Politika & Kriminal

Opet fantastična logika za mjere u školama: Tko je u razredu sjedio u krugu dva metra od zaraženog mora u samoizolaciju

Capak je predstavio nove kriterije za samoizolaciju učenika

Jana(11) does her homework at her home during the lockdown of schools caused by the spread of the new coronavirus COVID-19 in Bratislava on March 27, 2020. - The newly-appointed government of new PM Igor Matovic came up with a new set of precautionary measures against the spread of the new coronavirus as obligatory face masks, specific shopping hours for elders and continuation of lockdown of schools. Slovakia has 269 positively tested cases of Covid 19. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
FOTO: AFP/Ilustrativna fotografija

Na današnjoj pressici Nacionalnog stožera ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je uvođenje novih mjera za samoizolaciju učenika. Govoreći o situaciji u školama Capak je rekao kako od 1291 novozaraženih u posljednja 24 sata, njih 260 školske dobi, što je oko 20 posto. Istaknuo je kako je od 14. rujna najviše zaraženih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina.

“Trenutno imamo 2038 osoba od sedam do 18 godina koje su oboljele, a 10.430 osoba školske dobi je u samoizolaciji. Nije baš da cijeli razredi idu u samoizolaciju, iako se i to zna dogoditi. Poduzeli smo niz mjera da se to ne događa. Od osoblja u školama imamo 46 oboljelih među nenastavnim osobljem, a 215 osoblja u nastavi”, rekao je.

Naglasio je kako su 7. rujna donijeli novi dokument oko postupanja s bliskim kontaktima u školama, gdje su istaknuli da nije potrebna samoizolacija cijelog razreda, nego da je potrebno utvrditi tko je u bliskom kontaktu, ali da zbog učestalih pitanja o broju učenika u samoizolaciji pripremaju novi dokument, a izdvojio je najbitnije oko samoizolacije učenika. “U nju će ići samo oni koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima oboljelog, kao i oni koji su 15 minuta blizu stajali ili sjedili putujući do škole s oboljelim učenikom”, kazao je Capak.

‘Izolacija ovisi o dužini kontakta’

Capak je istaknuo da će dokument biti završen do kraja tjedna, ali da se ne zna kada će stupiti na snagu. “Procjenu treba napraviti epidemiolog kada dobije informacije od djetetu, a slično je i kod predškolaraca. Ako je taj kontakt dugotrajan, u tom slučaju će epidemiolog procijeniti da dijete mora u izolaciju. Ono što sam naveo dva elementa za putovanje ili ako sjede zajedno u klupi je samo orijentacijski jer moramo postaviti neke kriterije”, kazao je Capak.

Osvrnuo se ponovno na brojke zaraženih u školstvu. “Ne bih rekao da su škole izvor zaraze. Iako ove godine imamo nešto više oboljelih i onih u samoizolaciji. Ovaj val je nešto brže počeo.”

Capak je rekao kako trenutno ne razmišljamo, niti planiraju o uvođenju covid potvrda u školski sustav, ali je napomenuo da je takva mogućnost uvijek otvorena.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu