Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Novo nadrealno priopćenje optuženog profesora. Ignorira žrtve i za sve optužuje Nevena Budaka

Nakon što je Telegram objavio njegov identitet, medijima šalje već drugo priopćenje

Zagreb: Održana tribina "Anatomija hrvatsko-srpske mržnje" 28.11.2018., Zagreb - U Cinestar Branimir Centru odrzana je tribina Anatomija hrvatsko-srpske mrznje. Drago Roksandic Photo: Zarko Basic/PIXSELL
FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Telegram je u utorak objavio tko je profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu kojeg je pet studentica optužilo za seksualno uznemiravanje. Riječ je o poznatom povjesničaru i dugogodišnjem predavaču Dragi Roksandiću, od kojeg smo prije objave njegova identiteta tražili komentar na te optužbe.

Iako nam danima nije odgovarao na upite, sada se, nakon objave teksta, već drugi put javlja medijima svojim priopćenjem. U prvom, koje je poslao u srijedu, proglasio se žrtvom Telegramovog medijskog linča. Dodao je da osuđuje svako spolno uznemiravanje, optužbe na svoj račun proglasio je klevetama i napisao kako iza svega stoji – fakultetska politika.

Noćas, u 5 sati, na naš je mail stiglo i drugo priopćenje, koje je Roksandić uputio privremenom dekanu Filozofskog Miljenku Šimpragi, ujedno i Borasovom prorektoru, koji je od njega zatražio pisano očitovanje o navodima u prijavi za seksualno zlostavljanje.

Roksandićevo pismo niže možete pročitati u cijelosti.

Poštovani profesore Šimpraga,

primio sam navedeni Vaš dopis, kopiju „Prijave za seksualno uznemiravanje“ (u tekstu ove prijave „fizičko uznemiravanje“), koja je na Fakultetu zaprimljena 25. siječnja t. g. kao i dvije stranice ispisa upita s portala „Studentsko pravo…“ te Vašu molbu da „u roku od 3 dana od primitka ovog poziva dostavi/m/ svoje pisano očitovanje o navodima u prijavi“.

Prije svega, osuđujem svako seksualno uznemiravanje i zalažem se za pravno procesuiranje u skladu s propisima, s punim uvažavanjem ljudskih i građanskih prava i zaštitom ljudskog dostojanstva svih involviranih.

Odlučno odbacujem optužbu studentice koja se referira na navodni slučaj iz 2016. godine kao lažnu i klevetničku. Budući da je reaktualizirana (?) sada – kada se protiv mene vodi medijski linč koji je bez presedana u povijesti Sveučilišta u Zagrebu – doživljavam je kao sastavni dio scenarija tog linča.

Dvije stranice ispisa upita s portala „Studentsko pravo…“, ako se odnose na mene (?), isto su tako objede – laži i klevete i ja ih u potpunosti najodlučnije odbacujem.

Skrećem Vam pozornost na „Priopćenje profesora emeritusa Drage Roksandića“, koje je jučer dostavljeno i objavljeno u medijima. Dostavljeno je i Vama osobno. U tom priopćenju apostrofiram navodno „deponiranu izjavu“ članice Odsjeka za povijest o čijem je postojanju Odsjek za povijest bio obaviješten 7. prosinca 2018. godine. Citiram:

„Objeda zbog spolnog uznemiravanja pojavila se prvi put u poluanonimiziranoj formi na sjednici Vijeća Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 7. prosinca 2018. godine, kada se raspravljalo o prijedlogu Katedre za povijest Srednje i Jugoistočne Europe da me se predloži za profesora emeritusa. (…) Prijedlog Katedre za izbor u status profesora emeritusa izazvao je bijes prof. dr. sc. Nevena Budaka i bio povod sigurno najsramnijoj sjednici Vijeća Odsjeka za povijest u njegovoj stogodišnjoj povijesti. Profesor Budak je izazvao i usmjeravao takvu lavinu laži, podvala i objeda da su samo rijetki, kao što je to ovih dana izjavio on sam, imali snage na toj sjednici da im se odupru i da svoj prijedlog proslijede Sveučilištu u Zagrebu.“

Citiram, dalje:

„Navodno ‘deponirana izjava’, koja uopće nije bila pročitana članovima Vijeća Odsjeka za povijest, poslužila je kao okidač u linču koji je započeo 7. prosinca 2018. godine. (…) Sve što sam imao reći Rektoru Borasu u vezi s navodno ‘deponiranom izjavom’ napisao sam odmah i u detaljima kada sam je konačno dobio na uvid te – anticipirajući logiku medijskog linča – minuciozno sam je raščlanio i argumentirano opovrgnuo u svome nedavnom dopisu Rektoru.“

Lijepo Vas molim, o. d. Dekana, profesore Šimpraga, da u skladu sa svojim ovlastima pokrenete postupak utvrđivanja autentičnosti i istinitosti iskaza u toj navodno ‘deponiranoj izjavi’ kao i pokretanja pitanja osobnih odgovornosti koje će proisteći iz spoznaja utvrđenih u tom postupku.

Tvrdim s punom osobnom odgovornošću i svim posljedicama koje iz toga mogu proisteći da je prof. dr. sc. Neven Budak ključni akter u svemu što se događa sa mnom u vezi od 7. prosinca 2018. do danas. Dokazi za to postoje. To su audio- i audiovizualni zapisi sjednica Vijeća Odsjeka za povijest od 7. prosinca 2018. godine do danas, zapisnici istih tih sjednica i Budakove javne izjave.

Kao što sam naveo u „Priopćenju professora emeritusa Drage Roksandića“, „(c)ijeli moj život posvećen je borbi protiv nasilja u bilo kakvu obliku, u ratu i miru. To nije javno nepoznato. Trudio sam se svojom nastavnom i javnom djelatnošću podržavati slobodoumne, kreativne i društveno odgovorne studentice i studente. Odiozno mi je i potpuno neprihvatljivo seksualno nasilje nad ženama i muškarcima bilo koje vrste, kao i nasilje prema djeci i starijim osobama.“

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više