Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Otkrivamo iskaze svjedoka koji su pokopali pohlepne kontrolore leta: 'Nikad ga nismo vidjeli u našem susjedstvu'

Optužnicu protiv osam kontrolora podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici

FOTO: Pixsell

Svjedoci s kojima su istražitelji razgovarali provjeravajući lažna prebivališta optuženih kontrolora leta iznimno su inkriminirajuća za djelatnike Hrvatske kontrole zračne plovidbe koji su se našli u ovoj aferi. Naime, nakon što su policajci svjedocima pokazali fotografije kontrolora koji bi trebali živjeti u njihovom susjedstvu ovi su redom tvrdili da ih nikada nisu vidjeli. Jedan je čak priznao da mu je kontrolor davao neke potrepštine kako bi ga lažno prijavio u svojoj kući.

Ovi iskazi novi su dokazi protiv kontrolora leta koje je Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici nedavno optužilo za utaju poreza, te prijevaru. Sumnja se da su godinama na osnovu lažnih prebivališta varali gradske vlasti za iznos prireza, ali i vlastitu firmu za putne troškove. Ukupna šteta koju su od siječnja 2012. do prosinca 2020. napravili iznosi nešto više od 1,5 milijuna kuna.

Susjedi: ‘Nikad ih nismo vidjeli’

Susjedima i predstavnicima stanara na lažnim adresama koje su kontrolori prijavljivali, policajci su tijekom višemjesečnih izvida pokazivali fotografije djelatnika HKZP-a čija su imena bila navedena u anonimnoj prijavi podnijetoj početkom prošle godine.

“Da on je moj susjed i stalno živi ovdje u Dubravi. Tu su mu i supruga i djeca”, potvrdio je svjedok kojem su istražitelji pokazali fotografiju optuženog Anđelka Mlinarića. Inače, Mlinarić je imao prebivalište prijavljeno u Samoboru, no tamo ga susjedi kako su sami potvrdili, nisu viđali. Znali su tek da u njihovoj zgradi ima stan, no u njemu je živio podstanar.

“Već šest godina živim u Samoboru, no u našoj zgradi nikad nisam vidjela čovjeka koji se zove Željko Gojko“, izjavila je stanarka zgrade u kojoj je bio prijavljen optuženi kontrolor Željko Gojko. Još jedna stanarka iste zgrade to je potvrdila, dok su Gojkovi susjedi iz Zagreba posvjedočili kako i njega njegovu obitelj stalno viđaju u dvorištu.

Odmor u Zagorju od stresa

Lažnu adresu imao je, prema optužnici, prijavljenu i kontrolor Milivoj Sever-Cuglin. Živio je u Zagrebu, a prebivalište mu je bilo u Gregurovcu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

“On je moj kum i zamolio me da mu na svojoj adresi prijavim boravište kako bi se nakon stresnog posla došao odmoriti u Zagorje”, ispričao je svjedok policijskim inspektorima. Svjedoci iz Zagreba potvrdili su pak da Sever-Cuglin stalno živi u glavnom gradu.

Jedan je imao čak 3 lažne adrese

“Zet me zamolio prije par godina da njegovog prijatelja prijavim na svojoj adresi u Podgrađu Podokićkom. Moj sin radi u kontroli leta, ali ne znam gdje radi taj čovjek kojeg sam prijavio. Nismo dogovorili najam već nam je taj čovjek povremeno donosio namirnice za kuću. Mislim da nikada nije ni prespavao u mojoj kući”, svjedočio je vlasnik kuće u kojoj je lažno, prema optužnici, bio prijavljen Marijan Vuković.

Lažno prebivalište Vuković je, utvrdilo je tužiteljstvo imao na još dvije adrese van Zagreba – u Letovaniću i Klokočevcu Samoborskom. U Letovaniću su njegovu fotografiju pokazali prvom susjedu. “Ne znam tko je taj čovjek, niti mi je poznato ime Marijan Vuković”, izjavio je svjedok dodajući kako je prije par godina iz Zagreba doselio u Letovanić.

Kuća obrasla grmljem kao dom?

“Ne znam tko je ranije živio ni tko sada živi u toj drvenoj kući u mom susjedstvu. Sva je obrasla grmljem i nikada nikoga u njoj nisam vidio, ali sam čuo da pripada nekom pilotu”, izjavio je čovjek iz Letovanića.

Još je jedan svjedok priznao da je lažno prijavio Vukovića na svojoj adresi, onoj u Klokočevcu Samoborskom. Učinio je to, ispričao je istražiteljima, na zamolbu svog sina, iako Vuković nikada kod njih nije boravio.