Izlaze UN-ovi dosjei o holokaustu; navodno su saveznici znali za logore puno prije nego što su otkriveni

UN-ova Komisija za ratne zločine objavit će 2000 stranica zapisa

ZADNJA IZMJENA: tra. 18, 2017
Foto: AFP

Javnosti će ovaj tjedan biti predstavljeni dosad neobjavljeni dokumenti UN-a o ranim danima holokausta, a riječ je o desetak tisuća dosjea koji su nakon Drugog svjetskog rata bili prošvercani iz država istočne Europe. To su zapisi koji datiraju nazad do 1943. godine, a otvara ih Knjižnica Wiener, organizacija čiji je glavni cilj nadziranje nacista i antisemitskog djelovanja već preko osamdeset godina.

Osim što sadrže detaljne informacije o počecima holokausta, dokumenti ukazuju na neke veoma bitne, uglavnom zanemarene činjenice. Primjerice, iako je općeprihvaćeno kao povijesna činjenica da su savezničke države poput Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država bile prve koje su tražile suđenja za ratne zločine, ovi dokumenti dokazuju da su takvi zahtjevi zapravo inicijalno došli iz Poljske i Kine.

Djeca koja su preživjela Auschwitz, 1945.
Djeca koja su preživjela Auschwitz, 1945. Alexander Voronzow/commons.wikimedia.org

SAD je željela smanjiti doprinos drugih zemalja

U vrijeme djelovanja američkog senatora Josepha McCarthyja, koji je u pedesetim godinama prošlog stoljeća u SAD-u hvatao navodne komuniste i sudio im za veleizdaju, demokratske države trudile su se podcijeniti doprinos komunističkih nacija u Drugom svjetskom ratu. Cilj je bio prikazati vodeće zapadne demokracije kao najveće pobjednike rata, ali i dobročinitelje koji imaju jedini valjani politički sustav. Javnost je morala biti protiv zemalja Istočnog bloka.

Iznošenje ovih dokumenata u javnost poklapa se s objavljivanjem nove knjige Dana Plescha – Ljudska prava nakon Hitlera: Izgubljena povijest suđenja Osovini zla, koja je objavljena prošli utorak, i uvelike se bazira na informacijama navedenih dokumenata. Plesch desetljećima radi na istraživanju holokausta, a zadnjih deset godina intenzivno je radio na prikupljanju i obradi ovih rijetkih zapisa, koji se nalaze u vlasništvu UN-ove Komisije za ratne zločine.

Jedno od najinteresantnijih saznanja baziranih na dokazima iz dosad neobjavljenih zapisa koji su u vlasništvu UN-a, koje Plesch iznosi u svojoj novoj knjizi, dokazi su koji potvrđuju da su države saveznice znale za holokaust dvije i pol godine prije nego je otkriven prvi koncentracijski logor u Europi. Amerikanci i Sovjeti znali su da je ubijeno barem dva milijuna Židova, te da su ugroženi životi njih još pet milijuna. Adolf Hitler je bio optužen za ratne zločine prije kraja Drugog svjetskog rata, 1944. godine.

Dokazi o masovnim silovanjima i prostituciji

Još jedna manje poznata činjenica, koja je jasno zabilježena u dokumentima, suđenja su za seksualne zločine i nasilje u ratu. Iako se danas smatra kako su suđenja ratnim zločincima zbog silovanja i prisile na prostituciju uvedena tek kasnije na Haaškom tribunalu, sporni dokumenti jasno navode kako su se takvi zločini kažnjavali u mnogim državama, od Poljske preko Grčke do Filipina, još za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zapisi govore o masovnim silovanjima u koncentracijskim logorima Treblinka i Auschwitz. Te informacije prikupila je poljska vlada u egzilu za vrijeme rata.

Koncentracijski logor Dachau
Koncentracijski logor Dachau Pixabay

Dokumenti su sada dio kataloga UN-ove Komisije za ratne zločine, a čitava ogromna zbirka, koja broji preko 900 gigabajta arhiva i 2000 stranica u PDF formatu dostupna je online na službenom sajtu te organizacije. “Očekujemo jak interes za ove dokumente”, rekao je Plesch u izjavi za medije, objašnjavajući kako će javnost sada imati dostupne nove dokaze koje mogu istraživati i prikupljati, i tako doći do novih, važnih zaključaka u vezi događaja od presudne važnosti za modernu povijest.

Dan Plesch je ravnatelj Centra za međunarodne studije i diplomaciju SOAS pri Londonskom sveučilištu, a za istraživanje do sad skrivenih dokumenata morao je od UN-ove komisije tražiti posebnu dozvolu. Uvid u ove dokumente o holokaustu daje se samo onim istražiteljima koji dobiju dozvolu vlade svoje matične države, također moraju dobiti i odobrenje glavnog tajnika UN-a. Plesch je godinama uvjeravao visoke dužnosnike UN-a da moraju objaviti sporne dokumente.

Najdetaljnija zbirka zapisa o holokaustu

“Ovo što sada imamo jest odličan alat za borbu protiv onih koji poriču postojanje holokausta”, ispričao je Plesch, te pojasnio kako do sada čak ni njemačke vlasti nisu imale uvid u ove dokumente, jer su bili dostupni isključivo savezničkim državama. Sada će Njemačka lakše moći dokumentirati i osuditi svoje zločine iz Drugog svjetskog rata. Inače, Knjižnica Wiener još od 1934. prati nacističke aktivnosti, a trenutno je smještena u Londonu.

Auschwitz
Auschwitz Pixabay

Krajem četrdesetih, SAD i Velika Britanija smanjile su intenzitet proganjanja i osuđivanja nacista, i preusmjerili su svoj fokus na novog neprijatelja: “Trumanov prioritet bio je anti-komunizam, a ne suđenja nacistima”, rekao je Plesch. Upravo zbog toga, smatra Plesch, mnogi ratni zločini vezani uz holokaust su ostali nezabilježeni, i sada će po prvi put biti dostupni svima. Dugoročno, ovo otkriće će pomoći detaljnijem i točnijem bilježenju povijesti Drugog svjetskog rata.

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru