Politika & Kriminal

Oreščanin o Ćorićevom napadu: 'On ne shvaća da je državni činovnik koji treba biti na usluzi građanima'

Kaže i kako su čuli iz Vlade da nakon svibnja više neće biti potpora, očito zbog otvaranja

FOTO: Screenshot/NovaTV

Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika večeras je za Dnevnik Nove TV govorio o zahtjevu udruge da se svim djelatnostima omogući rad od 15. svibnja. Komentirao je i ministra Tomislava Ćorića koji je ranije danas izjavio kako je zahtjev “još jedna budalaština gospodina Bujasa” (predsjednika Udruge, op.a.).

”To je bilo upućeno ministru Božinoviću i on već sutra ima sastanak s predstavnicima industrije vjenčanja i cateringom. Ne znam zašto je Ćorić išta o tome govorio, to nije bilo pitanje uopće upućeno njemu. Vjerujem da je zaslijepljen mržnjom koju osjeća prema meni i UGP-u”, kazao je Oreščanin.

A potom je dodao: “Meni je u stvari njega žao. On ne shvaća da je jedan državni činovnik koji treba biti na usluzi svojim poslodavcima, a to su građani, poduzetnici. Nema kućni odgoj i temeljnu kulturu javnog komuniciranja. Savjetovao bih i njemu i premijeru Plenkoviću da mu uplati neki tečaj”, rekao je Oreščanin, pa na komentar novinarke kako su to dosta teške riječi rekao: “Mi smo uvijek spremni pomoći savjetima”.

Capak proglasio kraj trećeg vala

Oreščanin je potom objasnio kako bi se, budući da je šef HZJZ-a Capak neki dan poručio da je treći val pandemije završen, svima kojima je ograničen ili onemogućen rad sad trebao omogućiti. Da se mogu organizirati eventi, vjenčanja i sajmovi uz poštivanje epidemioloških mjera od 15. svibnja.

Komentirao je i Capakovo kasnije objašnjenje, kako bi nas svejedno mogao ”odalamiti rep trećega vala”. Kako kaže, Hrvatska je zadnja u Europi po procijepljenosti, ali “činjenice su da brojke padaju”. A onda je dodao kako su iz Vlade čuli kako više neće biti potpora nakon svibnja, što upućuje na potpuno otvaranje.

“Vjerujemo i koliko smo čuli, da te potpore neće biti produljivane. Koliko sam shvatio, iako nisam bio na sastanku, kolege koji su bili rekli su da je ministar Ćorić rekao da nakon svibnja neće biti potpora jer će se sve otvarati. Jasno nam je da su lokalni izbori”, kazao je Oreščanin.

‘Država nije dovoljno učinila’

Na pitanje dobivaju li poduzetnici sada lakše kredite kazao je da ne. “Svi koji su u problemima imaju jako loš kreditni rejting. U principu ne mogu dobiti konvencionalne kredite od banaka. Komercijalne banke još nisu prihvatile uvjete”, opisao je te dodao kako misli da država tu nije dovoljno napravila.

“Država je mogla zahtijevati od banaka da se to napravi i mogla osigurati sredstva kojima bi garantirala za ta poslovanja”, zaključio je Oreščanin.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu