Politika & Kriminal

Orban neviđeno nahvalio Srbiju i Vučića: 'Više nama treba srbijansko članstvo u EU-u nego što to treba njima'

Mađarski premijer tvrdi da se bez Srbije ne može se razgovarati o sigurnosti ili cjelokupnom europskom identitetu

Prime Minister of Serbia Aleksandar Vucic (R) is directed by his Hungarian counterpart Viktor Orban (L) while reviewing an honour guard in front of the parliament building in Budapest on July 1, 2015 during his welcoming ceremony. Vucic is on a one-day official visit to the Hungarian capital to lead his delegation for the Hungarian-Serbian joint government meeting.  AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
FOTO: AFP

Europska unija ne može razgovarati o svojoj sigurnosti i europskom identitetu bez Srbije čije je članstvo u savezu geopolitički interes, rekao je u srijedu na Bledu mađarski premijer Viktor Orban.

„Treba nam Srbija zbog geopolitike”, rekao je mađarski čelnik na Bledskom strateškom forumu, na panelu na temu budućnosti Europe. „Srbija je ključna. Bez Srbije kao članice EU-a ne može se razgovarati o sigurnosti ili cjelokupnom europskom identitetu. Više nama treba srbijansko članstvo EU-u nego što to treba Srbiji”, zaključio je Orban.

Na panelu sudjeluje i Plenković

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sudjelovao je na istom panelu kao jedini predstavnik države koja nije članica EU-a, uz šest europskih premijera, među njima i Andreja Plenkovića.

Vučić je naglasio kako je Srbija bila entuzijastična oko procesa pristupanja EU-u, ali „taj entuzijazam više ne postoji”. „Našli smo svoje načine da nadvladamo ekonomske poteškoće. Stvorili smo svoje mehanizme”, kazao je Vučić. Srbijanski predsjednik istaknuo je kako je Srbija i dalje u potpunosti predana europskom putu, no „morala je preživjeti i poboljšati položaj svojih ljudi”.

Vučić se žalio na postupanje EU-a

Vučić EU-u, „najboljem mjestu na svijetu za život”, zamjera što ne nagrađuje napredak država kandidatkinja kad ispune neke od kriterija za članstvo. „Sjeverna Makedonija je promijenila ime, dobila je obećanja da će se otvoriti proces, je li se to dogodilo?”, pitao je Vučić o državi je riješila spor oko imena s Grčkom, ali sad joj otvaranje pregovora blokira Bugarska.

„Ne tražim pomoć i ne plačem, samo govorim što je istina i mi to vidimo”, zaključio je. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na panelu je kazao kako je EU, svjesna da mora biti vidljivija u Srbiji, povećala investicije u toj državi što je Vučić potvrdio.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu