Politika & Kriminal

Orban traži ono što Plenković nije dobio; vladanje bez parlamenta i to na neograničeni rok trajanja

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić u pismu Orbanu izrazila zabrinutost zbog njegovih namjera

Prime Minister Viktor Orban arrives for a Parliament session in Budapest, Hungary, Oct. 20, 2014. In the 25 years since the collapse of communism, Orban has come to question Western values, foment nationalism and look more openly at Russia as a model., Image: 210341156, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, New York Times
FOTO: Profimedia, New York Times

Ono što nije prošlo Andreju Plenkoviću, moglo bi lako uspjeti Viktoru Orbanu – da u procesu odlučivanja potpuno zaobiđe parlament. Ideja hrvatskog premijera da parlament ovlasti Vladu da donosi uredbe sa zakonskom snagom iz djelokruga rada Sabora nije dobila podršku čelnika oporbenih klubova na prošlotjednom sastanku i čini se da se od nje odustalo. U Mađarskoj, međutim, upravo raste pritisak na oporbu da podrži sličan prijedlog koji bi dao sve ovlasti u ruke Vladi koju već deset godina vodi Orban.

Proširene ovlasti bez roka trajanja

Pritom bi stvari bile znatno ozbiljnije nego u Hrvatskoj. Po našem Ustavu, naime, Sabor može Vladi dati tako široke ovlasti najduže na period od godinu dana. Orban je od mađarskog parlamenta već dobio zeleno svjetlo za 15 dana proširenih ovlasti, no taj period je pri kraju i u proceduru je pušten prijedlog prema kojem bi se izvanredno stanje proširilo na neograničeni rok trajanja.

Ima i još – u istom paketu idu zakonske izmjene po kojima bi se predvidjele zatvorske kazne do pet godina za nepoštivanje mjera namijenjenih sprječavanju širenja infekcije, a ista kazna se predviđa i za širenje lažnih vijesti.

Sam mađarski premijer je u govoru pred parlamentom konstatirao kako će Vlada krizu s koronavirusom razriješiti i bez opozicije, ali je, obzirom da mu treba 80 posto glasova, pozvao oporbene parlamentarce da “nesigurnost zamijene hrabrošću”. Orban je dodao i kako parlament zakon kojim daje posebne ovlasti Vladi može povući kad to bude htio.

Razljutila se i Pejčinović Burić

Orbanove namjere, međutim, nimalo se ne sviđaju Vijeću Europe. Glavna tajnica tog tijela, bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić poslala je Orbanu pismo u kojem izražava zabrinutost zbog zakona o kojem treba odlučivati mađarski parlament.

“Neograničeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može garantirati da će se poštivati osnovna načela demokracije i da su hitne mjere kojima se ograničavaju osnovna ljudska prava strogo proporcionalne prijetnji kojoj se trebaju suprotstaviti”, kaže se u pismu koje je potpisala Pejčinović Burić.

Tjedni koji će oblikovati godine

Pozivajući se na iskustva Južne Koreje, Tajvana i Hong Konga, koji su se pokazali izuzetno uspješnima u borbi protiv koronavirusa popularni izraelski povjesničar i publicist (Sapiens: Kratka povijest čovječanstva, Homo Deus…) Yuval Noah Harari se u komentaru koji je objavljen ovog vikenda u Financial timesu založio za potpuno drugačiji pristup od Orbanovog.

Bojeći se za sudbinu privatnosti i demokracije u društvu nakon pandemije i ističući primjere spomenutih zemalja Harari ističe kako su građani u stanju donijeti ispravne odluke i bez Big Brother nadzora – pod uvjetom da im se govore znanstveno utvrđene činjenice i kad vjeruju javnim dužnosnicima koji im govore o njima.

Soap police

“Samomotivirana i dobro informirana populacija je obično mnogo snažnija i efikasnija od one koja je neuka i pod državnom prisilom”, ukazuje izraelski povjesničar. I upozorava: “Odluke koje će narodi i Vlade donijeti u nekoliko narednih tjedana će vjerojatno oblikovati svijet na mnogo godina koje slijede”.

Harari jednostavnim i slikovitim primjerom objašnjava zašto je uvjeren u svoju tezu. Podsjećajući da su znanstvenici tek u 19. stoljeću otkrili zdravstvene prednosti pranja ruku sapunom, kaže kako pere ruke zato jer zna da sapun uništava viruse i bakterije koji mogu uzrokovati razne bolesti. “Danas milijarde ljudi dnevno peru ruke sapunom, ne zato jer se boje ‘sapunske policije’, nego zato jer znaju činjenice”, poentira Harari.

Nastavite čitati