Politika & Kriminal

Otkrivamo rijetku presudu. Tati iz Zagreba bivša žena mora platiti 200.000 kn jer mu nije dala da viđa sina

Jedan tata iz Zagreba morao se osam godina na sudovima boriti za svoje pravo da viđa sina

Jedan tata iz Zagreba osam se godina na sudovima borio za pravo da viđa sina. Prema njegovim navodima koje je potvrdio prvostupanjski sud, bivša supruga to mu je uporno uskraćivala, govorila je djetetu ružno o ocu, krivila ga za razvod. Sada je Općinski sud u Novom Zagrebu donio nepravomoćnu presudu prema kojoj će ocu svoje djece ova žena morati platiti 200 tisuća kuna odštete. Sud kaže da mu je povrijedila pravo na roditeljstvo i tako mu nanijela ozbiljnu duševnu bol.

Rijetka je to odluka suda u korist oca koji je uvjerio sud kako je bivša supruga, nakon što su se razveli, manipulirala djecom, posebno najmlađim sinom, dječakom rođenim 2005. godine. On je, u trenutku kada su mu se roditelji razišli 2011., imao svega šest godina.

Dogovor roditelja o skrbi na djecom

Kada im se brak raspao supružnici su se, kako je utvrdio sud, dogovorili da djeca, šestogodišnjak i njegove dvije starije sestre, ostanu živjeti s majkom. Ocu je pripalo pravo da se s njima povremeno druži. Plaćao je i alimentaciju.

“Onemogućavala mi je susrete sa sinom, pa sam 25. kolovoza 2015. morao pokrenuti ovršni postupak. Moja tužba je i usvojena već 24. studenog te godine. Sud je majci zaprijetio novčanom kaznom od pet tisuća kuna, ako se ne bude pridržavala sudske odluke”, tvrdio je tada u tužbi.

Majka je ignorirala sudske odluke

“Ni nakon toga mi nije dala da viđam sina. Zato sam u studenom 2016. pokrenuo novi postupak. Tražio sam izmjenu one prve odluke o roditeljskoj skrbi. Želio sam da sin živi sa mnom. U lipnju 2018. sud donosi privremenu mjeru prema kojoj je sin trebao doći živjeti k meni, a majku bi povremeno viđao. Ona to ne poštuje i sve ponovno završava na ovrsi. Rješenje o ovrsi doneseno je u srpnju 2016. godine.

No moja bivša supruga tada odvodi sina u Njemačku. Kada su se krajem ljeta vratili, dijete je zadržano na graničnom prijelazu i predano meni. U svibnju iduće godine presrela ga je na putu od škole i odvela nekamo. Gotovo dva mjeseca nisam znao gdje mi je sin. Od ravnateljice škole doznao sam da nije dolazio na nastavu. Na kraju ga je policija pronašla i vratila ga meni”, tvrdio je u tužbi dalje otac koji je u srpnju prošle godine odlučio od bivše supruge sudski zatražiti odštetu.

Majka optužuje: ‘On je nasilan’

Mama međutim tvrdi da sve što je protiv nje iznijeto nije istina. Njezinog bivšeg muža, kaže, nisu zanimala djeca. “Nakon što sam prisilnim putem naplatila dugove za alimentaciju iznenada je želio družiti se s njima. Od 2011. do 2015. uopće nije pokazivao interes za djecu. Uvjerena sam da je to odlučio namjerno. U međuvremenu se sin potpuno otuđio od njega”, tvrdila je.

Uvjeravala je sud kako je otac bio nasilan prema sinu. Mlatio ga je i strogo odgajao zbog čega je dijete stvorio odbojnost prema njemu.

Njegove metode odgoja – rad, red i disciplina – ne odgovaraju senzibilitetu našeg sina koji je izrazito nježan i osjetljiv dječak”, uzvraća na optužbe bivšeg muža.

Majka je zbog svega bila i u zatvoru

Sud majci nije povjerovao. Ona je u međuvremenu osuđena na 15-dnevnu zatvorsku kaznu jer bivšem mužu nije dopuštala da vidi sina.

“Djeca su o ocu iz perioda prije razvoda govorila pozitivno. Kasnije ga opisuju kao zločestog, ali ne nude nikakva objašnjenja za to. Zato je i u stručnom mišljenju Centra za socijalnu skrb navedeno da je majka na njih izvršila emotivnih pritisak i opterećivala ih detaljima razvoda, kao i konfliktnim odnosom s bivšim mužem”, kaže sud.

Je li otac bio nasilan prema sinu?

Za nasilni ispad koji je majka spominjala utvrđeno je da se doista dogodio. Međutim, iako je dječak baki rekao da ga je otac tog dana udario, kasnije je u Poliklinici za zaštitu djece i mladeži Grada Zagreba kazao da je lagao jer je bio ljut na tatu jer mu nije dozvoljavao da više viđa mamu i sestre. Predstavnik Centra za socijalnu skrb koji je odmah nakon tog događaja došao u očev dom uvjerio se, tvrdi, s koliko se nepoštovanja dječak odnosio prema tati.

Inače, nakon tog incidenta, otac povlači tužbu kojom je tražio izmjenu prava na roditeljsku skrb i vraća sina bivšoj supruzi.

Slomljen zbog godina borbe za sina

“Taj čovjek godinama je trpio duševnu bol jer ne može viđati sina. S kćerima, koje su starije, uspijevao se nekako dogovoriti. Osjećao je nemoć jer mora voditi sve te sudske postupke kako bi ostvario svoje roditeljsko pravo. Bio je tjeskoban, zabrinut”, kazao je sudski vještak tijekom procesa. Potvrdio je kako otac ništa nije poduzimao na svoju ruku, već je uvijek čekao odgovor nadležnih institucija.

“Dječak i njegove dvije sestre prema izvješću Centra za socijalnu skrb i Poliklinike za zaštitu djece, kao i ranijih pravomoćnih presuda, žrtve su višegodišnje majčine manipulacije, emotivnih pritisaka kojima ih želi potpuno odvojiti od oca”, navodi sud u nepravomoćnoj presudi kojom je ovom tati dosuđeno 200 tisuća kuna odštete.

Majka je, naime, prema ocjeni suda prekršila Obiteljski zakon, Ustav, te Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava koji garantiraju roditeljstvo kroz zaštitu obiteljskog života. Sada se ima pravo žaliti na nepravomoćnu presudu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu