Otočani su ljuti zbog novog Zakona o koncesijama pa prosvjeduju na Markovom trgu; glasovanje u Saboru odgođeno do daljnjeg

Prosvjed je organizirala inicijativa Pokret otoka

ZADNJA IZMJENA: lip. 19, 2017
Foto: screenshot

Nekoliko desetaka prosvjednika od 8.30 okuplja se na Markovom trgu kako bi iskazali nezadovoljstvo prijedlogom novog Zakona o koncesijama. Prosvjed je organizirala inicijativa Pokret otoka u koju je okupljeno više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava i tvrtki.

Prosvjednici su već u nedjelju svoje nezadovoljstvo izrazili prosvjedima diljem Jadranske obale, a danas su na Markov trg rasprostrli ručnike i opremu za plažu. Pridružio im se i Mostov zastupnik Miro Bulj, piše Dnevnik. hr.

Do daljnjega odgođeno glasovanje o zakonu

Prosvjednici traže da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje i da se javnost uključi u daljnju raspravu o njemu. Konkretno, traže da se otočne lokalne zajednice na isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije te dodjeljivanja i nadzora nad koncesijama. Naglašavaju kako su saborskim zastupnicima dostavili svoje amandmane proteklih dana, no nisu dobili povratne informacije.

Od svoje inicijative neće odustati, kažu. Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, potvrdio je novinarki HRT-a Maji Sever da je došlo do odgode glasanja o Zakonu koncesijama u Saboru, koje je trebalo biti danas. Rekao je kako će se Vlada očitovati o amandmanima na zakon, no dodao je i kako to ne znači da će ići u treće čitanje. Bačić smatra da se o ovom zakonu u Saboru neće odlučivati ovoga tjedna. Kasnije je stigla i vijest da je s dnevnog reda Sabora do daljnjega skinuto glasovanje o ovom zakonu kojega mnogi otočani smatraju spornim.

Marić kaže da nema potrebe za trećim čitanjem

Ministar Zdravko Marić u nedjelju je poručio kako nema potrebe da zakon ide na treće čitanje i prolazi kroz novu javnu raspravu. Kaže da se radi o zakonu koji je usklađen s direktivama EU.

“Prvo čitanje provedeno je u veljači. 117 zastupnika u Saboru ga je podržalo i upućen je u drugo čitanje. Potom smo ga prilagodili i sada je podignuo jako puno prašine. Komentare koje smo čuli se više odnosi na Zakon o pomorskim dobrima, nego o koncesijama”, poručio je ministar jučer.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3130 članaka Više o autoru