Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Otkrivamo: DORH istražuje saborsku zastupnicu koja je nakon Telegramovog otkrića izbačena iz SDP-a

Istražuje se i njezin brat, kontroverzni poduzetnik koji je već pravomoćno osuđen zbog malverzacija u poslovanju

”Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku provodi izvide povodom zaprimljene kaznene prijave protiv više osoba zbog kaznenih djela vezanih uz gospodarski kriminalitet”, stoji u kratkom, šturom odgovoru koji je na Telegramov upit o tome postupaju li USKOK ili DORH vezano uz otkriće Telegrama da je saborska zastupnica SDP-a, Marina Bilić Opačak počinila kaznena djela u vrijeme dok je bila direktorica tvrtke Feliks regulacija iz Slavonskog Broda. Šturu informaciju, koja potvrđuje izvide, potpisala je Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu.

Marina Bilić Opačak poznata je po tome da je tvrtka Feliks regulacija, na čijem je čelu bila do izbora za zastupnicu u Hrvatskom saboru, bila najveći pojedinačni donator predsjedničke kampanje Zorana Milanovića. Ta je tvrtka darovala čak 150.000 kuna. U međuvremenu, Bilić Opačak izbačena je iz SDP-a, a kad smo o aferi u kojoj se našla pitali predsjednika te stranke Peđu Grbina, rekao je da će stranka istražiti optužbe na njen račun. Nedugo nakon toga isključena je iz SDP-a.

DORH se bavi i njezinim bratom

Među ”više osoba” protiv kojih su krenuli izvidi ”zbog kaznenih djela vezanih uz gospodarski kriminalitet”, neslužbeno smo saznali, nalazi se i brat saborske zastupnice i donatorice predsjedničke kampanje Zorana Milanovića, Tomislav Opačak. On je također blizak SDP-u; svojedobno se na unutarstranačkim izborima kandidirao za predsjednika županijske organizacije te stranke, kada je u Brodsko-posavskoj županiji u prvom krugu pobijedio tadašnjeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu. No, u drugom krugu je izgubio. Da ni Tomislav Opačak, kao i njegova sestra, aktualna saborska zastupnica nije lišen političkih ambicija, govori i njegova svojedobna najava kandidature za predsjednika Republike od čega je na kraju odustao.

Kao što je Telegram nedavno pisao, u vrijeme dok je bila direktorica Feliks regulacije, Bilić Opačak u jednom je danu prodala tvrtki Brod iz Podcrkavlja, nekoliko strojeva vrijednih oko pet milijuna kuna, mada je ta tvrtka bila u višemjesečnoj blokadi, a nedugo nakon prodaje strojeva završila u stečaju. No, na taj način, kako se sumnja, fiktivnom prodajom strojeva, tvrtka Feliks regulacija postala je najveći vjerovnik, čime su u stečajnom postupku oštećeni drugi vjerovnici.

Neobična presuda protiv Opačka

Telegram je u posjedu neobične presude iz veljače 2018. kojom je brat saborske zastupnice Bilić Opačak, Tomislav Opačak, pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana, uvjetno na četiri godine, tako do mu novi izvidi DORH-a dolaze u nezgodno vrijeme, dok uvjetna kazna još traje. Tada je kao ”vlasnik udjela u više trgovačkih društava”, zajedno s poduzetnikom Stipom Gubercem (također osuđenim na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana, s rokom kušnje od četiri godine) počinio više od 20 kaznenih djela u razdoblju od listopada 2011. do kolovoza 2012., oštetivši tvrtku Dekagon za veliki novčani iznos.

U presudi Opačku, tada u svojstvu predsjednika uprave tvrtke Ceste iz Slavonskog Broda, stoji kako je isplaćivan novac kojima su plaćane obveze njegove tvrtke Ceste, prema Guberčevoj tvrtki Dekagon, tako da je novac usmjeravao na njegov račun, kao i na račune još dvije s njim obiteljski povezane osobe, iako je bio svjestan da Dekagon nema evidentiranih dugovanja prema njima. Pri tom je, stoji u presudi, sebi i drugima protupravno pribavio znatnu imovinsku korist.

Kako su dobili samo uvjetne kazne

Zašto smo rekli da je presuda neobična? Neobična je ne samo zbog iznimno blage kazne, uvjetne osude, već zbog načina na koji je donesena. Tadašnja sutkinja Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Marija Balenović, u međuvremenu uznapredovala za sutkinju Visokog kaznenog suda, presudu je donijela već na pripremnom ročištu i to temeljem sporazuma između stranaka, dvojice optuženika, Tomislava Opačka i Stipe Guberca, te Alme Opačak, predstavnice oštećene stečajne mase tvrtke Dekagon.

Optuženici su priznali krivicu i prihvatili plaćanje kazni (svaki po 36.500 kuna) i nastalu štetu veću od 600.000 kuna, s čim se složila i Alma Opačak. S takvim prijedlogom suglasila se i predstavnica tužitelja, Mira Baričević, zamjenica županijske državne odvjetnice u Slavonskim Brodu. Učinila je to unatoč tome što je Županijski sud u Slavonskom Brodu potvrdio optužnicu ŽDO-a i što se očekivalo da će nakon potvrđivanja optužnice i pripremnog ročišta započeti suđenje Opačku i Gubercu. No, to je izbjegnuto temeljem sporazuma između stranaka, s čim se složilo i Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu.

Tako su i Guberac i Opačak, u tom suđenju, prošli samo s uvjetnim kaznama. No, Tomislavu Opačku, protiv kojeg su, kako smo neslužbeno saznali, također pokrenuti izvidi zbog slučaja Feliks regulacije, gdje je direktorica bila njegova sestra, aktualna saborska zastupnica, sada se stvari kompliciraju budući da mu rok kušnje za ranije kazneno djelo istječe tek krajem veljače sljedeće godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više