Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Otkrivamo kako je uhićeni sudac sa stečajnim upraviteljima izvlačio novac dužnika. Pomagale mu supruga i punica

Suca Mihaela Kovačića sumnjiči se za 30 milijuna teške malverzacije

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

U velikoj akciji USKOK-a i policije jučer je uhićen sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić. Uz njega, kako doznajemo, osumnjičeno je još 12 ljudi. Među njima su, kako smo već danas javili, dvoje stečajnih upravitelja, Branko Petanjek i njegova kći Iva Petanjek. Njih se u ovom trenutku povezuje s najmanje 30 milijuna kuna teškim stečajnim kriminalom.

Telegram je došao do detalja sumnjivih poteza suca Kovačića koji, kako tvrdi policija, datiraju još iz 2009. godine. Dakle, istražitelji su uvjereni kako imaju dokaze da je prije 12 godina ovaj sudac počeo zlorabiti svoju poziciju.

Osumnjičeni i neki članovi sučeve obitelji

Sudac Kovačić je te 2009. još radio kao sudac Trgovačkog suda u Sisku. Neko vrijeme bio mu je i predsjednik. Nakon što se taj sud ugasio Kovačić prelazi u Zagreb.

Prema kaznenoj prijavi, u stečajni kriminal sudac je uvukao i neke članove svoje obitelji. Neslužbeno doznajemo da su među osumnjičenima i njegova supruga Ivanka, te punica, koje je, kako tvrdi policija, koristio da primaju novac izvlačen iz stečajeva.

Kako se godinama izvlačio novac iz stečajeva?

Utvrđeno je i na koji način je to rađeno. Sumnja se da su firme u stečajne postupke, koje je kontrolirao sudac, ispostavljale fakture koje su onda podmirivane iz sredstava stečajnih dužnika. Međutim, sumnja se da su te fakture bile fiktivne i da su plaćane potpuno neosnovano.

Među stečajnim dužnicima kojima je ovakvim postupcima učinjena šteta je, kako doznajemo, i nekoć moćna građevinska tvrtka Tempo.

Njezin stečaj započeo je još 2014., a od tada se izmijenilo nekoliko stečajnih upravitelja. Ivu Petanjek sudac Kovačić, koji je, prema javno dostupnim podacima ovaj stečaj vodio od početka, imenuje za stečajnu upraviteljicu 2018. godine. Iz tvrtke Tempo tijekom stečaja navodno je izvučeno oko 10 milijuna kuna.

Fingirali poslove sa stečajnim dužnicima?

U kombinacijama za koje se sada tereti suca Kovačića bilo je, navode istražitelji, osam privatnih firmi. One su sve fingirale poslovne odnose sa stečajnim dužnicima o čijoj je sudbini odlučivao sudac Kovačić.

Jedna od njih, prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, je i tvrtka MAL Konzalting. Ona je 2009. osnovana sa sjedištem u Sisku, da bi kasnije, nakon što je prodana, bila prebačena u Zagreb.

Pripojena je tvrtki Sikon, kojoj su čelne osobe bile iste kao i firmi Mal Konzalting. Zanimljivo je da su te firme, među ostalim, bile registrirane i za stečajno savjetovanje, a Mal Konzalting je prije više od deset godina bio među najuspješnijim domaćim firmama.

Trag novca potvrdio je sumnje istražitelja?

Slijedeći trag novca, istražitelji su utvrdili kako je dio sredstava izvučenih iz Tempa završio na privatnim računima suca i nekih članova njegove obitelji.

Sa sucem, kojem je jutros pretražena i sudnica na Trgovačkom sudu u Zagrebu, uhićena je i njegova stručna suradnica. Pretrage su potrajale cijelo prijepodne, a predvečer su prvi osumnjičenici već počeli stizati na ispitivanja u USKOK.

Nakon što je objavljeno da je sudac Kovačić prije svega nekoliko dana zatražio da ga Državno sudbeno vijeće razriješi dužnosti pojavila su se nagađanja da je slutio da će biti uhićen. U ovom trenutku, međutim, nema informacija da je operacija bila na bilo koji način kompromitirana.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više