Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Orban opet svojatao tuđe teritorije, uključujući i one hrvatske. Reagiralo pola Europe, Grlić Radman šuti

Ovoga je puta Veliku Mađarsku stavio na šal

Hungary's Prime Minister Viktor Orban looks on ahead of a meeting of The North Atlantic Council during the NATO summit at the Ifema congress centre in Madrid, on June 30, 2022. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
FOTO: AFP

Mađarski premijer Viktor Orban jučer je na Facebooku objavio video u kojemu se sastaje s mađarskim nogometašima. Tom prilikom je nosio navijački šal s natpisom “Mađarska.”

Problem je nastao kada su mediji uočili da na tom šalu nije prikazana Mađarska kakva je danas, nego Mađarska kakva je nekada bila, tzv. Velika Mađarska. List Ukrajinska pravda ustvrdio je da ta karta prikazuje teritorij koji je sada dio susjednih država Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Ukrajine.

Ukrajina je nakon toga poručila da će pozvati mađarskog veleposlanika kako bi mu uručila službeni prosvjed jer je Orban nosio taj šal na kojem je njihov teritorij prikazan dijelom Mađarske. “Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike”, istaknuo je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku. Kijev je službeno u međuvremenu zatražio i ispriku Budimpešte.

U Rumunjskoj snažno negoduju

Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je “snažno negodovanje” te su mađarskog premijera optužili za revizionizam.

“Bilo kakav iskaz revizionističke naravi, neovisno o njegovu obliku, neprihvatljiv je i protivan trenutnim realnostima i obvezama kojima su Rumunjska i Mađarska zajednički privržene. Ovakav pristup je u jasnoj suprotnosti s atmosferom otvorenosti i oživljavanja bilateralnog dijaloga kakve je bilo moguće vidjeti tijekom naših nedavnih konzultacija”, navodi se u priopćenju iz Bukurešta.

Hrvatska službeno nije reagirala

Hrvatska putem svog Ministarstva vanjskih i europskih poslova na čijem čelu je Gordan Grlić Radman, zasad službeno nije reagirala. Predsjednik Republike Zoran Milanović je u ponedjeljak rekao da službeni Zagreb ne bi trebao reagirati na potez mađarskog premijera. “Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mjesecu i nađemo se na večeri”, rekao je.

“Ne bih tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji”, dodao je.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je pak izjavio da nije vidio snimku na kojoj mađarski premijer nosi šal “Velike Mađarske”. “Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima… Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija”, rekao je Plenković.

Vidović bi sve to najradije ignorirao

Saborska oporba ocijenila je u utorak da Orbanov šal nikako ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, ali i zaključila da on to radi za unutarnjopolitičke svrhe te da mu ne treba pridavati previše pažnje. Franko Vidović (Socijaldemokrati) izjavio je kako je “Orban takav kakav jest” te da to što radi svakako ne zaziva dobrosusjedske odnose, ali je kao najbolju politiku preporučio ignoriranje.

Mišel Jakšić iz SDP-a kaže da je već dulje vrijeme iz Orbanova ponašanja jasno da na Hrvatsku gleda kao na zemlju koja treba biti podređena njemu, Mađarskoj, njegovim ekonomskim i energetskim interesima, te da je na nama da odlučimo kako ćemo se prema tome postaviti i do kada ćemo to tolerirati. „Trebamo zauzeti unisoni stav i prema Orbanu, ali i prema zaštiti hrvatskih energetskih interesa pa se nadam da će tematska sjednica Odbora za pravosuđe biti jedan od koraka kojim ćemo Orbanu pokazati da i mi znamo štititi svoje nacionalne interese”, poručio je Jakšić .

Benčić se sjetila i uloge MOL-a

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) smatra da Orbanova politika nikad nije bila značajno prijateljska prema Hrvatskoj i da Orban koristi MOL da bi onemogućio Hrvatskoj da samostalno upravlja energetskim sektorom. „Orban je više puta slao poruke koje pokazuju određene pretenzije na teritorije drugih zemalja, ne samo Hrvatske, on to koristi za unutarnjopolitičke svrhe pa u tom smislu u vanjskoj politici ne treba tako ozbiljno to doživljavati”, kazala je.

Međutim, dodaje Benčić, s takvim porukama ga ne možemo svrstavati u neke bliske suradnike i prijatelje, kao što ga je vrlo često Plenkovićeva Vlada svrstavala. Pita se pritom zašto su toliko često HDZ-ovi zastupnici u EU parlamentu podržavali Mađarsku i politiku Viktora Orbana pa i onda kad je čitava EU htjela osuditi i njegov autoritarni režim i kršenja ljudskih prava.

Grmoja vidi veće opasnosti od šala

Nikola Grmoja (Most) drži da puno opasnije od šala sa slikom velike Mađarske je činjenica da Mađarska definitivno ima gospodarske pretenzije na Hrvatsku preko INA-e, preko ulaganja u Slavoniju.

„Ozbiljna vlast, ozbiljan predsjednik Vlade i države bi se time pozabavili, a ne bi na to odmahivali rukom”, kazao je. I on smatra da Orban šalje poruku svom biračkom tijelu. „Nostalgija prema tim teritorijima još uvijek postoji, ali nas kao suverenu državu to ne bi uopće trebalo zabrinjavati ako imamo suverenu vlast koja će štiti svoje nacionalne interese. Nažalost, to nemamo”, ustvrdio je Grmoja.

Orban ima novu objavu na Fejsu

U međuvremenu, u utorak se Orban oglasio novom objavom na Facebooku.

“Nogomet nije politika. Nemojmo vidjeti nešto čega nema. Mađarska reprezentacija je reprezentacija svih Mađara, gdje god oni živjeli!”, naveo je Orban u pomalo enigmatičnom statusu koji je protumačen kao svojevrstan odgovor na kritike.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više