, odbio je komentirati odakle mu informacije o tome, pozivajući se na osjetljivost teme.

Iako su sjevernokorejske tajne službe odbile komentirati slučaj, Michael Madden, jedan od stručnjaka za tamošnji režim koji vodi i stranicu posvećenu toj zemlji, rekao je kako je sigurno da je Ri izgubio posao šefa vojske, te kako je njegova zamjena nedavno prikazana u državnim medijima, no kako se izvješća o njegovoj egzekuciji trebaju promatrati sa skepsom. “Ne znam je li on pogubljen, to bi bilo malo previše,” rekao je Madden.

Praksa nestajanja pa pojavljivanja

“Ovo je jedan proces,” dodao je ističući kako ne bi bilo prvi put da se navodno pogubljeni sjevernokorejski dužnosnici nakon nekoliko tjedana ili mjeseci pojave nakon što su nestali iz javnog života.

“Oni nestaju, ali se vrate i počnu raditi negdje drugdje. Ne može se isključiti i to da je Ri Yong počeo raditi nešto drugo. Znat ćemo za mjesec, dva.”

Madden podsjeća kako je Ri na čelu vojske bio više od dvije godine nakon što ga je Kim Yong Un imenovao na to mjesto u kolovozu 2013. Njegov prethodnik Ri Yong-ho, je udaljen s posla 2012. i navodno je u kućnom pritvoru. Nekoliko drugih su također otišli s položaja, ali vjeruje se kako nitko od njih nije pogubljen.

“Uvijek postoji mogućnost da se Ri Yong-gil pojavi negdje drugdje,” tvrdi Madden, ponavljajući da su se svi ostali, osim Ri Yong-hoa, zaposlili na drugim mjestima.

Povezanost s nuklearnim testom?

Glasine o pogubljenju su se pojavile manje od tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa, a otprilike mjesec dana nakon četvrtog nuklearnog testa, što je navodno povezano s hidrogenskom bombom. Obje akcije su izazvale popriličan gnjev međunarodne zajednice, i vjerojatno će dovesti do nametanja dodatnih sankcija.

Madden napominje da je do uklanjanja prethodnika Ri Yong-gila došlo u srpnju 2012. samo tri mjeseca nakon neuspješnog polijetanja rakete. Nedavno lansiranje je bilo uspješno, raketa je sada u orbiti, ali vjeruje se da nije funkcionalna, nego je njeno lansiranje korišteno kao paravan za testiranje balističke raketne tehnologije koja je zabranjena. Nije jasno je li nestanak Ri Yong- gila povezan s tim ili je dio uobičajene političke spletke u Pyongyangu.

Niz navodnih pogubljenja od početka godine

Režim Kim Yong una koji je preuzeo vlast u prosincu 2011. poznat je po čistkama i pogubljenjima visokih dužnosnika. U svibnju prošle godine ministar obrane je (navodno) pobuljen zbog nelojalnosti.

On je tvrdio da je zaspao tijekom događaja na kojem je presjedao Kim. Prošlog mjeseca špijunska agencija iz Južne Koreje je objavila kako je 15 dužnosnika već pogubljeno od početka godine.

Tajnik Radničke partije i čelnik specijalnog odjela za odnose s Južnom Korejom Kim Yang-gon u prosincu je poginuo, u nesreći pod sumnjivim okolnostima.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu