Politika & Kriminal

Osječki poduzetnik, optužen da je pomagao Mamiću nositi mito za suce, platio je jamčevinu i izašao iz Remetinca

Platio je 500.000 kuna jamčevine

Drago Tadić dolazi na sudjenje na Županijski sud 03.09.2018., Zagreb - Zupanijski sud. Na sudjenju Bozidaru Kalmeti i ostalima u aferi HGK - remorker svjedocio je Drago Tadic. Drago Tadic dolazi na sudjenje.
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Osječki poduzetnik Drago Tadić danas je uplatio 500.000 kuna te je pušten iz istražnog zatvora u Remetincu, javlja Dnevnik.hr. Ročište na kojem se odlučivalo o tome ostaje li on u zatvoru ili ne održao je jutros.

Podsjetimo, on je uhićen u sklopu akcije u kojoj su uhićena i trojica osječkih sudaca, Ante Kvesić, Darko Krušlin i Zvonko Vekić nakon što ih je Zdravko Mamić optužio za primanje mita. Istražni zatvor mu je određen zbog opasnosti ponavljanja djela, utjecaja na svjedoka ali i mogućnosti bijega jer ima dvojno državljanstvo BiH.

Danas je istražni zatvor ukinut po prve dvije osnove, dok je za bijeg određeno jamstvo koje je platio javlja Dnevnik. Dodaju i kako se USKOK na ovo nije žalio, pa dodaju kako se iz toga može zaključiti da je Tadić priznao.

Htio dati informacije u zamjenu za oprosnicu?

Telegramu je sredinom lipnja potvrđeno kako Tadić od USKOK-a traži oprosnicu ili oslobođenje od kazne ne bi li u zamjenu za to ispričao sve što zna o Mamićevom podmićivanju osječkih sudaca. Oprosnica znači da okrivljeni ne bude ni optužen za kazneno djelo, u ovom slučaju sudjelovanje u korupcijskoj aferi. Ona se dogovara s tužiteljstvom.

Dodajmo i kako ga USKOK tereti da je pomagao Mamiću prenositi mito za suce te se sastajao s njima i sudjelovao u dogovorima oko pogodovanja Mamiću u zamjenu za stotine tisuća eura, putovanja i ulaznice za nogometne utakmice.

Zanimljivo je da je Tadić oprosnicu već dobio u aferi Kalmeta. U pitanju je proces protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete i suoptuženih za izvlačenje novca iz cestarskih tvrtki. Iako je tada dobio oprosnicu, Tadić je na kraju ipak ublažio svoj iskaz protiv Kalmete.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu