Politika & Kriminal

Otkrivene nejasnoće u natječaju za novog šefa HRT-a. Treba li poništiti natječaj za nasljednika Kazimira Bačića?

Teatar.hr je otkrio da je natječaj suprotan Zakonu o braniteljima, s HRT-a se ne slažu

19.03.2019., Zagreb - Zgrada HRT-a na Prisavlju. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ne stišavaju se kontroverze oko mjesta čelnog čovjeka javne radiotelevizije. Nakon što je bivši ravnatelj Kazimir Bačić izazivao pažnju i zgražanje domaće i međunarodne javnosti poplavom tužbi protiv medija i novinara – čak i onih koji su radili i rade za HRT, da bi krajem lipnja završio u pritvoru pod optužbom za korupciju, čini se da su se pojavili određeni problemi i kod izbora novog glavnog ravnatelja.

Riječ je, ovaj put, o proceduralnim upitnicima. Naime, kako je jučer objavio portal teatar.hr, natječaj za novog glavnog ravnatelja bi mogao biti poništen. Radi se o tome da su iz njega izostali posebni uvjeti iz Zakona o hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a koji određuju da u natječajima koje raspisuju javne službe i javne ustanove prednost pri izboru u slučaju jednakih uvjeta moraju imati nezaposleni branitelji i članovi njihovih obitelji. Ti uvjeti se ne navode u natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a.

Čutura i Kazališno vijeće

Štoviše, teatar.hr ukazuje na to da je zbog istog razloga prije desetak dana Kazališno vijeće HNK-a poništilo natječaj za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta, te raspisalo novi u kojem su navedeni uvjeti iz Zakona o braniteljima. Član Kazališnog vijeća, pritom, je ista osoba kao i predsjednik NO HRT-a, tijela koje je raspisalo natječaj za glavnog ravnatelja Prisavlja – Mladen Čutura.

On nam, pak, kaže kako zapravo više ne sudjeluje u radu Kazališnog vijeća iz kojeg se povukao na zahtjev nove gradske vlasti. Što se tiče natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a, objašnjava kako njega ne priprema NO, već pravne službe HRT-a.

Bez pojašnjenja iz pravne službe

“Ni u zadnja dva natječaja nije bio naveden uvjet iz Zakona o braniteljima, pa je Sabor svejedno prihvatio natječaje i odabrao glavnog ravnatelja. Prema tome, ako je tako bilo već dva puta, pretpostavljam da ljudi iz pravne službe znaju što rade”, kaže nam Čutura.

Nakon kratke konzultacije, pojasnio nam je, uz ogradu da on nije pravnik, da mu iz pravne službe kažu kako se Zakon o braniteljima odnosi na klasično zapošljavanje, dok je ovdje riječ o mandatnom. Dodatna pojašnjenja koja smo zatražili od pravne savjetnice i tajnice Nadzornog odbora, međutim, nismo dobili.

Inače, natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a je već u dosta uznapredovaloj fazi. Na njega se prijavilo 16 kandidatkinja i kandidata, od čega je 13 valjanih prijava. Sabor bi nasljednika ili nasljednicu Kazimira Bačića trebao odabrati do zadnjeg tjedna listopada. Pokaže li se, međutim, da natječaj ipak treba poništiti, procedura će se odvući sve do 2022. godine.

 

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu