Politika & Kriminal

Osumnjičenima u aferi Uljanik ukinut istražni zatvor. Uskoro će svi biti na slobodi

Tužiteljstvo je ispitalo 44 svjedoka pa okrivljeni više ne mogu utjecati na njih

26.03.2019., Pula - Priveden Gianni Rossanda, bivsi predsjednik Uprave Uljanika.
Photo: Dusko Marusic /PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Šestorica osumnjičenih u aferi Uljanik teškoj oko milijardu i pol kuna danas će biti pušteni na slobodu. Naime, kako nam je potvrđeno, državno odvjetništvo obavijestilo je Županijski sud u Rijeci da su ispitani svi svjedoci, njih 44, zbog čega više nema opasnosti da bi u nastavku istrage osumnjičeni mogli utjecati na njih.

Istragom malverzacija u Uljaniku obuhvaćeno je ukupno 14 osumnjičenika, a njih šestorica nakon uhićenja bili su od kraja ožujka zadržani u istražnom zatvoru. Radilo se o bivšem predsjedniku Uprave Uljanik grupe Gianniju Rossandi, bivšim članovima Uprave Marinku Brgiću i Veljku Grbcu, bivšem predsjedniku Uprave 3. maja Maksimilijanu Percanu, bivšim direktorima Uljanik plovidbe Dragutinu Pavletiću i Uljanik Brodogradilišta Silvanu Kranjcu.

Tužiteljstvo požurilo s ispitivanjem svjedoka

Zanimljivo je kako niti jedno rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv šestorke iz Uljanika nije postalo pravomoćno odnosno nije odlučeno o žalbama što su ih okrivljenici na njih uložili. Unatoč tome, tužiteljstvo je požurilo s ispitivanjem svjedoka, pa sada više i nema razloga da se o tome raspravlja.

Istraga u aferi Uljanik otvorena je zbog sumnji u zlouporabe i subvencijske prijevare u tvrtkama Uljanik i 3. maj. Od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. iz firmi je izvlačen novac, a istovremeno je oštećen i državni proračun. Paralelno s viješću da osumnjičeni iz afere Uljanik izlaze na slobodu, u Puli je jutros počelo dijeljenje otkaza za 1.118 radnika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu