Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Otkrivamo stvarnu pozadinu smjene. Kako su nepovratno narušeni odnosi premijera i ministrice koja je upravljala milijardama iz EU

Je li večerašnji neobično otvoreni istup smijenjene ministrice početak ozbiljnijih problema za Plenkovića?

Kada je krajem studenoga prošle godine Vlada potvrdila v.d. ravnatelja važne agencije za EU fondove, bilo je sasvim jasno da je ionako tegoban odnos premijera Andreja Plenkovića i ministrice Nataše Tramišak upravo dodatno eskalirao. Plenković je tada prelomio i postavio Dragana Jelića za vršitelja dužnosti ravnatelja SAFU-a, agencije koja kontrolira korištenje europskog novca.

Stvari ne bi bilo toliko neobične da se u kuloarima nije pričalo da je premijer to učinio mimo volje ministrice zadužene za EU fondove. Od prošlog lipnja SAFU ima otvoren natječaj za novog ravnatelja. Čekalo se da Upravno vijeće, kojem je na čelu ministrica Tramišak, odluči među sedam kandidata koji se se javili na četvrti natječaj (prva tri su propala), ali to se nikako nije događalo. Među tih sedam je i Jelić.

Tenzije oko izbora ravnatelja

Kad je prije mjesec i pol sa zatvorene sjednice Vlade stiglo priopćenje o novom v.d.-u, kuloari su se užarili: na pitanja o toj temi njezini su suradnici slijegali ramenima, dok se neslužbeno pričalo da je Plenković progurao Jelića, koji se javio i na natječaj, zasad za vršitelja dužnosti. Tramišak je, pak, bila sklonija izabrati drugog kandidata kao stalnog ravnatelja SAFU-a.

Budući da se ministricu nije moglo zaobići u proceduri imenovanja, Jelić je postavljen kao v.d., na šest mjeseci. Tramišak se očito nije predomislila: njegova funkcija je, tvrde nam upućeni, i dalje privremena, a natječaj formalno nije završen.

Bila je to još jedna bizarna, ali i indikativna epizoda iz višemjesečnog napetog odnosa predsjednika Vlade i ministrice odgovorne za sustav kojim prolaze milijarde eura. Epizoda koja je posvjedočila da ministrica Tramišak, kako smo već tada pisali, mjesecima pleše na rubu odlaska iz Vlade. To se upravo dogodilo: premijer Plenković potvrdio je večeras da smjenjuje ministricu regionalnog razvoja i fondova EU.

Eskalacija narušenih odnosa

Njezina smjena eskalacija je već duže vremena ozbiljno narušenih odnosa nje i premijera. O njezinoj marginalizaciji spekuliralo se još kad je posao koordinacije plana oporavka, teškog pet i pol milijardi eura, povjeren Ministarstvu financija, dok je jednu od ključnih uloga dobio premijerov savjetnik za ekonomska pitanja Zvonimir Savić. Tramišak je javno odbacivala tezu da je ostavljena po strani u poslu koji bi, s obzirom da se radi o europskom novcu, nekako prirodno trebao spadati u njezin resor.

Prošlog proljeća je, pak, odnos ministrice i premijera poprimio novi, dramatičan ton kada je u javnost dospjela priča da je Nataša Tramišak izložena teškim pritiscima zbog namjere da prekine suradnju s tvrtkom koja je dotad održavala sustav EU fondova. Nakon što je tjednik Nacional prvi objavio tu priču, ministrica je detaljno u medijima opisivala što joj se događalo, a o svemu je izvijestila i policiju. Problem? Premijer je doznao zadnji.

Premijer ljut jer je zadnji doznao

Ustvari, doznao je iz medija – i to ga je, pričalo se tada po kuloarima, baš naljutilo. U najmanju ruku, Plenković je to Tramišak ozbiljno zamjerio što se lako dalo iščitati iz njegovih javnih istupa: situaciju je opisao „ekstremno bizarnom“ – jer se nije obratila njemu, već je on iz medijskih napisa doznao da se nešto čudno zbiva – a na pitanje ima li ministrica njegovo povjerenje uzvratio kako „ovo svakako nije dobro“.

U medijima se tada spominjalo i ime premijerovog savjetnika Savića, kao da je na neki način povezan s cijelim slučajem, što je ona, međutim, kategorički demantirala, a i on je te insinuacije odbacio kao netočne i zlonamjerne. S premijerovim savjetnikom – kojeg ovih dana javnost često može vidjeti u medijima, dok objašnjava kako je Vlada zaustavila poskupljenja – Tramišak se sastajala po sasvim drugom poslu, kazala je tada.

Angažman posebnih savjetnika

Jer Savić je, osim što je savjetnik premijera – i njezin savjetnik. Dapače, naknadu na koju po zakonu ima pravo Savić prima u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, a ne u Banskim dvorima. Drugim riječima, premijera o ekonomskim pitanjima savjetuje pro bono, a ministricu o strateškom planiranju, sustavu EU fondova i slično za devet tisuća kuna mjesečno. Tako je barem formalno.

Dok je jednog savjetnika dijelila s Uredom premijera, za angažman drugoga je, navodno, poticaj stigao upravo iz Banskih dvora. U lipnju 2021. Tramišak je za posebnog savjetnika za Projekt Slavonija imenovala Božu Galića, HDZ-ovog političkog veterana koji je prethodno 16 godina bio župan. Na lokalnim izborima, održanim mjesec dana prije tog imenovanja, Galić se više nije ni kandidirao. Je li i na koji način Plenković sudjelovao u angažiranju bivšeg župana, iz Vlade nam nikada nisu odgovorili.

Politička zaštita iz Slavonije

Kada su prošlog proljeća odnosi Plenkovića i Tramišak dodatno narušeni zbog slučaja s navodnim pritiscima – spomenimo usput da je stvar prijavljena policiji, ali još uvijek nema vijesti kako je prijava završila – počelo se spekulirati da bi ministrica mogla otići u sljedećoj rekonstrukciji Vlade.

No, tad ju je, tvrdi se neslužbeno, ipak sačuvala politička podrška osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji ju je svojedobno i predložio premijeru za ministarsku dužnost. Stoga se, čim su ovog tjedna ponovno krenule priče o njezinoj smjeni, logično nametnulo pitanje hoće li biti burno na relaciji središnjice i slavonskog HDZ-a.

Anušić je potpredsjednik stranke što bi, dakako, sugeriralo da se radi o bliskom Plenkovićevom suradniku. Međutim, slavonskog se župana više percipira kao Plenkovićevu oporbu unutar HDZ-a.

Zaoštravanje sa središnjicom

Iako je na unutarstranačkim izborima u ožujku 2020., na kojima je izabran za potpredsjednika, Anušić bio u Plenkovićevom stožeru, osječko-baranjskog župana bije glas jednog od rijetkih koji se usude na stranačkim tijelima propitivati neke od premijerovih odluka. Kao i rad premijerovih kadrova – u ožujku 2021. godine Anušić je, primjerice, javno prozvao ministra obrane Marija Banožića zbog odlazaka nekih istaknutih HDZ-ovaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Smatram da bi se predsjednik županijske organizacije Mario Banožić trebao pod hitno vratiti u županiju i početi rješavati probleme koji su se počeli nagomilavati dva mjeseca pred lokalne izbore”, govorio je Anušić, pa je Plenković obojicu pozvao na “pranje” u svoj ured. Dva mjeseca kasnije, osječko-baranjski HDZ postigao je odlične rezultate na lokalnim izborima, a Anušić obranio mandat župana u prvom krugu.

U ožujku prošle godine, kad se govorkalo da bi, u sklopu šire rekonstrukcije Vlade, premijer mogao smijeniti i Tramišak, činilo se da bi na relaciji Plenković-Anušić moglo doći do kobnog zaoštravanja. Mediji su pisali da bi u tom slučaju dio saborskih zastupnika, koji su bliski Anušiću, mogli otkazati poslušnost središnjici i otići tako daleko da ruše Vladu. Anušić je, međutim, takav scenarij i otklonio i demantirao, poručivši da mu to „ne pada na pamet“.

Plenković može mirno vladati

Kako stvari u ovom trenutku stoje, ni sada neće biti ozbiljnih političkih potresa unutar HDZ-a. Nekakav „slavonski udar“ na saborsku većinu ne dolazi u obzir, jer to nikome u stranci u ovom trenutku nije u interesu niti bi taj potez imao strateškog smisla.

Izvori iz stranke uvjereni su da bi Plenković očuvao većinu u Saboru taman i da mu dio HDZ-ovih zastupnika otkaže poslušnost – samo bi ih zamijenio nekima od ljudi koji su podržali neuspjeli pokušaj da u Saboru dvotrećinskom većinom prođe odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Eskalacija u stranci? Teško

Što se tiče Anušića, jasno je da bi eventualna akcija otkazivanja poslušnosti u Saboru za njega značila isto što i za bilo kojeg političara iz bilo koje stranke u sličnoj situaciji – izbacivanje iz članstva. Stoga je nekakva eskalacija nezadovoljstva u HDZ-u nakon smjene Tramišak vrlo teško zamisliva. Ali već su tijekom poslijepodneva stranački kuloari bili uvjereni da ministrica neće otići u potpunoj tišini.

I nije trebalo dugo čekati. Nakon što je Plenković potvrdio smjenu, Tramišak je – potpuno neuobičajeno za HDZ-ove smijenjene ministre – održala vlastitu pressicu na kojoj je, prilično otvoreno, propitivala razloge svog odlaska s ministarske pozicije. Osobno smatra, ustvrdila je, da za smjenu nije bilo razloga – pobrojala je pritom rezultate Ministarstva.

HDZ-ova bura u čaši vode

Posebno je, međutim, neuobičajeno što je javno ustvrdila da joj premijer, u kratkom razgovoru koji su vodili u utorak, nije argumentirao svoj potez. “Nisam dobila nijedan konkretan razlog”, kazala je Tramišak u, ponovimo, nesvakidašnje otvorenom istupu. No, ta otvorenost ne mora nužno značiti ozbiljnije probleme za Plenkovića.

Naši sugovornici iz stranačkih krugova uvjereni su da se ni Tramišak ni Anušić neće libiti javno govoriti da je radila dobar posao i da konkretne razloge za odlazak nisu čuli, ali da isto tako neće dovoditi u pitanje notornu činjenicu kako je premijerovo pravo da bira svoj tim. Politička bura u HDZ-u bi, po svemu sudeći, na tome zasad trebala i ostati.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više