Otkrivamo dalje: učitelj u srednjoj školi grlio i pipao učenicu, pljesnuo je po stražnjici. I on je oslobođen

Nakon policijskog šefa oslobođenog krivnje za spolno uznemiravanje policajke, donosimo novi skandalozan slučaj

ZADNJA IZMJENA: sij 10, 2020
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Telegram je danas prvi pisao o presudi kojom je policijski šef oslobođen krivnje za spolno uznemiravanje policajke tijekom noćne smjene. Sud kaže da je svoje degutantne pretenzije prema njoj iskazao samo jednom, pa zato nije kriv. Tijekom cijele jedne noći dirao ju je u službenom automobilu, nudio joj seks, pokušao je ljubiti. Kasnije je tvrdio da sve to nije istina.

No, kako se kazneno djelo nije ponovilo, ono nije ni dokazano zbog čega pohotni policijski šef nije osuđen. Demotivirana odlukom suda i financijski iscrpljena vođenjem procesa, policajka nije uložila žalbu, pa je oslobađajuća presuda postala pravomoćna.

Nakon što je otkriven ovaj skandalozan slučaj, analizirali smo slične primjere koji su se u Hrvatskoj dogodili, sudsku praksu, kao i zakonska rješenja kojima se seksualno uznemiravanje sankcionira. Pronašli smo još jedan jednako grozan.

Profesor je pipkao učenicu u srednjoj školi

Riječ je o spolnom uznemiravanju koje se dogodilo u jednoj hrvatskoj srednjoj školi. Tamo je profesor u četiri navrata tražio od 17-godišnje učenice da ostane s njim u učionici tijekom odmora kako bi joj pregledao vježbe. Kada su ostali sami jednom ju je uhvatio za nogu, drugi puta ju je zagrlio, treći puta je zamahnuo rukom da je udari po stražnjici, dok je četvrti put rekao da je treba istući, te ju je doista i udario po stražnjici.

Dakle, četiri puta profesor se neprimjereno ponašao prema učenici, zbog čega ga je prijavila za spolno uznemiravanje. Prvom presudom profesor je proglašen krivim, no nakon žalbe optužbe su pale. Bez obzira što se spolno uznemiravanje ponavljalo, te je očito smetalo djevojku koja je pokrenula postupak protiv profesora, drugostupanjski sud zaključio je kako njegovi postupci i nisu bili baš izrazito spolne naravi. Drugim riječima, zaključeno je da nisu bili takvi da bi mogli uvrijediti djevojku, iako su bili i neprimjereni i neprihvatljivi.

Sud je ocijenio kako profesorovo ponašanje nije moglo značajnije utjecati na intimu učenice. Još je u presudi dodano kako niti jedan drugi učenik nije ovog profesora prijavio za bilo kakvo neprimjereno ponašanje, već su mu, dapače, kao i kolege nastavnici, dali podršku da nastavi rad.

Zakonska rješenja jako su nam nedorečena

U prvom slučaju prijavljeno spolno uznemiravanje nije se dovoljno puta ponovilo, a u drugom nije bilo dovoljno seksualno. Očito je, dakle, da su zakonska rješenja vezana za spolno uznemiravanje u Hrvatskoj su toliko nedorečena da u konačnici mogu dovesti do toga da pravi seksualni zločin, poput ovih u kojima su bile mlada policajka i srednjoškolka, prođu nekažnjeno. Sve smo ih detaljno proučili.

Kaznenim zakonom spolno uznemiravanje do početka ove godine kažnjavalo se s jednom godinom zatvora. Sada, kada je Kazneni zakon o odnosu na seksualno nasilje pooštren, propisana je kazna do dvije godine zatvora. Međutim, iako to u zakonu ne piše, pravni stručnjaci koji su pisali komentar zakona (Komentar zakona uobičajeno pišu pravni stručnjaci nakon njegovog stupanja na snagu, a sadrži obrazloženja novih odredbi i način na koji trebaju biti primjenjivane) kažu da je kažnjivo samo ponavljanje spolnog uznemiravanja. Ne piše, ali se, kažu, podrazumijeva da se mora ponoviti barem jednom.

Više je zakona kojima se isto nedjelo kažnjava

Istovremeno, spolno uznemiravanje potpuno je jednako opisano i Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Taj zakon spolno uznemiravanje sankcionira kao prekršaj. Jedina je razlika doslovno gramatička, jer u Kaznenom zakonu piše da će biti kažnjen onaj koji ‘uznemirava’, dok u Zakonu o suzbijanju diskriminacije stoji da je ‘spolno uznemiravanje’ svako verbalno, neverbalno ili fizično neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”. Zbog tog trajnog glagola ‘uznemiravati’ policijski šef oslobođen je krivnje.

Moglo bi se na osnovu ovoga zaključiti da je zakonodavac želio reći kako je jedno spolno uznemiravanje prekršaj, a više njih kazneno djelo. Međutim, slučaj spolno uznemiravane srednjoškolke i tu zakonodavnu teoriju ruši.

U zakonu piše jedno, a sudovi kažu drugo

Ovdje još jednom podsjećamo da oba zakona kažu kako je ‘spolno uznemiravanje svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje’.

Sudovi, unatoč tome, kako smo vidjeli iz recentnih primjera, mogu slobodno ocjenjivati što je kojoj žrtvi spolnog uznemiravanja neprimjereno, te koliko to uznemiravanje mora trajati da bi bilo kažnjivo.

Jer, iako u Kaznenom zakonu ne piše da se spolno uznemiravanje mora ponoviti, profesori koji su pisali komentar Kaznenog zakona ukazuju da riječ ‘uznemirava’ zapravo označava nešto što traje i ponavlja se. Tim ponavljanjem, zakonodavac koji je 2011. uvrstio ovo tada novo djelo u Kazneni zakon zapravo je, kažu, želio napraviti razliku između prekršaja koji se sankcionira Zakonom o suzbijanju diskriminacije i težeg oblika spolnog uznemiravanja koje se kažnjava zatvorom. Inače, najnovijim izmjenama Kaznenog zakona povišena je maksimalna kazna za spolno uznemiravanje s jedne na dvije godine zatvora. U obrazloženju izmjena stoji da je to učinjeno jer je Vlada prepoznala da se ovo kazneno djelo učestalo ponavlja.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1985 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program