Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Osim zaraženih koronom, na izborima neće moći glasati većina umirovljenika iz domova

Birački odbori posjetit će tek 83 od 700 domova, javljaju s N1 televizije

23.04.2020., Zagreb- U Domu za starije osobe Maksimir djelatnici su gospodji Helgi koja slavi 102. rodjendan pripremili zabavu sa koncertom, a ujedno su se i zahvalili sticenicima doma za za pridrzavanje mjera za vrijeme pandemije koronavirusa
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Korisnici domova za starije i nemoćne osobe u nedjelju neće moći glasati u ustanovi u kojoj se nalaze. Proizlazi to iz upute Državnog izbornog povjerenstva od 25. lipnja. Drugim riječima, kako stoji u uputi, u ustanovama socijalne skrbi u kojima nisu određena posebna biračka mjesta, birački odbor neće dolaziti na poziv birača-korisnika kako bi im se omogućilo glasovanje izvan biračkog mjesta.

Uputa je iz DIP-a poslana izbornim povjerenstvima po izbornim jedinicama. “Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu COVID-19, zauzelo je stav da birački odbori s redovnih i posebnih biračkih mjesta neće na poziv birača-korisnika odlaziti u navedene ustanove kako bi istima omogućili glasovanje izvan biračkog mjesta”, stoji u uputi koja se odnosi na glasovanje birača-korisnika ustanova socijalne skrbi.

Birački odbori u 83 od 700 domova

Kako je na snazi režim u kojem su zabranjene posjete korisnicima domova, kao i njihovo kretanje van doma, ovo znači da velik broj njih neće biti u mogućnosti u nedjelju glasati. Novinarka N1 televizije Katarina Brečić javila je, na tom tragu, kako osim oboljelih koronavirusom, na izborima neće glasati velik broj umirovljenika u domovima.

“Birački odbori posjetit će 83 od 700 domova. Inače, svi su domovi zatvoreni za posjete. Ministrica Bedeković kaže da je DIP birao domove i da je na njima da osiguraju ustavno pravo”, javlja novinarka N1.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više