Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Otkrivamo. Talijanska banda sakrila milijardu kuna od ilegalne prodaje Ininog goriva u sefovima hrvatskih banaka

Talijanski istražitelji slijedili su trag ilegalne zarade talijanskih poduzetnika uhićenih u akciji Gasoline free 2

Još gotovo milijardu kuna, točnije 130 milijuna eura, prljavog novca u hrvatskim bankama sakrili su talijanski kriminalci upleteni u ilegalnu preprodaju benzina kupljenog od Ine. Otkriveno je to u operaciji talijanske policije kodnog naziva Gasoline free 2.

Riječ je o nastavku akcije Gasoline free čiji su rezultati objavljeni prije godinu i pol. Tada je detektiran lanac ilegalne prodaje benzina – gorivo je kupovano u Sloveniji i Hrvatskoj bez poreza, no trošarine nisu plaćane ni u Italiji jer je preprodavano na crno. Kako je se i zloglasna talijanska Camorra uključila u taj posao pisali smo na Telegramu početkom prošle godine.

Novac skriven u sefovima u Hrvatskoj

Istražitelji su nakon prvih otkrića u operaciji Gasoline free nastavili pratiti trag novca. Sada su na računima i u sefovima hrvatskih banaka pronašli nova ogromna ilegalno zarađena sredstva – ukupno 130 milijuna eura. Osumnjičenima su zaplijenili i 19 nekretnina, 15 automobila, te brojnu sumnjivu financijsku dokumentaciju.

Analizirali su i tajno snimljene razgovore koji su ih doveli do novih članova ove kriminalne grupe koju su, kako se sumnja, predvodila braća Angeli – Massimo i Marco.

Brojne tvrtke paravan za šverc goriva

Paravan za njihovo poslovanje u Italiji je bila tvrtka Angeli srl, dok su u Hrvatskoj novac prali preko firmi Giomax i Four logistics. Four logistics osnovao je Massimov sin Niccolo Angeli. Te dvije tvrtke već su se našle na popisu najvećih poreznih dužnika u Hrvatskoj, a sada je sve jasnije da su u pitanju paravani za ilegalne poslove talijanskih kriminalaca koji su izgleda štetu nanijeli i hrvatskom budžetu.

U nastavku operacije Gasoline free uhićeno je još šest poduzetnika koji su surađivali s Angelijima. Ukupno su osumnjičene 33 osobe, no većina ih je pod istragom bila i 2019. godine.

Kako su došli na službenu listu Fine?

Za Giomax, a onda i za braću Angeli doznalo se prije otprilike šest mjeseci. Tada je osvanula na Fininom popisu najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj u 2019. godini. Imali, naime, prihod od oko 70,7 milijuna kuna, te ostvarili dobit od oko 23 milijuna.

Kako je u pitanju bila do tada potpuno nepoznata tvrtka sa sjedištem u Rijeci novinari Novog lista pokušali su pronaći njezine vlasnike. No, na adresama sjedišta Giomaxa nije bilo nikoga. Na istoj adresi nalazilo se i sjedište tvrtke Four logistics, no ni njezine predstavnike nitko nije vidio ni čuo. Oni su u to vrijeme već bili pod istragom talijanskih vlasti zbog preprodaje goriva kupljenog u Hrvatskoj i Sloveniji.

Brojne optužbe protiv braće Angeli

Nacional je ubrzo javio da je prva akcija protiv braće Angeli rezultirala optužnicom kojom im je stavljeno na teret da su između 2016. i 2018. prevarili državu izbjegavši plaćanje poreza za više od 30 milijuna eura. Gorivo su, prema toj optužnici, uvozili iz Slovenije bez plaćanja PDV-a, a kasnije su uz pomoć niza tvrtki prikrili njegovu ilegalnu prodaju.

Takav je sistem omogućavao braći Angeli stavljanje na tržište goriva po jako povoljnim cijenama ali su, navodi financijska policija u Pistoiji, time oštetili “ne samo državu, nego i poštene tvrtke u vlastitom sektoru”.

Giomax, kako je potvrdila i sama Ina, nije izravno od njih kupovao gorivo već su figurirali kao zastupnici tvrtke koja je bila Inin službeni kupac.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu