Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministar Ostojić oduševio publiku najstarijim trikom ikad: nahvalio i Tuđmana i Tita

Tuđmanova izjava koju je citirao mnogima danas vjerojatno ne bi bila po volji

Ranko Ostojić
FOTO: Tino Jurić/PIXSELL

U splitskom Hrvatskome narodnom kazalištu u ponedjeljak je proslavljena 70. obljetnica osnutka Narodne vlade Federalne Hrvatske, koja je u tom gradu osnovana 14. travnja 1945., a za njezina predsjednika bio je izabran Vladimir Bakarić.

Proslava 70. obljetnice organizirana je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a izaslanik premijera Zorana Milanovića potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić rekao je kako je osnutak Narodne vlade Federalne Hrvatske iznimno važan za sudbinu Hrvatske.

Narodna vlada Federalne Hrvatske

“Taj značajan događaj bio je dio državotvornog procesa stvaranja današnje Republike Hrvatske, a formiranje te vlade dovršilo je proces uspostavljanja struktura državne vlasti u Federalnoj Hrvatskoj, započet ZAVNOH-om”, istaknuo je Ostojić.

S tim u vezi rekao je da je “cilj bio konstituiranje države koja je bila ravnopravan partner, a ne podčinjena kao u prvoj Jugoslaviji”. “Taj cilj je ostvaren u ’45. godini i bez te Federalne Hrvatske Narodne vlade ne bi vjerojatno bilo ovakve Republike Hrvatske koju danas imamo u njenim granicama.

Tuđman je ustvrdio – ne bilo bilo Hrvatske bez Tita

Ovom prigodom citirat ću predsjednika Tuđmana, koji je 1999. godine izjavio: ‘Sa zavnohovskom Hrvatskom i Ustavom ’74. Tito je omogućio pravne osnove za osnutak sadašnje neovisne, samostalne i demokratske hrvatske države. Da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita, ne bismo imali Hrvatske'”, istaknuo je Ostojić i dobio gromoglasan pljesak nazočnih na svečanosti.