Politika & Kriminal

Otkrivamo: Moćnog biznismena kojeg najavljuju kao velikog ulagača u RH istražuju zbog kriminala teškog 40 milijuna eura

Poduzetnik Paolo Fassa pod istragom je talijanskih vlasti koje ga terete za utaju poreza i pranje novca

Protiv jednog od pompozno najavljivanih ulagača u Hrvatskoj, talijanskog poduzetnika Paola Fasse koji je vlasnik tvrtke iz Trevisa ‘Fassa Bartolo’ i nekadašnji vlasnik istoimenog biciklističkog kluba, talijansko tužiteljstvo od siječnja širi istragu. Tada je objavljeno da je protiv njega pokrenut postupak zbog sumnje da je utajio oko šest milijuna eura poreza, a nezakonita zarada s kojom ga se povezuje doseže oko 40 milijuna eura.

Taj ilegalno zarađeni novac oprao je, sumnja se, preko offshore tvrtki sa sjedištima u Hrvatskoj, Švicarskoj, Kneževini Monako i Panami.

Gdje je Fassina hrvatska firma?

Imena tvrtki za sada nisu javno obznanjena, no prema dostupnim podacima Paolo Fassa u Hrvatskoj službeno ima registriranu jednu tvrtku. Riječ je o tvrtki Fassa d.o.o. koja je osnovana još 2002., a temeljni kapital joj je 12 milijuna kuna. Prema posljednjem predanom financijskom izvješću, Fassa d.o.o. je 2019. iskazala gubitak od nešto više od dva milijuna kuna, dok je godinu ranije zaključila s gubitkom od četiri milijuna kuna.

Članica uprave ove kompanije je Manuela Fassa, kći Paola Fasse koju je otac, kako sumnja talijansko tužiteljstvo, uvukao u lanac prijevara pa je i protiv nje pokrenuta istraga.

Za što je osumnjičen poduzetnik?

Dosad je utvrđeno da je Fassa sa svojim suradnicima uz pomoć fiktivnih faktura umanjivao porezne obveze svoje kompanije, te utajeni novac preusmjeravao prema offshore tvrtkama. Fakture su se uglavnom izdavale za marketinške usluge Fassine kompanije.

Protiv Fasse je istraga otvorena još u siječnju. Istražitelji su mu tada zaplijenili jahtu s britanskom zastavom imena “Blanca”, dužine preko 50 metara, koja je bila privezana u luci u Genovi, Marina di Sestri Ponente. Plovilo je vrijedno 32 milijuna eura, a talijanska financijska policija vjeruje kako ju Fassa, s obzirom na iskazane prihode, ne bi mogao legalno ni kupiti ni održavati.

Zato u prijavi tvrde da je luksuzno plovilo kupljeno prljavim novcem, te skrivano od poreznika preko tvrtke iz Velike Britanije čiji je direktor bio povezan s Fassom. U policijskoj akciji Fassi je zaplijenjeno i oko milijun i pol eura gotovine. U pitanju je novac za koji se sumnja da nema zakonito porijeklo.

Tko je sve surađivao s Fassom?

U nastavku istrage nedavno je uhićen i Giuseppe Parodi, kojeg se sumnjiči da je Fassin glavni financijaš i da je za njega oprao oko šest milijuna eura. Zanimljivo je da je Parodija policija zaustavila baš u trenutku kada je kretao na Kanarske otoke. Zbog toga mu je određen kućni pritvor kako ne bi do kraja procesa pobjegao, ometao istragu ili pak pokušao ponoviti kazneno djelo.

Upravo je Parodi, kako se navodi u prijavi, bio zadužen za kontakte s dvije britanske tvrtke koje su Fassi služile za prijevaru. Pod istragom se do sada našla još jedna osumnjičena osoba.

Što je Fassa pričao istražiteljima?

Nakon otvaranja istrage Fassa je, kako su prenijeli talijanski mediji, istražiteljima rekao da su mu brodovi strast i da ih je oduvijek imao. Nije pri tome uopće želio umanjivati svoju odgovornost za financijske malverzacije.

“Znam da sam naložio da se radi nešto nezakonito, ali nisam se bavio detaljima. To su za mene rješavali drugi”, bilo je svojevrsno Fassino priznanje. I njegova kćer Manuela iznijela je obranu pred tužiteljima. Ona je, kako prenose talijanski portali, inkriminirala i Parodija.

Hoće li se širiti krug osumnjičenika?

“Za vođenje računa u Švicarskoj koji su glasili na britansku tvrtku u čijem je vlasništvu bila jahta bila je zadužena jedna Parodijeva suradnica”, izjavila je Manuela Fassa. Na izravno pitanje je li Parodi znao da novac dolazi od sredstava izvučenih preko lažnih računa odgovorila je kratko: “Da, bio je svjestan toga”.

Fassin odvjetnik izjavio je talijanskim novinarima da osumnjičeni poduzetnik i njegova kći surađuju s istražiteljima, te da je Fassa, još lani kada mu je došla prva obavijest o poreznom dugu, uplatio dva milijuna eura na svoje ime, te još četiri milijuna eura u ime tvrtke Fassa s.l.r. Međutim, Fassu se povezuje s malverzacijama koje su ukupno teške preko 40 milijuna eura.

Fassini poslovni potezi u Hrvatskoj

Paolo Fassa u Hrvatsku je stigao još 2002. godine. Tada je osnovao firmu, a u javnosti se počeo pojavljivati tijekom 2006. godine.

Njegova kompanija u sklopu koje posluje 11 talijanskih i jedna portugalska tvornica trebala je proširiti svoje poslovanje gradnjom tvornice kod Obrovca. Bilo je najavljeno da će između Kruševa i Obrovca graditi 150 milijuna eura vrijednu tvornicu žbuke koja bi u konačnici trebala zapošljavati oko 300 Obrovčana.

Fassa je tada objašnjavao da je Obrovac izabrao radi sirovina potrebnih za proizvodnju. Zbog toga je kupio i bivše Dalmatinske rudnike boksita. Na 280 tisuća metara četvornih zemljišta planirao je podići tvornicu veću od svih koje su imali u Italiji.

Hoće li biti išta od tog projekta?

Godinu kasnije, Fassa se ponovno oglasio najavljujući početak gradnje tvornice. Obećavao je plaće 20-ak posto veće od prosječnih hrvatskih primanja.

Ponovno je početak gradnje najavio u lipnju 2008. godine. Pa je u ožujku 2010. objavljena vijest pod naslovom: “I dalje nepoznat datum početka izgradnje tvornice žbuke u Kruševu”, da bi u veljači 2018. osvanuo tekst: “Uskoro kreće izgradnja Tvornice cementa kod Obrovca?”. Tada je navodno tvrtka Fassa dobila sve papire. No, tvornice još uvijek nema.

Inače, prema javno dostupnim podacima do kraja ovog mjeseca u tijeku je javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš eksploatacije ciglarske gline na budućem eksploatacijskom polju ‘Rašinovac’ kod Nina. To je, kažu nam mještani, novi projekt kojeg sada planira tvrtka Paola Fasse.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu