Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Otkrivamo novi skandal: robne zalihe u Glini povjerili agro-udruzi koja inače kosi travu, krči drveće i čisti snijeg

Telegram je u posjedu ugovora koje su s udrugom Veličanka potpisivali ministri Horvat, Ćorić i Dalić

FOTO: Telegram ilustracija

Proteklih dana, nakon katastrofalnih potresa koji su pogodili Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, dosta se pisalo o robnim zalihama, što sve sadržavaju i kakva je njihova uloga u katastrofama poput spomenute. No, kako se čuvaju robne zalihe i tko ih čuva, vrlo se malo zna.

Telegram je u posjedu jednog ugovora i dva dodatka ugovora koje je u ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Ravnateljstva za robne zalihe, potpisala bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, Martina Dalić. Ugovor o upravljanju, čuvanju i održavanju skladišta, opreme i sitnog inventara i roba strateških robnih zaliha, Martina Dalić potpisala je s izvjesnim Stankom Ragužem, upraviteljem Agro-turističke zadruge Veličanka iz Velike, kraj Požege.

Ta zadruga, kako stoji u Sudskom registru, među ostalim, obavlja uređenje i održavanje zelenih površina; otkup, sušenje i preradu voća i povrća; pripremu hrane i pružanje usluga prehrane; pružanje usluga smještaja; turističke usluge koje uključuju sportsko-rekreativne ili pustolovne aktivnosti, kao i usluge čišćenja poslovnih, stambenih, sportskih i drugih prostora.

Horvat i Ćorić dali im nove ugovore

Ni jednom, ama baš ni jednom riječju, ne spominju se zaštitarski poslovi ili fizičko osiguranje zgrada, poslovnih prostora ili skladišta. Spomenuti ugovor potpisan je 25. svibnja 2017. i zahvaljujući naknadno potpisanim aneksima još je na snazi. Prvi dodatak ugovoru potpisan je 21. rujna 2017. kojim se Agro-turističkoj zadruzi uz čuvanje robnih rezervi u Kuzmici, isti posao daje i za čuvane robnih zaliha u Glini.

Drugi dodatak ugovora potpisao je 3. svibnja 2019. godine tadašnji ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ugovor je, zbog ta dva aneksa i dalje važeći, sve do 1. lipnja 2023., pa ga je, dakle, zatekao i aktualni ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić. U međuvremenu, upravo u njegovu mandatu, spomenuta zadruga iz Velike dobila je sličan posao i u Rijeci.

Ukupno, za čuvanje sve tri lokacije skladišta robnih zaliha, Veličanka mjesečno fakturira 63.000 kuna bez PDV-a. Godišnje, s PDV-om, to je više od milijun kuna.

Ministarstvo se poziva na državnu tajnu

Telegram se prošle godine obratio Ćorićevom ministarstvu s upitom je li ono zaključilo još neki dodatak ugovora ili kakav novi ugovor s Agro-turističkom zajednicom Veličanka, Velika i ako jest na što se taj ugovor ili dodatak ugovora odnosi, te o kojem se novčanom iznosu radi.

Odgovor koji smo dobili bio je prilično prijeteći: ”Člankom 9. Zakona o strateškim robnim zalihama (NN 87/02,14/4) propisuje se da je ‘Osnovni razmještaj robnih zaliha po područjima državna tajna’, dok se člankom 11. Zakona ponovno ističe bitnost da je ‘Razmještaj robnih zaliha po područjima državna tajna’.”, stoji na samom početku odgovora.

”Budući da su vaša pitanja usmjerena na skladišta u vlasništvu Republike Hrvatske u kojima se nalaze robe koje su u vlasništvu Republike Hrvatske i koje čine robne zalihe, svi postupci koji se tiču provedbe Zakona o strateškim robnim zalihama u takvim skladištima i razmještajem roba u takvim skladištima vode se oznakom vrlo tajno pa tako i odabir predmetnog subjekta koji vrši poslove iz vašeg upita”, piše dalje u odgovoru iz ministarstva na čijem je čelu Tomislav Ćorić.

‘Svako dijeljenje podataka suprotno je zakonu’

A potom slijedi i ozbiljno upozorenje: ”Skrećemo pozornost da je svako dijeljenje podataka iz vašeg upita suprotno Zakonu o tajnosti podataka (NN 79/07, 86/12)”.

Ugovori i dva dodatka u Telegramovu posjedu, međutim, ne nose nikakvu službenu oznaku tajnosti, niti na njima piše ”Vrlo tajno”. Tajnost se jedino spominje u članku 21. ugovora u kojem stoji kako je skladištar ”dužan izvršavati provjeru trećih osoba” koje će se tijekom trajanja ugovora ”kretati i izlaziti iz kruga skladišta”.

U sljedećem stavku istog članka ugovora stoji pak: ”Skladištar ne smije bez ovlaštenja Ravnateljstava [za robne zalihe] davati bilo kakve podatke trećim osobama, ni usmeno ni pismeno, koji se odnose na uskladištenu robu i skladište”. Da bi čitateljima bilo jasnije, riječ ”skladištar” u ugovoru odnosi se na Agro-turističku zajednicu Veličanka iz Velike. ”Skladištara” se u sljedećem stavku istog članka upozorava kako su ”podaci iz prethodnog članka označeni stupnjem tajnosti ‘VRLO TAJNO’, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka”.

Upravitelj kaže da je informatički nepismen

Pogledali smo spomenuti Zakon, a s obzirom na to da u članku 18. stoji kako ”pristup klasificiranim podacima imaju osobe kojima je to nužno za obavljanje poslova iz njihovog djelokruga te koje imaju izdano Uvjerenje o obavljenoj sigurnosnoj provjeri (certifikat)”, obratili smo se upravitelju Agro-turističke zajednice, Stanku Ragužu, s upitom ima li on potrebni certifikat.

Odgovorio je da nam to ne može reći, te da poštuje sve članke u sklopljenim ugovorima među kojima je i ona o tajnosti. No, naglasili smo kako ugovor nije klasificiran i nema oznaku ni jednog, a kamo li najvišeg stupnja tajnosti, a da se u članku ugovora u kojem se tajnost spominje to odnosi isključivo na uskladištenu robu i skladište.

Raguž je, međutim, bio uporan i ustrajavao je na odgovoru da nam ne može reći ima li valjani certifikat, kojeg, kako stoji u spomenutom zakonu, izdaje Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zamolili smo Raguža da nam na naš pisani upit pisano i odgovori, no pravdao se kako nije dovoljno informatički pismen da to učini, te da će sutradan reći jednoj od zaposlenica zadruge da to i napiše. Ali, unatoč obećanju pisani odgovor nismo dobili.

Za državne tvrtke čiste snijeg i kose travu

Raguž, jedan od članova Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak u Požegi, bio je međutim, puno razgovorljiviji oko drugih poslova koje njegova zadruga radi i u kojoj je zaposleno desetak osoba. Kaže kako imaju ugovore i s HEP-om o šišanju trave, a isti posao, ali kao podizvođači, rade i za Hrvatske željeznice.

Potvrdio je i da imaju ugovor s Centrom za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju na lokaciji bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac, potpisan na godinu dana za iznos od 99.000 kuna bez PDV-a. Iz tog Centra, Telegramu su odgovorili kako ondje Raguževa zadruga kosi travu, čisti snijeg i održava prometnicu dugu 4,5 kilometara, te uklanja drveće i veće granje s prometnica u slučaju njihovog urušavanja.

Iz Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada dodali su kako se komunalno poduzeće Dvorkom iz obližnjeg Dvora ”ispričalo da nije u mogućnosti pružiti uslugu održavanja”, pa je posao dobila Agro-turistička zadruga iz Velike, udaljena 180 kilometara!

Žalbe nakon što su dobili poslove zaštite

Ipak, jedno je šišanje trave i čišćenje snijega, a nešto sasvim drugo čuvanje strateških robnih zaliha Republike Hrvatske. Kad je Agroturistička-zadruga Veličana dobila i posao čuvanja robnih zaliha u Rijeci, žalile su se dvije zaštitarske tvrtke čiji je kor biznis fizička zaštita objekata, Primmula Company i 007 Miletići, obje iz Solina.

Ali, Državna komisija za kontrolu javne nabave 9. rujna prošle godine njihove je žalbe odbila ”zbog nedostatka pravnog interesa” pa je posao dobila uhodana ekipa iz Velike.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Telegramu su objasnili kako se u Rijeci radi o skladištu ”u vlasništvu Republike Hrvatske, ali u kojem se ne nalaze robne zalihe u vlasništvu Republike Hrvatske”. Zatražili smo ugovor o čuvanju tog skladišta, no nisu nam ga dostavili.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu