Politika & Kriminal

Osam mjeseci nakon početka akcije u Hrvatskoj konačno cijepljeno više od polovice odraslih

Cijepilo se 50,10 posto punoljetnih građana

30.06.2021., Zagreb - Dom sportova. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Medicinski fakultet Sveucilista u Zagrebu organizirali su cijepljenje bez narucivanja iskljucivo prvom dozom cjepiva Comirnaty, Pfizer - BioNTech. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u petak da je u Hrvatskoj cijepljeno 41,69 posto ukupnog stanovništva, odnosno 50,10 posto odraslog stanovništva.

“U četvrtak, 19. kolovoza, broj ukupno utrošenih doza dosegao je 3.200.638. Prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato) cijepljeno je 1.691.778 osoba, a od njih je 1.508.860 cijepljeno s dvije doze. Cijepljeno je 41,69 posto ukupnog stanovništva, odnosno 50,10 posto odraslog stanovništva”, naveli su iz HZJZ-a.

Capak se zahvalio

„Svaka druga odrasla osoba u Hrvatskoj učinila je pozitivan iskorak te se cijepila. Za očuvanje svog osobnog zdravlja i života kao i zdravlja i života svojih sugrađana, svaki drugi građanin Hrvatske primio je najmanje jednu dozu cjepiva. Svatko tko je cijepljen, tom nesebičnom gestom pridonio je zdravlju, sigurnosti, očuvanja života, očuvanju bolničkog sustava, očuvanju radnih mjesta kao i turističkoj sezoni”, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo epidemiolog dr. Krunoslav Capak.

“Zahvaljujem građanima koji su se odazvali na cijepljenje kao i zdravstvenim djelatnicima koji su odradili veliki posao. Nastavljamo dalje“, dodao je ravnatelj Capak.

Najviše cijepljenih u Zagrebu

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (48,0 % Neukupnog stanovništva, odnosno 58,0 % odraslog stanovništva). Završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (44,2% ukupnog, odnosno 53,5% odraslog stanovništva).

Udio cijepljenih raste porastom dobi. U dobi 65 godina i više cijepljeno je 588.755 osoba (69,0%) s jednom dozom i 555.832 osoba (65,1%) s dvije doze, priopćeno je iz HZJZ-a.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu