Politika & Kriminal

Otkrivamo javnu tvrtku koja doslovno ne radi ništa i godinama čeka da se ukine. Direktor HDZ-ovac ima plaću preko 20.000 kuna

Tvrtka Gospodarenje otpadom zagrebačke županije još 2018. trebala je biti ukinuta i njezini su poslovi prebačeni drugoj kompaniji. Ali direktor i tajnica i dalje primaju plaće

Telegramov Andrej Dimitrijević redovito otkriva javne tvrtke za koje nije jasno zašto uopće postoje. Nedavno smo objavili reportažu iz Jadranbroda, gubitaša koji troši milijune, direktor ima 19.000 kn neto, a nitko ne zna što točno rade. Danas donosimo novi nastavak Dimitrijevićevog istraživačkog rada, priču o tvrtki Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.


U šumi javnih tvrtki čiji su razlozi postojanja prilično upitni, ističe se jedna kreativnog naziva – Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije. Kako je Telegram otkrio nakon detaljne analize, ta tvrtka već dvije godine nema nikakve ovlasti, odnosno njihovim poslom bavi se druga javna tvrtka kojoj bi ova trebala biti pripojena. Unatoč tome, od Zagrebačke županije i dalje redovno dobiva godišnju subvenciju, a više od pola tog iznosa odlazi samo na materijalne troškove zaposlenih.

Direktor je istaknuti lokalni HDZ-ovac i bivši gradonačelnik Zeline, Vlado Žigrović. Nismo uspjeli doznati kolika mu je točno plaća, no posve je jasno da nije mala. Tvrtka Gospodarenje otpadom ima dvoje zaposlenih, njega i tajnicu, a prema objavama na poslovnim servisima, prosječna plaća tamo iznosi 38.719 kuna bruto, odnosno 20.011 kuna neto. Za pretpostaviti je kako direktor i tajnica nemaju iste plaće te da njegova mjesečna primanja stoga bitno premašuju spomenutih 20.000 neto.

Za troškove službenog auta 2116 kuna mjesečno

Na službenim stranicama tvrtke nema recentnih godišnjih planova rada. Posljednji je iz 2017., za 2018. godinu. Financijski zapisi otkrivaju pak da je zaposlenicima tijekom 2019. isplaćeno 12.165 kuna raznih naknada, darova i dodataka. Na naknade trojici članova nadzornog odbora otišlo je pak 72.176 kuna, a na troškove prijevoza zaposlenika 30.523 kune.

Direktor Žigrović, inače diplomirani veterinar, službeni auto ima na raspolaganju 24 sata pa za to dobiva i naknadu koju zovu “plaća u naravi”, i po toj mu se stavci godišnje isplaćuje 15.750 kuna. Zanimljivo je i kako je godišnji trošak goriva 2019. za taj auto bio 25.399 kuna, odnosno 2.116 kuna mjesečno. Iako im je sjedište u Zagrebu, u ulici grada Vukovara 72/5, uprava se nalazi u unajmljenom poslovnom prostoru u Oreškovićevoj ulici 6C. Taj prostor godišnje plaćaju 115.489 kuna, a iz nekog razloga tvrtka godišnje izdvaja i 23.000 kuna za konzultantske i savjetničke usluge.

Što točno radi tvrtka Gospodarenje otpadom?

Kako smo već spomenuli, web stranica tvrtke je oskudna i vidljivo je da rijetko išta objavljuju. U kategoriji “o nama” piše samo ovo: tvrtka je osnovana 6. srpnja 2010. godine temeljem Odluke o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću, koju je donijela Županijska skupština Zagrebačke županije. Iz izvješća koja predaju Skupštini moguće je tek iščitati da im je misija “uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom”, da sudjeluju na sastancima te tematike, imaju edukativne radionice te plaćaju promidžbu. Čega točno, nije navedeno.

No, koliko su zapravo nevažni otkriva dio izvješća iz kojeg je vidljivo da je sporazumom iz siječnja 2018. posao izgradnje regionalnog Centra za gospodarenje otpadom dogovoren s društvom Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, a ne s njima. Uz to, članak 8. sporazuma navodi kako će se potpisivanjem Sporazuma o provedbi tog projekta, provesti pripajanje trgovačkog društva Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, trgovačkom društvu Zagrebački centar za gospodarenje otpadom. Stoga je još manje jasno zašto i dalje od poreznih obveznika godišnje dobivaju oko milijun i pol kuna za svoje aktivnosti.

Da postojanje ova tvrtke nema opravdanja tvrdi i zamjenica župana Stjepana Kožića, Nadica Žužak. “Na istu stvar ukazivala je županu i bivša direktorica koja mu je predlagala likvidaciju tvrtke. Nakon toga je smijenjena i na direktorsko mjesto je vraćen Vlado Žigrović”, kaže gospođa Žužak za Telegram. Naglašava i kako tvrtka do likvidacije može postojati i bez zaposlenika, a direktor može biti primjerice neki od pročelnika u županiji. Uz to, kaže, radi se o projektnoj tvrtki, dakle tvrtki koja je osnovana samo radi projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom kojeg sada radi netko drugi, a državu je do sada koštala najmanje 15 milijuna kuna. Inače, župan Kožić je ujedno i predsjednik Skupštine tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.

Upiti ne dolaze do direktora

Pokazalo se i kako je direktor Žigrović čovjek kojeg je teško uhvatiti oko tematike funkcioniranja firme koju vodi. Možda je tomu tako jer je je uz taj posao politički aktivan kao HDZ-ov potpredsjednik Gradskog vijeća, a prema našim izvorima u konkurenciji je i da bude voditelj izbornog stožera HDZ-a za zagrebačku županiju na predstojećim lokalnim izborima. Telegram mu je prvi upit oko svega spornoga još 7. prosinca prošle godine poslao na mail adresu koja se nalazi u kontaktima tvrtke na web stranicama. Kako nije bilo odgovora, nakon tri dana zvali smo tvrtku na fiksnu liniju da vidimo gdje je zapelo.

Čovjek koji nam se javio i odbio predstaviti prvo nas je pitao “tko nas šalje” aludirajući da je naše istraživanje ove tvrtke politički motivirano. Kada smo mu objasnili da jednostavno želimo odgovore, rekao nam je kako smo upite trebali poslati na njegov privatni mail (koji inače nije naveden na stranicama tvrtke). Upit smo ponovno poslali prema uputi, a nakon poduljeg čekanja, 21. prosinca direktoru smo na mail poslali i podsjetnik na upit te ga ovaj put odlučili kontaktirati i telefonski.

U kratkom razgovoru Žigrović nas je zamolio da se čujemo neki drugi dan jer je “jako opterećen jednim privatnim problemom”. Dodao je i kako je jedina djelatnica na godišnjem pa on ne može doći do svih potrebnih podataka koji mu, tvrdi, trebaju za odgovor na naše upite.

‘Troškovi svedeni na minimum’

Nakon tog razgovora, Žigrović se ipak nije javio pa smo 4. siječnja upit o poslovanju ove tvrtke proslijedili osnivaču – Zagrebačkoj županiji. Začudo, isti taj dan Vlado Žigrović napokon nam se povratno javio uz tvrdnju da je baš sada u samoizolaciji zbog koronavirusa, ali da će “pod cijenu rizika” idući dan otići po papire i napisati nam odgovore. No potom je samoinicijativno nastavio odgovarati na dio pitanja po svom izboru pa je očito da mu papiri i tajnica ipak nisu bili toliko potrebni koliko je ranije naglašavao.

Odmah je ustvrdio kako “ovdje nema nikakvih senzacionalnih otkrića” te pokušao objasniti visoke troškove goriva za službeni auto. “Pa ja putujem iz Zeline svaki dan i radim dnevno u prosjeku 100 kilometara. Da nigdje ne idem službenim autom tijekom godine, već ćete imati priličan iznos. Druga djelatnica putuje autobusom iz Križa. Ona ima putni trošak oko 2000 kuna”, tvrdi Žigrović.

Ignorirajući dio upita o ostalim troškovima, kazao je kako je 2019. broj zaposlenih smanjen s pet na dva i kako su sada troškovi svedeni na minimum. Dodao je i kako se trenutačno radi studija izvodljivosti oko toga hoće li tvrtka “obavljati određene stvari na području Zagrebačke županije po pitanju pretovarnih stanica”, čime je neizravno još jednom potvrdio da joj je trenutna svrha upitna pa hitno traže način da opstanu.

Ima gradonačelničko iskustvo

Gospodina Žigrovića pitali smo i kako se on, kao veterinar, našao na čelu tvrtke koja se bavi gospodarenjem otpadom. To ga je pitanje, tvrdi, “uvrijedilo i ponizilo”.

“Moj prethodnik je također bio veterinar, sada je gradonačelnik. Odakle meni iskustvo? Pa i ja sam bio gradonačelnik dva mandata u Zelini. Stoga imam iskustva iz tog gospodarenja otpadom i tako iz tog sektora općenito”, zaključio je Žigrović i obećao da će nam ipak idući dan poslati i pisani odgovor. Nakon dva dana, 7. siječnja, poslali smo mu poruku na mobitel s pitanjem je li uspio prikupiti svu dokumentaciju. Odgovor nismo dobili, a povratno nam se ne javljaju ni iz ureda župana Kožića.

Tako su ostala neodgovorena važna pitanja poput ovih: koje je to točno projekte Gospodarenje otpadom provodilo posljednjih godina i koji su im rezultati, koliko je održano sjednica Nadzornog odbora te tvrtke i jesu li uopće održani, kome točno tvrtka plaća najam te naposljetku najvažnije: zašto i dalje postoji? Šutnja odgovornih aludira da su odgovori prilično jednostavni.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu