Politika & Kriminal

Otkrivamo: Gradonačelnica Malog Lošinja prodala staru školu da izgradi novu dvoranu. Novac je potrošila, ne želi reći na što

HDZ-ovka Ana Kučić tjednima ne odgovara na Telegramove upite: gdje je nestao novac namijenjen školskoj dvorani

Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić (HDZ), proizlazi iz podataka do kojih je došao Telegram, potrošila novac koji je grad uprihodio od prodaje jedne od starih škola, iako je ta sredstva trebala namjenski uložiti u projekt gradnje nove školske, sportske dvorane.

Riječ je o 6,5 milijuna kuna za koliko je Mali Lošinj krajem 2019. prodao staru školu u tamošnjoj Zagrebačkoj ulici. Tog iznosa, kako je sam grad Mali Lošinj potvrdio za Telegram, u ovom trenutku na gradskom računu nema. Naime, 12. travnja ove godine grad je raspolagao s nešto više od 5,6 milijuna kuna, od čega se, kako su objasnili, dva milijuna odnose na dozvoljeni minus. Zapravo je u tom trenutku grad imao samo 3,6 milijuna kuna gotovine.

Gdje je novac od prodaje stare škole, odnosno na što je točno nenamjenski utrošila namjenska sredstva, gradonačelnica Kučić nije željela otkriti unatoč upornom inzistiranju Telegrama.

Svi se pitaju gdje su novci?

U čudno trošenje novca od prodaje stare škole posumnjali su početkom ove godine gradski vijećnici. Njima je Ana Kučić poručila da se novac nalazi na gradskom računu. Kad su te sumnje dospjele u javnost za iznos od 6,5 milijuna kuna zainteresirala se i Primorsko-goranska županija (PGŽ) kao osnivač škole. No ni njima, potvrdili su za Telegram, gradonačelnica nije precizno odgovorila.

Novi je ovo polemičan detalj u financijskom stanju Malog Lošinja u mandatu gradonačelnice Kučić. Telegram je već pisao o nenaplaćenim dugovanjima što ih prema gradskom proračunu imaju tvrtke u vlasništvu njezine obitelji, kao i o slabim naporima grada da svoje dužnike ovrši. Na to je upozorila i Državna revizija koja je provjeravala poslovanje Malog Lošinja u 2019. godini.

Ugovor Županije, Grada i Ministarstva

Inače, novac od prodaje starih škola trebao je biti uložen u novu školsku, sportsku dvoranu na osnovu ugovora iz 2003. u koji je Telegram dobio uvid. Potpisali su ga Grad Mali Lošinj, Ministarstvo financija i Primorsko-goranska županija. Dogovoreno je da će Grad prodati dvije stare škole i novac uložiti u gradnju nove školske, sportske dvorane.

Iako je, dakle, ugovor sklopljen još 2003., tek krajem 2019. realizirana je prodaja jedne od dviju starih školskih zgrada i to one u Zagrebačkoj ulici 18. Riječ je o zgradi koja je izgrađena još 1909., a kao škola je služila do 2006. godine.

Već tada je postojao projekt za novu školsku, sportsku dvoranu čija je vrijednost bila procijenjena na oko 17 milijuna kuna. S prodajom starih nekretnina nije krenulo baš uspješno tim više što je zgrada zaštićeno kulturno dobro, te prema uputama konzervatora izvana mora ostati potpuno očuvana.

Tko je kupio staru malološinjsku školu?

No, nakon tri ponovljena natječaja grad ipak krajem 2019. prodaje zgradu u Zagrebačkoj ulici 18 i to za 6,5 milijuna kuna. Kupila ju je, kako je u veljači prošle godine službeno objavio sam Grad Mali Lošinj, križevačka tvrtka Radnik d.d., s kojom inače gradska uprava surađuje na brojnim projektima.

Sama gradonačelnica Ana Kučić tada je izjavila kako interes za kupnju starih škola nije velik, te kako “sve upućuje na odustajanje od ranijeg projekta nove dvorane od 17 milijuna kuna”.

“Ići će se na nešto skromniju izvedbu, bez planiranih dodatnih prostorija”, prenio je Novi list njezinu izjavu lani u veljači.

Serija pitanja gradonačelnici Kučić

Početkom veljače ove godine uslijedila su konkretna pitanja gradskih vijećnika. Ana Kučić ponavlja da bi projekt trebalo izmijeniti i uvjerava da je “prihod od prodaje škole u Zagrebačkoj ulici na računu”.

“Nije se potrošio ni na plaće, ni na manifestacije, ni na neke druge stvari koje su nepotrebne”, izjavljuje i dodaje: “On je tu, o njemu se vodi računa i čekat će da riješimo urbanistički plan, da se riješi projektna dokumentacija i onda će se zajedno s tim sredstvima i ostalima koja budu na raspolaganju, ovisno o cijeni koštanja, uložiti u izgradnju školske sportske dvorane. Prihod od prodaje je tu i neka se nitko ne brine”.

Novi upit dolazi joj krajem ožujka. SDP-ov vijećnik Dejan Nekić traži ju da odmah pokaže i stanje na gradskom računu. Gradonačelnica ponovno te ne čini već samo negira nenamjensko trošenje sredstava. “Prodajom jedne škole nisu se stekli uvjeti za realizaciju projekta. No, kada i sa drugom školom zatvorimo financijsku konstrukciju onda možemo pristupiti izgradnji”, kazala je u ožujku.

Iz računa se ne vidi gdje je novac

Telegram je, par tjedana nakon te njezine izjave, pitao grad Mali Lošinj kakvo im je točno stanje na računu. Dobili smo odgovor iz kojeg ne proizlazi da se među gradskim financijama još uvijek nalazi onih 6,5 milijuna od prodaje stare škole. Naime, prema službenom odgovoru 12. travnja 2021. Grad Mali Lošinj raspolagao je s ukupno 5.657.775,88 kuna. Od toga iznosa dva milijuna kuna zapravo su dozvoljeno prekoračenje, odnosno dopušteni minus, kojeg, kako su nam objasnili, jedinicama lokalne samouprave omogućuje zakon radi likvidnosti.

Dodali su zatim kako je tijekom pandemije grad osigurao 4,5 milijuna kuna olakšica, te u 2020. dodijelio i 440 tisuća kuna izravnih poticaja gospodarstvu i poljoprivrednicima. Na kraju su se požalili da su im prihodi u 2020. bili gotovo 17,7 milijuna kuna manji nego 2019. godine. Iz svega je jasno da 6,5 milijuna kuna evidentno na računu nema.

Ovdje valja pojasniti da jedinice lokalne samouprave po Zakonu o proračunu mogu imati samo jedan račun. Na izravan upit Telegrama o trošenju dijela sredstava ostvarenih prodajom stare škole Ana Kučić nije odgovorila.

Zašto Ana Kučić ne daje odgovore?

Za odgovor na isto pitanje – što je sa 6,5 milijuna kuna od prodaje stare škole – ostala je zakinuta i Primorsko-goranska županija. Županija je, podsjećamo, jedan od potpisnika ugovora na osnovu kojeg je škola prodana, a sredstva od prodaje namijenjena su gradnji nove dvorane.

Županijska pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin gradonačelnicu Malog Lošinja tražila je da dostavi stavke proračuna koje se odnose na buduću školsku sportsku dvoranu, te da iz projekcija proračuna Grada Malog Lošinja navede planiranu dinamiku realizacije tog projekta. Odgovore do danas nije dobila.

“Uvidom u Proračun Grada Malog Lošinja neugodno smo iznenađeni i zatečeni činjenicom da u 2019., 2020. i 2021. godini nigdje nije planirano projektiranje školske sportske dvorane ili revizija postojećeg projekta kojeg se često ističe. Također vidimo da u budućim projekcijama Proračuna Grada Malog Lošinja za 2022. i 2023. godinu nije vidljiva gradnja školske sportske dvorane, što nas dodatno razočarava”, napominje pročelnica i zaključuje da iz analize Proračuna Malog Lošinja proizlazi da se namjenska sredstva od prodaje školske zgrade troše nenamjenski.

Što će reći Državna revizija?

Pročelnica Stilin podsjeća i da PGŽ od 2003. plaća Malom Lošinju gradsku dvoranu za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture za učenike. Ukupni iznos od 2003. dosegao je oko dva milijuna kuna, a taj se novac, smatra pročelnica, mogao utrošiti na podizanje pedagoškog standarda za sve učenike osnovne i srednje škole na Malom Lošinju. U izjavi za portal Glas otoka Edita Stilin ustvrdila je kako očekuje da “pitanje zakonitosti utroška namjenskih sredstava za izgradnju školske sportske dvorane istraže nadležne državne institucije”.

Telegram je i Ministarstvo obrazovanja pitao hoće li zaštititi svoj financijski interes u Malom Lošinju s obzirom da je potpisnik ugovora. U odgovoru su nam poručili da je nadzor nad korištenjem sredstava Grada Malog Lošinja u nadležnosti Državne revizije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu