Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Otkrivamo skandalčić na maturi; zbog krivo prevedenog ispita iz matematike učenicima morali priznati hrpu bodova

Greške su nastale u prijevodu ispita matematike s hrvatskog na talijanski pa su učenici dobili 16 bodova, o čemu NCVVO nije transparentno izvijestio

Maturanti talijanskih srednjih škola u Hrvatskoj, koji su na upravo završenoj državnoj maturi polagali ispite matematike na materinskom talijanskom jeziku, neočekivano su dobili velik broj naknadno priznatih bodova zbog pogrešaka u prijevodu ispita. Učenicima koji su polagali višu razinu matematike na talijanskom jeziku, priznato je posve nevjerojatnih 16 bodova jer dio zadataka nije bio korektno preveden, a iz istoga su razloga priznata četiri boda učenicima koji su polagali osnovnu razinu matematike na talijanskom jeziku.

O ovome nije bilo niti riječi na predstavljanju konačnih rezultata mature u srijedu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Dapače, NCVVO o ovoj krupnoj greški nije izvijestio niti na svojim web stranicama, što je inače uvriježena i transparentna praksa. Telegram je o ovome gafu doznao od svojih izvora prije nekoliko dana, a na naš upit, sve su ipak potvrdili iz NCVVO-a.

Potvrdili su nam još jednu informaciju; jedan od učenika koji je pisao matematiku na talijanskom jeziku, u svoj je ispit upisivao neprimjereni sadržaj, no zbog toga mu ispit nije poništen, iako to propisuje Pravilnik o polaganju državne mature.

Samo s bodovima NCVVO-a prolaz na ispitu

Učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u sklopu obveznih ispita na državnoj maturi moraju polagati tri ispita: ispit iz hrvatskog jezika, ispit iz jezika nacionalne manjine, a za treći biraju između matematike ili stranoga jezika. Njihovi ispiti matematike istovjetni su ispitima matematike na hrvatskom jeziku, osim što su prevedeni na materinski jezik. Za prevođenje ovogodišnjih ispita matematike s hrvatskog na talijanski iz Centra su još prošle godine javnim pozivom odabrali osobu koja je, kažu nam, izvorni govornik.

“Unatoč tome, nije matematički korektno prevela ispit što je utvrđeno tek tijekom pisanja ispita”, objašnjavaju za Telegram. Naime, nakon primjedbe učenika na nerazumljive zadatke, nastavnici i ocjenjivači o tome su obavijestili stručnu skupinu NCVVO-a za Matematiku. Skupina je pregledala sporne zadatke i odlučila priznati bodove “na zadacima koje učenici zbog neadekvatnog prijevoda nisu mogli razumjeti i ispravno riješiti”. Na višoj razini matematike na talijanskom jeziku ukupno 13 učenika priznato je čak 16 bodova, a na osnovnoj matematici na talijanskom jeziku ukupno 102 učenika priznata su četiri boda.

Koliko je značajno iz vedra neba dobiti 16 bodova na maturi iz matematike, najbolje ocrtava sljedeća činjenica: učenik koji je pisao višu razinu matematike, mogao je predati posve prazan ispit i potom s ovih priznatih 16 bodova, zbog krupne greške NCVVO-a, s dvojkom položiti ispit. Kako? Ispit više razine matematike nosi 60 bodova, a za dvojku je potrebno ostvariti minimalno 15 bodova. Ukratko, ako je netko od ovih učenika nakon pisanja ispita imao nula bodova, nakon priznavanja onih 16 od NCVVO-a komotno je položio višu razinu matematike.

Zašto tako krupna odluka nije objavljena?

Ono što budi dodatnu sumnju u transparentnost ovogodišnje mature jest činjenica da NCVVO na svojim web stranicama nije objavio odluku o priznavanju bodova na matematici na talijanskom jeziku. To je inače posve uvriježena i pozitivna praksa, no u ovome slučaju iz NCVVO-a tvrde da odluku nisu objavili “jer se ne odnosi na cijelu populaciju pristupnika, već samo na četiri škole koje provode nastavu na jeziku talijanske nacionalne manjine”.

Tim su školama, kažu, odluku žurno dostavili prije objave privremenih rezultata mature. Ova je argumentacija NCVVO-a u najmanju ruku neobična zbog dosadašnje višegodišnje pozitivne prakse; kada se uoči greška u nekom od zadataka na ispitima mature, Centar promptno objavljuje službenu odluku prema kojoj se svim učenicima koji su pisali ispit s greškom u zadatku, priznaju bodovi koje taj zadatak nosi. Na primjer, ove su godine objavljene odluke o priznavanju boda na višoj razini Španjolskog i na ispitu Biologije.

Dapače, na Biologiji je priznat jedan bod samo učenicima koji su pisali prilagođenu inačicu ispita u fontu 14 i fontu 28, i to zbog greške u tisku koja se pojavila u tim inačicama. Niti ovdje se ne radi o cijeloj populaciji pristupnika ovogodišnjoj državnoj maturi, no odluka o priznavanju boda ipak je objavljena. O ovoj analogiji tražili smo od NCVVO-a dodatno pojašnjenje. Pomalo nevjerojatno kažu kako je, citiramo, “objava odluke iz Biologije odnosno neobjavljivanje odluke iz Matematike na talijanskom jeziku čista slučajnost”. Ovu slučajnost pravdaju time što, kažu, ne postoji obveza objavljivanja odluka o priznavanju bodova ako se ne odnosi na cijelu populaciju.

Zbog neprimjerenog sadržaja, ispit se poništava

Iz NCVVO-a nam je potvrđena i informacija o učeniku koji je na ispit zapisao neprimjeren sadržaj. Jedan od učenika koji je pisao matematiku na talijanskom jeziku, na ispit je zapisao određen neprimjeren sadržaj, što se prema Pravilniku o polaganju državne mature sankcionira poništenjem ispita ili dijela ispita. Iz NCVVO-a kažu kako je njihovo povjerenstvo za matematiku razmatralo mogućnost poništenja ispita zbog neprimjerenog sadržaja, no, dodaju, “procijenjeno je da je neprimjereni sadržaj blažeg oblika što ne može biti razlog za poništenje ispita”.

Međutim, Pravilnik o polaganju državne mature ni u kojem dijelu ne definira pojmove blažeg ili težeg oblika neprimjerenog sadržaja. Jednostavno, kao jedno od kršenja pravila navodi “upisivanje neprimjerenih znakova ili neprimjerenih sadržaja u ispitni test”, a kao sankciju za to propisuje poništenje ispita ili dijela ispita. Iz NCVVO-a kažu da Pravilnik zaista ne propisuje lakše ili teže oblike neprimjerenog sadržaja već je to isključivo procjena Povjerenstva Centra.

Nacionalni centar upitali smo i koji je konkretan sadržaj koji je učenik napisao na ispitu kako bi budući maturanti znali što se smatra “blažim neprimjerenim sadržajem” zbog kojega nužno neće biti diskvalificirani na maturi. Kažu tek kako je njihovo povjerenstvo utvrdilo da se radilo “o iskazu nezadovoljstva učenika kvalitetom ispita odnosno nerazumljivim prijevodom” pa je povjerenstvo procijenilo, dodaju, da to nije razlog za poništenje ispita.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više