Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Otkrivamo kako zapošljava župan Dekanić: smislio ružan trač da se riješi glasnogovornice pa na njeno mjesto uzeo snahu svoje prijateljice

Prije mjesec dana zaposlio je novu glasnogovornicu: svekrva joj je njegova bivša vrlo bliska suradnica, a svekar radi u SOA-i

Telegram je nedavno objavio kao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić 20. veljače ove godine na mjesto glasnogovornice zaposlio Antoniju Mihić te kako je čitatelj našeg portala, još dok je trajao natječaj, javio da ta osoba već radi u županiji te da će sasvim sigurno biti i primljena na neodređeno vrijeme. To se pokazalo točnim.

Ali cijela ta priča ima iznimno zanimljivu pozadinu i pokazuje moć lokalnih šerifa à la Dekanić. Pokazuje kako se stvara mreža osobâ koje mogu biti od koristi, ili kojima se vraćaju kojekakve usluge ili dugovi.

Znalo se koga taj posao čeka

Da bi mogao zaposliti sadašnju glasnogovornicu, Antoniju Mihić, Dekanić se morao riješiti stare, pa je kao opravdanje izmislio vrlo ružan trač. Sad kad je oslobodio mjesto glasnogovornice, Dekanić je formalno raspisao natječaj mada se još prije znalo da taj posao čeka Antoniju Mihić.

Ta mlada osoba udala se u lipnju prošle godine za sina Sande Mihić, stručne suradnice za analize u planskom odjelu Uprave Hrvatskih šuma u Vinkovcima. Bila je dakle bliska Dekanićeva suradnica u vrijeme dok je on – do lokalnih izbora 2021. kada odlazi na funkciju vukovarsko-srijemskog župana – bio šef lokalne uprave Hrvatskih šuma. Telegramov izvor kaže da je Dekanić u nju imao ogromno povjerenje i da je ona, tijekom njegove izborne kampanje, zamjenjujući ga, praktično vodila poslovanje vinkovačke Uprave.

Župan se potrudio riješiti problem

Antonija Mihić, aktualna glasnogovornica jučer uhićenog Dekanića, do tada je bila nezaposlena, prijavljena na Zavodu za zapošljavanje, a mladom bračnom paru svakako bi dobrodošla još jedna plaća, pa se župan potrudio riješiti problem.

Sadašnja glasnogovornica, odnosno viša stručna suradnica za odnose s javnošću, kako je točan naziv njenog radnog mjesta, završila je studij komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, a s tom diplomom baš nije lako pronaći posao, pogotovo ne u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ali, u pomoć je priskočio moćni župan Dekanić. Tako je pomogao svojoj suradnici iz Hrvatskih šuma i odužio joj se za pomoć u izbornoj kampanji. Moguće, imao je i dodatni motiv: suprug Sande Mihić, Kazimir Mihić, zaposlenik je Sigurnosno obavještajne agencije (SOA).

Bogati, od jučer i burni životopis

Ova do sada nepoznata crtica iz bogatog, a od jučer i burnog životopisa župana Dekanića, zorno pokazuje kako se pletu fine niti mreže koja omogućava utjecaj i istovremeno širi listu onih koji imaju razloga pomoći, kad zatreba.

Danas je MUP objavio koja je bila uloga troje policajaca u zataškavanju prometne nesreće koju je na Uskrs prošle godine skrivio Dekanić. Riječ je o drugom i trećem ešalonu u hijerarhiji Policijske uprave vukovarsko-srijemske pa je teško povjerovati kako bi oni sami, na svoju ruku, falsificirali službeni izvještaj o prometnoj nesreći, bez obzira na to što su posla imali s lokalnim moćnim šerifom. Je li ih netko, iznad njih, nazvao i uputio kako postupiti i na koje oko zažmiriti, saznat će se bude li, do sada traljava i očajno spora istraga, odlučila istražiti i tu činjenicu.

Jer, tko zna koliko je i kome uslugâ, sličnih priča o zapošljavanju glasnogovornice, učinio župan Dekanić, kome je koga zaposlio, kome pomogao u napredovanju ili pružio zaštitu kada je bilo potrebno.

Crtica koju smo upravo doznali

Policijska indiskrecija dojavljena Telegramu kaže kako je jučer, na dan uhićenja Dekanića, u 14.00 u MUP- bio zakazan razgovor s kandidatima za načelnike nekoliko policijskih uprava. No, intervju je pomaknut za 16 sati. U međuvremenu, dvojica pripadnika PNUSKOK-a obratila su se kandidatima koji su sjedili čekajući intervju i upitali tko je od njih Fabijan Kapular.

Kapular je inače prvi čovjek Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Zamoljen je da u posebnoj prostoriji porazgovara s pripadnicima PNUSKOK-a, no još dok su odlazili, zatraženo je da im preda službeni mobitel. Kako je tekao razgovor nije poznato, no možda će uskoro i to uskoro izaći na vidjelo.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više