Orban si je zgodno uredio ured: golemom kartom Mađarske koja obuhvaća i dijelove Hrvatske

Ovo nije prvi put da mađarski premijer svojata dijelove Hrvatske, ali dosad uglavnom nitko nije reagirao

ZADNJA IZMJENA: pro 17, 2019
Foto: Viktor Orban/Facebook

Mađarski premijer Viktor Orban, ujedno i predsjednik vladajuće stranke Fidesz, objavio je na svom Facebook profilu fotografiju sa sastanka predsjedništva svoje stranke koji se održao u prostoriji na čijem zidu visi karta Mađarske koja obuhvaća i dijelove Hrvatske. Karta, koja – kako se vidi na fotografiji – dominira prostorijom, očito je stalna dekoracija u tom uredu.

Ovo nije prvi puta da se u objavama iz Mađarske pojavljuje neprimjereni zemljovid. Slična se situacija dogodila i u lipnju ove godine kada je na Twitteru Ureda za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade, koji djeluje u sastavu premijerova kabineta, objavljena karta kojom se svojatao velik dio hrvatskog teritorija. S obzirom da javne reakcije iz Zagreba nije bilo, Telegramov Drago Hedl tada je pitao, redom, Vladu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ured predsjednice što su poduzeli nakon što se to dogodilo.

16. Elnökségi ülés Advent idején // Advent meeting of the party presidency

Gepostet von Orbán Viktor am Montag, 16. Dezember 2019

Kritike samo ‘tihom diplomacijom’

Za razliku od nekih drugih slučajeva, kada je Ministarstvo javno reagiralo, ispostavilo se tada da je radila tek „tiha diplomacija”: Ministarstvo je tvrdilo da je „stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica”.

Iz Ureda predsjednice odgovorili su nam tada da je „potpuno neprihvatljivo iskrivljavanje povijesnih činjenica i konteksta kada je riječ o Hrvatskoj i oživljavanje revizionističke politike te kako objavljivanje ovakvih sadržaja, osobito na službenim stranicama državnih institucija, ne pridonosi jačanju dobrosusjedskih odnosa i unosi u njih nepotreban nemir”. Ministarstvo i Pantovčak dobili su tada „uvjeravanja mađarske strane” da se ne radi o iskazivanju teritorijalnih pretenzija.

Viktor Orban je nedavno bio i u Osijeku, gdje je, među ostalim, govorio da su „prije 80, 90, 100 godina Slavonija te Baranja u Mađarskoj bili najbogatiji krajevi naše države”. Na tu njegovu izjavu nije bilo posebnih reakcija domaće politike. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li sada, u jeku predizborne kampanje, biti glasnijih reakcija na novu objavu.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
473 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program