Osam zapovjednika JNA optuženo je zbog ratnog zločina u zaleđu Zadra i Šibenika gdje je ubijeno 214 osoba

Optužnicu je nakon višegodišnje istrage podignulo ŽDO u Splitu

ZADNJA IZMJENA: srp 13, 2015
Foto: PIXSELL/PIXSELL

Zapovjednici bivše JNA, njih osmorica, optuženi su za ratni zločin u zaleđu Zadra i Šibenika gdje je u napadima ubijeno najmanje 214 osoba.

Riječ je o optužnici što ju je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, a na njoj su imena sedmorice državljana Srbije i jednog državljana BiH.

Zločini u benkovačkom i obrovačkom kraju

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od srpnja 1991. do ožujka 1993. godine kao pripadnici tadašnje JNA postupali protivno IV Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata, te počinili zločine na području tadašnje općine Benkovac: mjestima Polače, Bulića, Lišana Ostorvačkih, Vukšića, Korlata, Šopota, Raštevića, Jagodnje Donje, Lepurima, Pristegu, Škabrnji, Nadinu, Pridrazi, Smilčiću, Paljuvu, Podgradini, Zemuniku Donjem, Zemuniku Gornjem, Popovićima, Podgrađu, Perušiću, Rodaljicama, Lisičići, Proviću, Dobropoljcima, Vrani, Podlugu, te tadašnje općine Obrovac: mjestima Meki Doci, Kruševa, Bruške, Zatona Obrovačkog i Medviđe.

18.11.2014., Skabrnja - U Skabrnji je obiljezena 23. obljetnica tragedije koja jos uvijek otkriva svjeze rane mjestana. Photo: Filip Brala/PIXSELL
U Škabrnji se svake godine prisjećaju ratne tragedije PIXSELL/PIXSELL

– Kao zapovjednici JNA za vrijeme i nakon napada, s ciljem zastrašivanja i protjerivanja civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti i okupacije tih područja, dopustili su ubijanja, silovanja, mučenja, nečovječna postupanja prema civilnom stanovništvu, kao i uništavanje i teška oštećenja imovine. Osim toga nisu poduzeli ništa kako bi svoje vojnike i policajce spriječili u tim zlodjelima, stoji u optužnici.

Gotovo deset tisuća uništenih domova

Tijekom istrage utvrđeno je kako je u šibenskom i zadarskom zaleđu ubijeno najmanje 214 osoba, prema civilnom stanovništvu se nečovječno postupalo i nanesene su mu velike patnje, teško je ozlijeđeno najmanje 19 osoba, silovano je najmanje pet žena, a uništeno je i teško oštećeno 9.575 stambenih i gospodarskih objekata.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1967 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program