Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Otkrivamo: Rektor Boras odobrio je da se za luksuzno uređenje tri apartmana u Dubrovniku potroši 460.033 kune

Sveučilište u Zagrebu ne želi odgovoriti koliko je potrošeno na suspektnu adaptaciju. Zato smo proučili dokumente javne nabave

FOTO: Vjekoslav Skledar

Bivši ministar i poznati profesor Hrvoje Kraljević u nedavnom razgovoru za Telegram iznio je uznemirujuće optužbe na račun zagrebačkog rektora. Tvrdi kako je gospodin Damir Boras novcem Sveučilišta uredio luksuzne apartmane u zgradi Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku i sada tamo ljetuje. Telegram je zatim pokušao provjeriti iznesene tvrdnje. Rektor Boras nije nam se javljao, no tri neovisna izvora nedvosmisleno su nam potvrdila navode Hrvoja Kraljevića, što smo i objavili u četvrtak 3. listopada u ekskluzivnoj reportaži.

S obzirom na to da nitko iz Sveučilišta u Zagrebu nije odgovorio ni na jedan od upita koje smo tjednima slali, ostala su neodgovorena mnoga pitanja. Između ostalih i najvažnije – koliko je javnog novca potrošeno za adaptaciju tri apartmana u koja, prema navodima naših izvora, nitko ne smije ući bez izričite dozvole rektora i njegovih prorektora. Telegram je međutim sada detaljno proučio dokumente javne nabave koji donekle rasvjetljavaju renovaciju koja se odvijala u fazama; prvo je 2016. obnovljen rektorski, a zatim su godinu kasnije uređena i dva prorektorska apartmana.

Samo za renovaciju rektorovog apartmana uplanirano je 173.218 kuna

Pogled na zgradu sa zidina Vjekoslav Skledar

U listopadu 2015., točno godinu dana nakon što je postao rektor, Damir Boras potpisao je dokument javne nabave Sveučilišta u kojemu je 134.809 kuna namijenio za buduće ‘Opremanje i uređenje apartmana u Dubrovniku’, kako je službeno navedeno. Nedugo zatim, već u prosincu 2015., potpisao je novi dokument kojim je izmijenio iznos. Odnosno, povisio je predviđene troškove adaptacije svog, rektorskog apartmana na 173.218 kuna.

Godinu kasnije, vidljivo je također iz dokumentacije, počeo je pripremati obnovu smještaja i za svoje prorektore, odnosno važne goste koje osobno odaberu. Stoga je potpisao novi dokument kojim je odobrio 251.163 kune za stavku ‘Radovi na adaptaciji dva apartmana u Dubrovniku’. Dva mjeseca kasnije, također u postupku javne nabave, pridodao je još 35.651 kunu za ‘Opremanje apartmana uređajima, aparatima’. Kada se svi ovi iznosi zbroje, ispada da je rektor Boras za renoviranje smještajnih kapaciteta za sebe i najbliže suradnike uplanirao trošak od 460.033 kune.

Bivši rektor htio je lift, Boras je radije investirao u smještaj za sebe

Dokumenti na koje se pozivamo samo su plan javne nabave. Koliko je Sveučilište uistinu potrošilo moguće je doznati tek u Registru sklopljenih ugovora o javnoj nabavi. Taj registar nije javno dostupan, no Telegram je službeno zatražio uvid i, kad nam bude odobren, objavit ćemo finalne brojke. No, dokumentacija koju smo proučavali otkriva još zanimljivih detalja.

Atrij Interuniverzitetskog centra u kojem je rektor Boras dao urediti apartmane za upravu Sveučilišta Vjekoslav Skledar

Primjerice, bivši rektor Aleksa Bjeliš u svojoj je zadnjoj godini mandata, 2014., namjeravao u trokatnicu dubrovačkog Interuniverzitetskog centra ugraditi lift. On bi možda i dobro poslužio, s obzirom na brojne stepenice koje smo vidjeli dok smo tamo pripremali reportažu. Posebno je strmo stubište koje vodi na treći kat gdje je smješten dormitorij s 56 ležajeva za sudionike dubrovačkih konferencija. Među njima su pritom, treba imati na umu razmišljajući o liftu, često su i stariji profesori. No, prateći dokumente javne nabave, jasno je kako se dolaskom rektora Borasa, ideja lifta zamjenjuje luksuznim opremanjem triju spomenutih apartmana.

Planirali su urediti još apartmana, na kraju su od svega odustali

Interesantna je i dokumentacija o planovima javne nabave tijekom 2017. te 2018., nakon što je ulickan smještaj za upravu Sveučilišta. Recimo, 2017. predviđala se adaptacija preostalih sedam, vrlo skromnih jednosobnih apartmana za sudionike znanstvenih konferencija u Dubrovniku. Sveučilište je u tu svrhu bilo predvidjelo otvoreni postupak javne nabave u vrijednosti 280.000 kuna.

No, u drugoj izmjeni plana nabave za 2017. ta se stavka briše, što bi trebalo značiti da nabava nije realizirana. S obzirom na informacije koje je Telegram prikupio na terenu, do danas ti apartmani nisu ni na koji način unaprijeđeni. Slična se situacija ponavlja u planovima javne nabave za 2018. godinu. Tada se, iznosom od 80.000 kuna, želi napraviti obnova apartmana označenog kao A3. No i to se u prosincu, u drugoj izmjeni dokumenta briše.

Što se krije iza obnovljenih vrata i kvaka kraj kojih smo prošli?

Telegramova reporterka ispred apartmana Vjekoslav Skledar

I crtica za kraj. Tijekom 2017., rektor Boras se vratio na ideju svog prethodnika o ugradnji lifta u zgradu Interuniverzitetskog centra. Za to je bila predviđena velika javna nabava u vrijednosti milijun kuna, koliko je za tu svrhu svojedobno predviđao i bivši rektor Bjeliš. No, u iteracijama nabave za 2017., lift je jednostavno obrisan iz dokumenata. Kada su Telegramovi reporteri nedavno posjetili zgradu Interuniverzitetskog centra, nisu naišli niti na lift, niti na započete radove ugradnje.

S druge strane, prošetali smo pored triju apartmana iza čijih se obnovljenih vrata i kvaka, tvrde Telegramovi izvori, krije luksuzni smještaj za upravu Sveučilišta u Zagrebu. I odabrane goste.