Politika & Kriminal

Senzacionalna priča s Korčule. Kako HDZ-ov načelnik izigrava zakon da bi uhljebio svog zamjenika u općini

Zbog novog zakona ukida se pozicija zamjenika načelnika, ali načelnik je izmislio mjesto referenta. Što mislite tko se raspituje za njega?

FOTO: PIXSELL

Početkom trećeg stoljeća prije Krista, kada su grčki kolonizatori pohrlili na atraktivne parcele hrvatskih (tada ilirskih) otoka i osnivali naselja, nastala je poznata Lumbardska psefizma. Taj u kamenu uklesan spomenik, pronađen u istoimenom mjestu na Korčuli, ozbiljan je dokument. Tamošnja narodna skupština njime je jasno propisala pravila raspolaganja otočkom zemljom: tko trajno dobiva građevinsko i poljoprivredno zemljište, a tko samo na korištenje do smrti; koje su sankcije za prekršitelje tog dogovora (moglo ih se čak i nekažnjeno ubiti), a trebala se dati zakletva da se zemlja neće ponovno dijeliti.

No, pedantni grčki skupštinari u Lumbardi ipak nisu mogli predvidjeti sve probleme koji će nastati u toj (i ne samo toj) jedinici lokalne samouprave otprilike 2300 godina kasnije, u Republici Hrvatskoj. Problem ovaj put nije u raspodjeli zemlje, već redukcija općinskih i gradskih fotelja na skorašnjim lokalnim izborima zbog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Tako će i korčulanska općina Lumbarda, koja ima oko 1200 stanovnika, po sili zakona ostati bez zamjenika načelnika, funkcije koju godinama obnaša HDZ-ov Anto Bezek, nadimka “Car”. Ipak, prema dokumentima koje je otkrio Telegram, izvjesno je da bi općina taj dužnosnički gubitak nakon izbora mogla nadoknaditi novim zaposlenikom, referentom, i to baš u liku aktualnog zamjenika načelnika.

Rashodi za zaposlene se udvostručili

On se, naime, o takvom radnom transferu eksplicitno raspitivao kod Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa i dobio zeleno svjetlo. Nekoliko mjeseci prije toga, sve prema pravilima političke struke, općina je u novoj sistematizaciji radnih mjesta, indikativno, otkrila iznimnu potrebu za radnim mjestom referenta za društvene i protokolarne djelatnosti, koje do tada nije postojalo.

Općina Lumbarda nalazi se na istočnom rtu otoka Korčule. Otkako je u devedesetima postala kamenčić u administrativnom arhipelagu 428 hrvatskih općina, vlast je u rukama HDZ-a. Dobro, istini za volju, u kratkom periodu od 2013. do 2015. na vlasti je bila Građanska akcija Lumbarda, ali nakon što im je srušen proračun, na izvanrednim je izborima lokalni HDZ povratio vlast.

I tada i danas na načelničkom tronu sjedi Igor Kršinić, a pored njega spomenuti peharnik na lokalnom samoupravljačkom dvoru, zamjenik Bezek. Na posljednjim izborima osvojili su vlast s punih 250 glasova. Državna revizija je prije deset godina u općini zatekla troje zaposlenika; dok se u prošlogodišnjem izvješću načelnika spominje njih pet. Rashodi za zaposlene općinare 2011. bili su 289.173 kune, dok danas iznose dvostruko više, 622.884 kune. A mogli bi još rasti.

“Mogu li se zaposliti kao referent?”

U tijeku je, čini se, provođenje osobnog plana oporavka i otpornosti zamjenika načelnika, gospodina Bezeka, kojemu se uskoro ukida dužnosničko mjesto. Iz dokumenta u posjedu Telegrama, vidljivo je kako je krajem veljače Bezek službeno pitao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može li se, nakon što izbori prođu, “temeljem prijave na javni natječaj, zaposliti kao referent u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Lumbarda i to prije isteka roka od godine dana”.

Pritom je napomenuo Povjerenstvu kako svakako namjerava koristiti poznatu naknadu plaće nakon obavljanja dužnosti, barem šest mjeseci, ali ako treba i kraće – dok se ne raspiše natječaj za posao referenta. Također ga je zanimalo može li se ipak kandidirati za vijećnika, pa obavljati taj javni posao sve do zapošljavanja te može li, eventualno, paralelno biti i općinski vijećnik i općinski referent. Sve to, pretpostavljamo, u strogo hipotetskom slučaju da bude izabran i na izborima i na javnom natječaju.

Zakon kaže – nema problema

U Povjerenstvu su, ukratko, gospodinu zamjeniku načelnika Bezeku – Caru odgovorili da neće prekršiti zakon ako se zaposli kao referent u općini gdje je sada zamjenik. Posao referenta, naime “ne predstavlja obavljanje upravljačke funkcije”, pa se ne primjenjuje uobičajena zabrana zapošljavanja, rekli su iz Povjerenstva.

O mogućnosti paralelnog obnašanja vijećničke dužnosti i referenture u općini, Povjerenstvo se nije izjasnilo, već je dilemu proslijedilo na razrješenje Ministarstvu pravosuđa i uprave Ivana Malenice. Njegovo je ministarstvo, podsjetimo, zaslužno i za ovu “reformu” u kojoj se, sad je jasno, svakako bude smanjio broj dužnosnika, ali pritom paradoksalno nije isključeno povećanje broja službenika i namještenika.

Nasušna potreba za referentom

Kako se to u praksi izvodi, vidljivo je u ovom enciklopedijskom slučaju iz općine Lumbarda. Početkom listopada prošle godine, dva mjeseca prije izglasavanja izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, načelnik Kršinić donosi odluku o sistematizaciji radnih mjesta Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lumbarda. U njoj se pojavljuje i novo, upražnjeno radno mjesto referenta za društvene i protokolarne djelatnosti.

Prema opisu poslova, taj referent će “pripremati i pratiti izvršenje programa javnih potreba od značenja za Općinu”, analizirati “djelovanje i učinke općinskih kulturnih ustanova, ustanova i udruga iz područja socijalne skrbi, športskih klubova te udruga civilnog društva”, voditi protokolarne poslove i organizaciju općinskih svečanosti, brinuti o ažuriranju web stranice općine i ostvarivanju prava na pristup informacijama, voditi poslove odnosa s medijima, ali i “druge srodne poslove po nalogu pročelnika općine”. Na pamet nam pada savršena osoba za taj posao, no pričekajmo javni natječaj.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu