Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini Otrovana ruska političarka koja kritizira Putinov rat. 'Doktori su me u čudu pitali kako to da sam još živa'

U organizmu su joj našli tragove kalijeva dikromata

FOTO: Twitter TG3

Ruska oporbena političarka Elvira Vihareva, koja se nije libila govoriti protiv invazije na Ukrajinu, otrovana je vrlo toksičnom i kancerogenom tvari, piše londonski The Times. Laboratorijski testovi pokazali su da u krvi ima tragove kalijeva dikromata, snažnog oksidacijskog sredstva koje se, između ostalog, koristi u obradi drva, može oštetiti organe i uzrokovati rak, neplodnost i poteškoće s disanjem. Štetan je već pri dodiru s kožom.

Kako je otkrila novinarima, Vihareva je u dva navrata, u prosincu i u veljači, patila od ekstremnih bolova u trbuhu. Uz to su joj trnuli udovi, imala je grčeve, padala je u nesvijest i opadala joj je kosa. Uvjerena je da je otrov unijela u tijelo putem hrane ili pića.

“Kad su stigli rezultati mojih pretraga, pitali su me ‘kako ste preživjeli?’ Nemam nikakve pretpostavke o tome tko stoji iza toga, ali ako imate antiratni stav i nalazite se u Rusiji, onda ste neprijatelj broj jedan”, kazala je 32-godišnja oporbena političarka.

Još trpi posljedice

Vihareva kaže da se nije obratila policiji za pomoć jer bi to, tvrdi, bilo kao da se obraća svom “krvniku”. Inače, ova oporbenjakinja na YouTubeu je donedavno vodila političku emisiju u kojoj je razgovarala s oporbenim figurama, ali je prestala pokazivati lice pred kamerama jer je trovanje ostavilo traga i na njezin izgled, piše Daily Mail.

U međuvremenu je “zbog zdravstvenih problema” prestala proizvoditi YouTube sadržaj, kako je rekla za neovisni ruski medij Sota. Iako se “uglavnom oporavila” od trovanja, ruke joj se i dalje tresu, otpale su joj trepavice, a nokti joj izgledaju kao da ih je “vlak pregazio”.

Unatoč svemu, tvrdi da neće napustiti Rusiju. Ona je jedna od rijetkih aktivistica koje su ostale i nastavile s kampanjom protiv vlasti nakon što je predsjednik Vladimir Putin napao Ukrajinu u veljači prošle godine. Mnogi su pobjegli u inozemstvo kako bi izbjegli progon zbog kritiziranja rata.

Niz slučajeva trovanja

Kremlj ima povijest optužbi za trovanje svojih protivnika i disidenata u egzilu. Niz kritičara Vladimira Putina otrovan je posljednjih godina – najistaknutiji je oporbeni čelnik Aleksej Navalni, koji je zamalo umro od trovanja nervnim agensom novičokom.

Još jedan od istaknutijih slučajeva je onaj oporbenog aktivista Pjotra Verzilova, koji je 2018. godine hospitaliziran nakon što privremeno nije mogao govoriti, vidjeti ili hodati. Njemački liječnici tada su zaključili da je “vrlo vjerojatno” namjerno otrovan, dodajući da je možda bio žrtva nepoznatog “antiholinergičkog agensa” koji mu je poremetio živčani sustav.

Ruski disident Aleksandar Litvinenko preminuo je u Londonu 2006. nakon trovanja radioaktivnim polonijem. Istraga u Velikoj Britaniji otkrila je da je ubijen u operaciji ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) koju je “vjerojatno” odobrio sam Putin.

Kako je otrovan Juščenko

Ni do danas nema odgovora tko je i kako točno otrovao Viktora Juščenka, bivšeg proeuropski orijentiranog ukrajinskog premijera i predsjednika. Podsjetimo, u rujnu 2004. godine, tijekom predsjedničke kampanje, Juščenku je na službenom putu u Austriju pozlilo. Nakon iscrpnih pretraga, pisao je kasnije New York Times, testovi su potvrdili da je Juščenko bio otrovan dioksinom, otrovom koji u sebi sadrži narančasti agens kakvog je američka vojska koristila u Vijetnamskom ratu.

Najviše se sumnjalo na večeru na kojoj je taj predsjednički kandidat, prije nego li mu je pozlilo, bio s ukrajinskim dužnosnicima povezanima s ruskom vlasti. Juščenko i njegova obitelj vjeruju da je atentat na njega naručila Moskva jer je pokušao Ukrajinu približiti Europi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više