Politika & Kriminal

Orban sve teže kontrolira pobunu u Mađarskoj; oporba je došla prosvjedovati na državnu TV pa je nastao kaos

Pkušali su pročitati peticiju protiv Obrbana ali su ih zaštitari izbacili iz zgrade

Zaštitari su izbacili dvoje neovisnih zastupnika iz zgrade mađarske državne televizije kad su u ponedjeljak pokušali pročitati peticiju, dan nakon prodemokratskih prosvjeda u Budimpešti koje je policija rastjerala suzavcem. Dvoje zastupnika bilo je među njih desetak koji su noć proveli u zgradi državne televizije nastavljajući akciju protiv politike premijera Viktora Orbana (desnica).

U peticiji koju su htjeli pročitati pred kamerama ponavljaju se zahtjevi izneseni u nedjelju, a među njima je poziv na povlačenje novog zakona o radu koji je već nazvan “robovlasničkim”, zatim poziv na neovisnost medija i pravosuđa.

Neovisna zastupnica Bernadett Szel objavila je videosnimku na svojoj stranici Facebooka na kojoj je prikazano kako se zaštitari svađaju s njezinim kolegom, zastupnikom Akosom Hadhazyjem te ga izbacuju iz zgrade. Szel je rekla da su i nju izbacili. “Željeli smo pročitati peticiju”, govori ona na videosnimci. Ostali zastupnici nastavljaju prosvjedovati u zgradi.

Szél Bernadettet kidobták a köztévé épületéből

❌❌❌ Így dobtak ki minket Hadházy Ákossal a köztévé épületéből.

Gepostet von Szél Bernadett am Sonntag, 16. Dezember 2018

Masovni prosvjedi protiv Orbana

U nedjelju je oko 10.000 ljudi sudjelovalo u prosvjedima nazvanim “Sretan Božić gospodine premijeru”, četvrti i dosad najveći u tjedan dana protiv premijera Orbana koji sve autoritarnije vlada Mađarskom. Šetnja gradom protekla je mirno sve dok policija nije ispalila suzavac na prosvjednike ispred zgrade televizije kasno u nedjelju navečer.

Orbanova vladajuća stranka Fidesz poručila je da “kriminalci” stoje iza “uličnih pobuna” i optužio je Georgea Sorosa, američkog milijardera i filantropa mađarskog podrijetla da stoji iza prosvjeda. Soros je oštar kritičar Orbana no odbacuje navode da stoji iza prosvjeda i smatra da takvim optužbama vlada želi stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu