Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Oporba traži ostavku Vlade te Uprave i NO-a Ine: 'Plenkoviću odlazi da zemlja može normalno disati'

Najavili su poduzimanje svih mogućih mjera da dođe do izbora

FOTO: Screenshot/HRT

Progresivna saborska oporba zatražila je danas od Vlade da zbog afere s preprodajom plina u Ini na idućoj sjednici razriješi Upravu i Nadzorni odbor Ine, a nakon toga i sama podnese ostavku.

Predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo, GLAS-a i HSS-a nakon sastanka u Hrvatskom saboru dogovorili su da će poduzeti sve institucionalne i izvaninstitucionalne mjere kako bi osigurali da dođe do prijevremenih izbora i poručili da su spremni za izbore.

‘Banda je preuzela Inu’

“U Hrvatskoj je izvanredna situacija, iz nacionalne energetske kompanije ukradena je milijarda kuna, iznos kojim se moglo gotovo svakom umirovljeniku isplatiti tisuću kuna kako bi mogli platiti režije”, izjavio je nakon sastanka oporbe predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Taj je novac nestao, jer je banda preuzela upravljanje Inom, predsjednik Nadzornog odbora koji prima pola milijuna kuna bruto naknade godišnje i članovi koji primaju po 300.000 kuna nisu pazili i gledali, pustili su da im pred nosom nestane milijarda kuna”, ustvrdio je Grbin.

Upitao je gdje su ministri i premijer i zašto ne znaju kako se upravlja najvećom naftnom kompanijom u zemlji. “Zbog ovoga moraju otići svi, mora otići predsjednik Vlade, ministri na čelu s onim Filipovićem koji je bio u Nadzornom odboru Ine, a mora otići i Uprava i Nadzorni odbor Ine”, rekao je Grbin dodavši kako je “minimum koji Hrvatska zaslužuje da banda ode”.

‘Ovo više ne može proći’

“HDZ stalno ponavlja mantru o vertikali upravljanja, no oni tu vertikalu ne koriste za upravljanje nego za kadroviranje, a sada ta vertikala odgovornosti ide do premijera”, kazala je Sandra Benčić iz Možemo.

“Ovakva količina političke neodgovornosti više ne može proći”, poručila je Benčić i najavila da će iskoristiti sve institucionalne i neinstitucionalne mehanizme kako bi “ovo bila zadnja pljačka u režiji vladajuće stranke”. Vrh HDZ-a, ocijenila je, očito više nema kontrolu nad kriminalom, korupcijom i krađama svojih članova.

Šef HSS-a Krešo Beljak rekao je da Vladu u ovom trenutku čine “hodajući politički mrtvaci na čelu s Andrejom Plenkovićem”, pa je vrijeme da odu u ropotarnicu povijesti. “Jedini način je momentalna ostavka i sazivanje izvanrednih izbora”, poručio je.

‘Odi da zemlja može disati’

Proračuni gradova Bjelovara i Koprivnice iznose nešto više od novca koji je sjeo na račun jednog umirovljenika, upozorila je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a. “Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada, tako i HDZ mijenja svoje predsjednike ali ostaje uvijek isti, a premijer Plenković ‘drži lojtre’ i ne može reći da nije znao”, kazala je Mrak Taritaš. Premijeru Plenkoviću uputila je poruku: “Odi i dopusti zemlji da krene normalno disati” .

“Ovo je direktna odgovornost predsjednika Vlade, cijele Vlade i ministra gospodarstva”, ocijenio je i Nikša Vukas iz Socijaldemokrata napomenuvši kako u dvije velike hrvatske afere sudjeluje jedan obitelj – obitelj Dalić.

Oporbeni čelnici kritizirali su i to što Vlada usred energetske krize još uvijek nije izašla s mjerama za ublažavanje udara cijene energenata na građane, poduzetnike i ustanove.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više