Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kako su pali kontrolori leta s lažiranim prebivalištima: prijavio da živi u Samoboru, 1220 puta telefonirao iz Zagreba

Tužiteljstvo osmorici kontrolora na teret stavlja utaju poreza, te prijevaru

FOTO: PIXSELL

Prije nekoliko dana Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podiglo je optužnicu protiv osmorice kontrolora leta zbog sumnje da su lažirali prebivališta i na taj način tijekom godina utajili preko milijun i pol kuna gradskih poreza. Trojica su na osnovu lažnih prebivališta, prema tvrdnjama tužiteljstva, oštetila i vlastitu firmu, Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe za nešto više od 50 tisuća kuna troškova prijevoza.

Telegram je dobio uvid u optužnicu kojom su obuhvaćeni Anđelko Mlinarić, Mirko Mamić, Marijan Gazibara, Milivoj Sever-Cuglin, Željko Gojko, Boris Gotal, Marijan Vuković i Siniša Mizdrak. Kako smo već javljali, svi su oni imali prijavljena prebivališta u mjestima koja nemaju prirez, dok su za to vrijeme živjeli u Zagrebu gdje se prirez plaća po stopi od 18 posto, te u Sisku gdje prirez iznosi 10 posto. No, da su lažirali prebivališta istražitelji su utvrdili analizirajući podatke o baznim stanicama na koje su se njihovi mobiteli prijavljivali, te tako utvrdili da uopće ne žive tamo gdje su prijavljeni.

Detalji optužnice teške preko 1,5 milijun kuna

Mlinarić je tako optužen da je utajio nešto više od 80 tisuća kuna prireza, jer je lažno bio prijavljen u Samoboru, a stvarno je živio u Zagrebu. Kontroli leta naplatio je i oko 24 tisuće kuna putnih troškova.

Mamić je optužen za utaju gotovo 152 tisuće kuna prireza Grada Zagreba budući da je bio prijavljen u Breznici u Varaždinskoj županiji, a živio je u Zagrebu. Gazibara je optužen da je Gradu Sisku, u kojem je stvarno živio, utajio čak 289 tisuća kuna prireza, jer je fingirao prebivalište u obližnjoj Žažini gdje tog gradskog poreza nema.

Koliko su uspjeli nezakonito zaraditi?

Tužiteljstvo je optužnicom obuhvatilo i Milivoja Severa-Cuglina, koji je svojevremeno bio glavni instruktor, te čak i jedan od direktora u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. On je svoje prebivalište, sumnja se, lažirao tijekom 2020. godine. Prijavio je tvrtki da živi u Gregurovcu, u Krapinsko-zagorskoj županiji, dok je zapravo stanovao u Zagrebu. Prema optužnici, Grad Zagreb je u godinu dana oštetio za 33.000 kuna, a HKZP koji mu je plaćao prijevoz za 13.440 kuna.

Gojka se tereti za utaju 276 tisuća kuna prireza, Gotala za 138 tisuća kuna prireza, Vukovića za 297 tisuća kuna prireza, a Mizdraka za 239 tisuća kuna prireza i 13 tisuća kuna putnih troškova.

Analiza podataka s baznih stanica

I dok svi optuženi kontrolori negiraju krivnju, tužiteljstvo je u optužnicu među dokazima priložilo izliste njihovih telefonskih razgovora kojima dokazuje da su doista lažno prijavljivali prebivališta i tako varali sustav. Naime, nakon što su u ožujku 2021. na osnovu više anonimnih prijava, pokrenuti izvidi, istražitelji su analizirali telekomunikacijski promet osumnjičenih kontrolora.

To konkretno znači da su provjeravali na kojim su se baznim stanicama prijavljivali njihovi mobiteli. Naime, svaki mobitel koristi određenu baznu stanicu za svoj rad, a podaci o tome ostaju na baznim stanicama zabilježeni. Policija za otkrivanje kriminala može od teleoperatera tražiti ispis podataka s baznih stanica, što je napravljeno i u ovom slučaju.

Odao ih broj telefonskih poziva

Tako je ubrzo utvrđeno da je Mlinarić od rujna 2020. do rujna 2021. preko svog službenog mobitela ostvario ukupno 2524 telefonska kontakta. Od toga ih ja 1220 uspostavljeno preko baznih stanica koje se nalaze u Zagrebu i to u blizini adrese na kojoj je stvarno živio. Iz iste analize proizlazi da je u svega devet dana ostvarivao kontakte preko baznih stanica na području Samobora gdje je imao prijavljeno prebivalište.

I Mirka Mamića odali su pozivi. Istražitelji su utvrdili da se njegov mobitel od rujna do prosinca 2020. ukupno 1016 puta prijavio na baznu stanicu u kvartu u kojem Mamić živi, dok na baznim stanicama u Breznici, gdje je bila adresa njegovog prebivališta, podaci o prijavama njegovog mobitela nisu pronađeni. Gazibara je, utvrdila je policija, gotovo dvije tisuće kontakata ostvario preko baznih stanica u Sisku, a s područja Žažine, gdje ima prebivalište, svega 108.

Podaci o mobitelu Severa-Ciglina također su izvučeni. On je od rujna 2020. do rujna 2021. napravio 2786 telefonskih kontakata. Od toga ih je 1308 uspostavljeno putem baznih ćelija lociranih u blizini njegove adrese u Zagrebu. Samo 17 kontakata u ukupno pet dana ostvario je na području Krapinsko-zagorske županije gdje je bio prijavljen. Isto je bilo i sa svim ostalim okrivljenicima, pa je tužiteljstvo uvjereno da će dokazati njihovi krivnju za utaju poreza, kao i za prijevaru kojom su oštetili tvrtku za koju rade.