Politika & Kriminal

Oreškovićeva Vlada zasjedala je danas posljednji put prije ljetne stanke, a ovo je 6 stvari koje o tome morate znati

Vlada je prošla kroz 33 točke dnevnog reda

23.06.2016., Zagreb - U Banski dvorima odrzana je prva sjednica Vlade RH u statusu tehnicke vlade. Na dnevnom redu je cak 41 tocka dnevnog reda, od kojih je 8 prijedloga zakona za koje nije jasno koji bi ih Sabor trebao raspraviti. Miro Kovac , Tihomir Oreskovic. 
Photo:
FOTO: PIXSELL

Danas u 10 sati započela je posljednja sjednica Vlade prije ljetnog godišnjeg odmora. Raspored je bio prilično krcat s obzirom na to da su se na njemu nalazile 33 točke dnevnog reda.

U nastavku vam donosimo najvažnije stvari o kojima se danas pričalo na sjednici Oreškovićeve tehničke vlade u Banskim dvorima.

1. Smanjenje proračunskog deficita

Premijer Orešković kazao je danas kako je proračunski deficit u prvih pola godine manji za 5.1 milijardi kuna. Država je, osim toga, ove godine zaradila 10.5 posto više nego lani u isto vrijeme. No, povećani su i rashodi i to za 0.4 posto.

2. Rast gospodarstva

Naš tehnički premijer otkrio je i kako su svi pokazatelji rasta gospodarstva pozitivni te da će ono ove godine rasti više nego što se očekivalo. Očekivani rast iznosio je dosad, naime, 2 posto dok se sad predviđa rast od 2,5 posto. Rekao je i kako je broj zaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine povećan za više od 100 tisuća.

3. Pelješki most

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kušćević otkrio je da je njegovo ministarstvo pribavilo lokacijsku dozvolu za pristupne ceste i Stonsku zaobilaznicu, što je preduvjet za izgradnju Pelješkog mosta. Građevinsku dozvolu očekuje u narednih 30 dana.

4. Projekt e-Poslovanje

Ministrica uprave rekla je pak kako će njezino ministarstvo pokrenuti Projekt e-Poslovanje koji će omogućiti pristup javnim informacijama i informacijama o javnim uslugama za poslovne subjekte na jednom mjestu.

5. Ukidanje neporeznih davanja

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je tehnička vlada donijela odluku o popisu neporeznih davanja koja će se ukinuti ili smanjiti u ovoj i idućoj godini, u ukupnoj vrijednosti nešto višoj od 247 milijuna kuna.

Veći dio smanjenja (155.46 milijuna kuna) odnosi se na poduzetnike dok će građani državi od iduće godine plaćati 91.6 milijuna kuna manje. Osim toga, planira se ukinuti 13 od 24 neporeznih davanja.

6. Par važnih uredbi (ali ništa od 1000 eura za svako dijete)

Na posljednjoj sjednici Vlade prije ljetne stanke doneseno je i nekoliko važnih uredbi, no među njima nije bilo one o tisuću eura za svako novorođeno dijete, koju je HDZ bio obećao. “Izbori su 11. rujna i nije dobro uredbama uređivati nešto što će vrijediti mjesec dana”, izjavio je Oleg Butković danas prije sjednice.

Jedna od donešenh je i ona o izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti te uredba kojom se utvrđuje da će visinu boravišne pristojbe za 2017. ostati na razini ovogodišnje.

Donesena je i odluka o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu RH na Ministarstvo branitelja. Radi se o stanovima u Korčuli, Sisku, Dubrovniku (2) i Zagrebu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu