Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Opasna zgrada u Vrbanima. U siječnju ploča s fasade pala kod izlaza iz vrtića, sada skoro poklopila ljude u kafiću

Ovo nije prvi put da s te zgrade padaju fasadne ploče, građani već neko vrijeme upozoravaju na probleme

FOTO: Screenshot Facebook

Fasadna ploča pala je jučer sa zgrade u Kuzminečkoj ulici u zagrebačkom kvartu Vrbani na terasu jednog lokala i zamalo pogodila konobara i jednog gosta. Na snimci nadzorne kamere ugostiteljskog objekta vidi se kako je ploča pala odmah ispred gospodina koji je upravo u tom trenutku zakoračio prema terasi gledajući u mobitel i konobara koji je nosio narudžbu.

Opet padaju fasadne ploče sa zgrade u Kuzminečkoj. Ovo je prestrašno

Posted by Sandra Šumera Madjer on Monday, December 20, 2021

Ploča je pala između stolova za kojima su u tom trenutku sjedili gosti. “Nisam bio tu u to vrijeme, ali hvala Bogu da se nije dogodila tragedija”, rekao je vlasnik tog lokala za 24 sata. Radnici od jutros saniraju štetu koja je nastala nakon pada ploče. Zgrada je sada ograđena kako bi se osigurala sigurnost prolaznika.

Zgrada s koje je pala fasada ograđena Igor Kralj/PIXSELL
Zgrada s koje je pala fasadna ploča Igor Kralj/PIXSELL
Mjesto s kojeg je pala fasadna ploča sa zgrade Igor Kralj/PIXSELL

Ovo nije prva ploča koja je pala s te zgrade u sklopu koje su i vrtić i osnovna škola te stanari već neko vrijeme upozoravaju na taj problem.

Početkom godine pale fasade kod izlaza iz vrtića

Kako je Telegram pisao početkom ove godine nekoliko fasadnih ploča palo je točno na mjestu gdje djeca iz vrtića izlaze u dvorište te gdje mnogo ljudi svakodnevno prolazi. Tada su roditelji pokrenuli peticiju i tražili hitnu reakciju nadležnih, jer tadašnji incident nije bio prvi koji se dogodio. Na tadašnji Telegramov upit iz tog vrtića su samo kratko odgovorili kako je vrtić siguran te da je oštećeni dio u vlasništvu PBZ-a.

Zgrada s koje su pale ploče bila je oštećena u petrinjskom potresu, ali se u haustoru, u kojem se nalazi ulaz u vrtić, 2019. srušio strop i metalna konstrukcija koja ga je držala. Tada je tragedija izbjegnuta, jer se sve dogodilo u večernjim satima.

Identične fasadne ploče su nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020. popadale s novoizgrađenog 16-katnog nebodera na koji se naslanja vrtić. Roditelji, koji su prije gotovo godinu dana zatražili reakciju nadležnih, tada su Telegramu rekli kako su tada građevinski inženjeri pregledali neboder i zamijenili neispravne ploče, ali nisu pregledali vrtić.

Iz grada i PBZ-a nisu odgovorili oko izvođača radova

Iz Grada su u siječnju ove godine, kada ga je još vodio pokojni gradonačelnik Milan Bandić, na Telegramov upit odgovorili kako su statičari odmah nakon petrinjskog potresa krenuli pregledavati odgojno-obrazovne ustanove. Tada su utvrdili da se radi o manjim oštećenjima kozmetičke prirode te da nema značajnije štete u školama i vrtićima, kao i da njihova sigurnost nije ugrožena.

Grad tada nije odgovorio na upit Telegrama oko izvođača radova ustvrdivši da je zgrada u vlasništvu Privredne banke Zagreb. Iz PBZ-a su pak odgovorili da su osigurali uklanjanje oštećenih ploča, ali su također preskočili pitanje o izvođaču radova.

Redatelj i aktivist Dario Juričan tada je Bandiću ukazao na problem. “Bundiću, ako uhvatiš malo vremena između dvaju posjeta zagrebačkim krznarijama u društvu svojih suradnica, ukazao bih ti na problem djece i njihovih roditelja u vrtiću na Vrbanima III – njima prijeti opasnost od fasadnih ploča koje je tako šlampavo postavio tvoj pajdo iz Zagrebgradnje”, kazao je tada Juričan.

‘Hoćemo li čekati da pogine dijete?’

Juričan je opisao problem i Bandiću poručio: “Oprosti što te gnjavim, ali roditelji su istinski uplašeni za svoje živote, te pogotovo za živote svoje djece. Odloži na trenutak bunde i dijamante, probaj se malo fokusirati na djecu. Možeš ti to.” Istaknuo je zahtjeve roditelja da se provjeri sigurnost fasadnih ploča, pa podsjetio.

“Ugovorom o zakupu objekta na području Gradske četvrti Trešnjevka-Jug, za potrebe Dječjeg vrtića Jarun od 5.5.2017. pajdi Branku Vojnoviću iz Zagrebgradnje plaćao si po 13,75 eura za svaki od 1800 kvadratnih metara, dok pajdo Miroslav Škoro sa svojom strankom Domovinski pokret za 242 m2 u Vlaškoj 81f Gradu Zagrebu plaća tek 0,83 eura po kvadratu. Hej, Bundiću, pa to je 16 puta manje nego što Grad plaća za rentanje vrtića. Zar ti je lider Imovinskog pokreta koji se svojim parkingom bogatio na pacijentima bolnice u Zajčevoj, zbilja 16 puta važniji od djece?”

Juričan je zatim nastavio: “Pitanje je naravno retoričko, ne moraš mi odgovoriti, niti mrštiti svoje botoxirano lice. Privredna banka Zagreb (PBZ) nedavno je preuzela od Zagrebgradnje vlasništvo nad prostorom vrtića. Dobro, namirio si pajde, a sada učini nešto za roditelje male djece”, poručio je Juričan u tadašnjoj objavi i dodao kako su roditelji pokrenuli peticiju da se pobrine za sigurnost građana. “Možeš li ti to, folirantu Bundiću, ili ćemo čekati da neko dijete pogine zbog tvog nemara”, pitao je početkom ove godine Juričan.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više