Politika & Kriminal

Otvaraju li se kafići tek 1. ožujka? Plenković: 'Takav dokument o kojem pričaju ugostitelji ne postoji'

Premijer je na konferenciji za medije nakon sjednice vlade govorio o aktualnoj političkoj situaciji, pa i o mjerama protiv koronavirusa

21.01.2021., Zagreb -  39. sjednica Vlade RH. Andrej Plenkovic
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković održao je danas nakon sjednice vlade konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na aktualna politička pitanja. Nakon dijela pitanja o županu Ivi Žiniću, uslijedila su pitanja novinara o koronavirusu, odnosno o popuštanju mjera za suzbijanje koronavirusa.

Podsjetimo, premijer je danas na sjednici vlade rekao kako će tijekom vikenda razgovarati sa Stožerom, epidemiolozima i cijelim ekonomskim timom Vlade da vide što mogu učiniti od 1. veljače po pitanju mjera. Na pitanje novinara zna li o kojim mjerama će se razgovarati, kaže da još ne zna.

“Reći ćemo vam kad dogovorimo što ćemo dalje, zato sam i najavio. Dobro je da smo mi zahvaljujući mjerama koje su poduzete u studenom i koje su produljene izgleda dobro prošli kroz blagdane, vrijeme Božića i Nove godine. Brojevi koje ovog tjedna imamo u odnosu na neke ranije tjedne su jako dobri. Sada imamo istu priču svih onih koji su prije nekoliko tjedana, uključujući i vaše kolege, s vaše televizije, skoro skakali ovdje preko ograde i tražili strože mjere, a sada je glavna teza kada ćemo popuštati”, odgovorio je Plenković na pitanje jedne novinarke.

Kaže da nema dokumenta o popuštanju mjera

Rekao je da je to taj ciklus stiskanja i puštanja te kako će reći detaljnije kada bude znao. Na pitanje novinarke zašto napada, odgovara kako ne napada nego samo govori kako je bilo. Ista novinarka je postavila i pitanje može li reći barem hoće li otvaranje biti postupno ili će se više toga otvoriti odjednom. “Neću vam danas ništa reći kad je sastanak u nedjelju”, rekao je premijer.

Uslijedilo je i pitanje što je s dokumentom Udruge ugostitelja za koji kažu da tvrdi kako će se sve otvoriti tek 1. ožujka, odnosno kako će se prvo otvoriti hoteli pa restorani, a onda i terase kafića. Premijer kaže da ni o tome ne zna ništa. “To morate pitati neki krticu iz Stožera ili Udruge ugostitelja. Niti ima takvog dokumenta, i malo mi je smiješno da nekakve udruge imaju tekstove koji ne postoje. To vam je na tragu ehoa s internih sastanaka HDZ-a. Tu smo u sivoj zoni neke duboke države”, zaključio je na tu temu.

Podsjetimo, Nacionalna udruga ugostitelja jučer je objavila kako Stožer planira dopustiti otvaranje restorana početkom ožujka, a kafića tek par tjedana nakon toga. Svoje informacije potkrijepili su pozivajući se na obrise radnog dokumenta koji sadrži načelni prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i turizma“ koji je, kako su jučer javili, procurio.

Nastavite čitati