Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Osječka policija objavila da su uhitili nekog tipa zato što je švercao tablete protiv erektilne disfunkcije

Uhićeno je nekoliko pripadnika više organiziranih kriminalnih skupina

20.05.2011., Zagreb - Reportaza iz skladista Carinarnice Zagreb u kojem se cuva roba zaplijenjena zbog carinskog prekrsaja. Tablete Viagra zaplijenjene na zagrebacjkom aerodromu.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Osječka policija izvijestila je u ponedjeljak da je uhitila i kazneno prijavila pripadnike više organiziranih kriminalnih skupina koji su krijumčarili i preprodavali drogu, cigarete i tablete za erektilnu disfunkciju, ukrali automobil i krali plin, ukupne vrijednosti na ilegalnom tržištu oko dva milijuna kuna.

Glasnogovornik osječko-baranjske Policijske uprave Darijo Premec rekao je na konferenciji za novinare da je to rezultat desetomjesečne opsežne istrage.

Zaplijenjena droga

Za prvu skupinu, koju čini pet hrvatskih državljana i jedan državljanin Srbije, utvrđeno je da su početkom listopada, čamcem preko Dunava, prevezli torbu s osam kilograma marihuane, te ju potom čuvali u Aljmašu radi daljnje prodaje.

Policija je drogu zaplijenila, a njezina vrijednost na crnom tržištu procjenjuje se na 180.000 kuna. Dvojicu pripadnika ove skupine također se tereti da su u Italiji ukrali džip marke Range Rover Sport vrijedan milijun kuna.

Tablete za erektilnu disfunkciju

Druga skupina, koju čine četiri hrvatska državljana te jedan državljanin Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Makedonije, sumnjiči se za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora. Tijekom rujna, listopada i studenog, oni su teretnim automobilom prokrijumčarili više od četrdeset tisuća kutija cigareta s područja Srbije u Hrvatsku. Vrijednost cigareta procijenjena je na 600.000 kuna. Također je u srpnju državljanin BiH na područje Republike Hrvatske unio iz Srbije unio nekoliko stotina tableta za liječenje erektilne disfunkcije, što su također namjeravali prodavati na ilegalnom tržištu.

Kod četvorice hrvatskih državljana, svrstanih u treću organiziranu skupinu, zaplijenjena je automatska puška, nekoliko stotina komada streljiva i detonatori te su protiv njih podnesene kaznene prijave zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Kradljivac plina

Kod jednog od njih, policija je, prilikom pretrage doma i prostorija privatne tvrtke, uočila da krade plin na način da mu je mjerač potrošnje plina okrenut i spojen naopako. Tako je plinskom distributeru pričinio štetu od oko 110.000 kuna.

„Svaka od ovih ekipa je odvojena. Međutim mi smo provodili cjelokupno složeno kriminalističko istraživanje, ali povezanosti među njima nema. Ukupna procijenjena vrijednost zaplijenjenih stvari, kao i ukradenoga plina, je nešto iznad dva milijuna kuna“, istaknuo je Renato Vince, voditelj službe organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske na konferenciji za novinare, dodavši kako je riječ o osobama s područja Osijeka i Vukovarsko-srijemske županije, svi su privedeni i protiv njih su podnesene kaznene prijave.

Razbojnik iz Osijeka

Policija je otkrila i razbojnika koji je u posljednja dva mjeseca u Osijeku pljačkao trgovine. Otkriven je i uhićen 27-godišnjak koji je tijekom studenoga i prosinca opljačkao osam prodavaonica na području osječkog Donjeg Grada te u Vukovarskoj, Firingerovoj i u Ulici Franje Krežme. Mladić je, uz prijetnju hladnim oružjem, od djelatnica ukrao nekoliko desetaka tisuća kuna. Nakon kriminalističke obrade, uz kaznenu prijavu prepraćen je u pritvor.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više