Oporba u Moskvi uspjela je zatresti Putina. Izgubio je trećinu mjesta u gradskoj skupštini

Opozicija je osmislila taktiku kojom je nakon dugo vremena uspjela promijeniti dosadašnju situaciju

ZADNJA IZMJENA: ruj 9, 2019
Foto: AFP

Vladajuća Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, izgubila je trećinu zastupničkih mjesta u moskovskoj gradskoj skupštini nakon lokalnih izbora, prenosi novinska agencija RIA u ponedjeljak, sugerirajući da je oporbena strategija taktičkog glasanja za najjačeg kandidata uspjela.

Nedjeljni izbori bili su jedni od najpraćenijih lokalnih izbora u posljednjih nekoliko godina jer je vlast zabranila kandidaturu nekim kandidatima opozicije, što je uzrokovalo najveće prosvjede u posljednjih, skoro, deset godina u ruskom glavnom gradu. Moskovske izbore su istaknuti opozicijski političari, poput Alekseja Navaljnog i njegovih saveznika, označili kao šansu za nagrizanje Ujedinjene Rusije prije parlamentarnih izbora 2021.

Navaljnijeva taktika

Prosvjedi su izbili sredinom srpnja nakon što je središnje izborno povjerenstvo odbilo prihvatiti kandidaturu većeg broja opozicijskih političara, pod izlikom da nisu sakupili dovoljno potpisa pravih podupiratelja. Navaljni je savjetovao svoje pristaše da taktički, širom Rusije, glasaju za kandidata koji ima najveće šanse pobijediti kandidata Ujedinjene Rusije.

Moskovski kandidati Ujedinjene Rusije “pretvoreni” su u nezavisne kandidate kako bi se distancirali od stranke koja ima najnižu podršku u zadnjih deset godina. Gotovo cjeloviti izborni rezultati, na koje se poziva RIA, pokazuju da je Ujedinjena Rusija izgubila oko trećinu mjesta, u usporedbi s prošlim izborima. RIA navodi da će Ujedinjena Rusija naposljetku vjerojatno imati 26 od 45 zastupničkih mjesta u moskovskoj skupštini.

Pad Ujedinjene Rusije

Na prethodnim je izborima 2014. Ujedinjena Rusija dobila 28 zastupnika preko svoje liste i još 10 nezavisnih zastupnika koje je poduprla. Ovoga je puta, navodi RIA, Komunistička stranka uzela mjesta Ujedinjenoj Rusiji, osvojivši 13 mandata, dok su nakon prošlih izbora imali samo 5 zastupnika. Opozicijska stranka Jabloko (Jabuka) i Pravedna Rusija osvajaju tri mandata, navodi RIA.

Lokalni izbori održani su u cijeloj Rusiji, u nedjelju. Društvenim mrežama kruži nekoliko video zapisa, na kojima se vidi kako su neki glasači stavljali više listića u glasačke kutije. Putin i dalje ima veliku podršku te ga podržava preko 60 posto Rusa, ali ipak manju nego prethodnih godina.

Zdravka Grund
Telegram autor
1756 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program