Oporba u Republici Srpskoj danas najavila rušenje Dodika s vlasti

Milorad Dodik trenutno je predsjednik RS, a ranije je bio njen premijer

ZADNJA IZMJENA: svi 29, 2015
Foto: PIXSELL/PIXSELL

U Republici Srpskoj bi moglo doći do promjene vlasti, zaključak je današnje konferencije za novinare koju je u Banjoj Luci održao predstavnik Saveza za promjene, Mladen Bosić. “Vrijeme je da se krene u formiranje nove skupštinske većine koja će dovesti do suštinskih promjena u Republici Srpskoj” izjavili su vođe Saveza za promjene Bosić (SDS), Mladen Ivanić (PDP) te Dragan Čavić (NDP), prenosi Dnevni Avaz. Najava je to rušenja aktualne vlasti koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Bosić je na presici u Banjoj Luci naglasio da RS treba novu odgovornu vlast, koja će se, između ostalog, boriti protiv korupcije i kriminala. “Smatramo da postoji više nego dovoljan prostor za formiranje nove skupštinske većine u RS-u”, rekao je Bosić ističući da su na ovom sastanku dogovorene i aktivnosti na tom planu. Razgovorima je prisustvovao i potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić, koji je ranije potvrdio da vodi razgovore o formiranju nove skupštinske većine u RS-u i da bi prihvatio mjesto premijera.

Raste broj onih koji žele da se stanje u RS sredi

“Izvjesno je i da je broj onih koji su zainteresirani za sređivanje stanja u RS-u sve veći” rekao je Bosić i naveo da će biti jasno koliko tko ima sigurnih zastupnika za većinu nakon što se bude izjašnjavalo o navodnoj kupovini zastupnika u RS-u. Predsjednik PDP-a Ivanić potvrdio je da su dali podršku inicijativi Napredne Srpske da se istraži afera ‘kupovine zastupnika u RS-u’, ne bi li se provjerili ti navodi. Stranka Saveza za promjene pokrenut će, kaže, inicijativu za posebnu sjednicu Narodne skupštine da bi se o toj temi raspravilo, a izvještaj će poslati i nadležnima u Specijalnom tužilaštvu RS-a.

Ivanić dodaje da ostaje za vidjeti hoće li vlast u RS-u prihvatiti da se to pitanje istraži i time će pokazati koliko je većina u RS-u stabilna. Naglasio je i da treba doći do promjena u RS-u te da će i posebni timovi raditi na tome. Predsjednik NDP-a Čavić ističe da je davno prošlo vrijeme da ‘režim padne’ te da je stanje u RS-u takvo da mora doći do promjena.

Prijava premijerki Cvijanović

Naveo je da će biti pripremljene i nužne politike za izlaz RS-a iz teške situacije. Podsjetio je i da je još ranije podnio prijavu protiv premijerke RS-a Željke Cvijanović, inače bliske Dodikove suradnice, zbog afere ‘snimak’ na kojoj se navodno čuje kupovina zastupnika, ali do danas ništa nije učinjeno da se to istraži. Savez za promjene traži i da se RS-u izruči Milo Radišić, vlasnik firme Grand trade iz Banje Luke, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija akcijama „Medicinske elektronike“, ali je pobjegao u Srbiju.

Sastanku su prisustvovali i zastupnici stranke Napredna Srpska, Adam Šukalo i Goran Đorđić, koji su ranije podržavali trenutnu vladajuću većinu u RS-u, predvođenu SNSD-om. Šukalo sada ističe da njegova stranka insistira da se nakon šest mjeseci moraju iznijeti detalji istrage o navodnoj kupovini zastupnika u RS-u te da će o spremnosti za to ovisiti i njihovo dalje djelovanje, piše Dnevni Avaz.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program