Politika & Kriminal

Ostavite sve što radite, Vučić je doveo stručnjake da pričaju o koronavirusu. 'Žene, vi u šoping u Italiju, vas štiti estrogen'

'Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje i svakojako maltretiranje uplašio najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva'

FOTO: Screenshot Twitter
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Dok se koronavirus nastavlja širiti Europom, zabrinutost raste i u zemljama u kojima još nema zabilježenih slučajeva zaraze, poput susjedne nam Srbije. Predsjednik Aleksandar Vučić jučer je, stoga, objavio kako su se srpske vlasti odlučile za potpuno otvoren pristup u borbi protiv virusa, što znači česte javne istupe stručnjaka koji objavljuju relevantne podatke, ali i smiruju javnost. Za tu je misiju Vučić, među ostalima, unovačio i dr. Branimira Nestorovića, pulmologa Univerzitetske dječje klinike Tiršova.

Vučić i dr. Nestorović na jučerašnjoj su konferenciji za medije pred kamere izašli zajedno s još dva liječnika. Vučić je građanima objasnio što vlasti rade kako bi zemlja spremna dočekala eventualnu pojavu koronavirusa, nakon čega je riječ predao Nestoroviću. Tada je počeo show. Liječnik je svoje obraćanje javnosti otvorio primjedbom kako je u posljednje vrijeme stalno na televiziji, ali to nije zbog toga što se „negdje učlanio”. Potom je javnosti krenuo objašnjavati koliko minornu opasnost za Srbe, narod koji je preživio preživio toliko toga, pa i bombardiranje, predstavlja koronavirus. Tu se posebno osvrnuo na žene kojima je poručio: “vi slobodno u šoping u Italiju”.

‘Nitko živ neće da dođe u Italiju pa će biti popusti’

“Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje i svakojako maltretiranje uplašio najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Facebooku postoji”, kazao je liječnik. Potom je prepričao razgovor sa svojom suprugom, koja je mu se požalila kako bi “ovi što je mrze” voljeli da ona dobije “neku od tih bolesti pa da umre”, pa se vratio na problematiku bezrazložnog straha od kornavirusa.

“Ja sam, recimo, na ovom sastanku bio protiv poručivanja maski, i testiranja. Mislim da je to potpuno besmisleno”, kazao je, pa poentirao: “Pazite, da nemamo test, mi ne bi znali da je epidemija. Već se zna da pada virulencija virusa, znači, virus je sve slabiji i slabiji. I inače je slab”, kazao je dr. Nestorović, koji je iznio teoriju za koju do sada nismo čuli. “Evo, žene, definitivno estrogeni štite žene. Žene imaju jako blagi oblik i praktično ne umiru od virusa. Prema tome, što se žena tiče, vi slobodno u šoping u Italiju. Čujem da će sada tamo da budu veliki popusti, pošto nitko živ neće da dođe u Italiju”, zaključio je osebujni liječnik.

I ovako urnebesnom nastupu dr. Nestorovića dodatnu dimenziju daju predsjednik Vučić i dva liječnika koja su u kadru iza govornika. Vučić je vrlo brzo odustao od bilo kakvog pokušaja da bude ozbiljan, pa je Nestorovića slušao otvoreno se smijuljeći, ni ne pokušavajući sakriti koliko ga ovaj zabavlja. Još je urnebesniji gospodin koji u kadru stoji desno, epidemiolog Predrag Kon. On je kolegin nastup odslušao s izrazom duboke, smrknute koncentracije na licu, kao da će sutra u bitku protiv koronavirusa krenuti naoružan podacima koje ispaljuje Nestorović.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu