Politika & Kriminal

Ova dramica s policijom i zastavom s prvim bijelim poljem koju su složili Neovisni za Hrvatsku izgleda kao sjajan PR

Jednostavno, cijela priča o zastavi je završila kao besplatan PR usred izborne kampanje

FOTO: Vjekoslav Skledar

Spominjali su se Plenkovićevi citati Edvarda Kardelja, Božinovićevo službovanje u JNA “kao civilno lice”, “novi politički progoni”, “kriminalizacija hrvatskih povijesnih obilježja”, no na kraju od sve trešnje brda nije ispao ni – miš.

Zbog zastave s hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem izvješene na prostorijama stranke Neovisni za Hrvatsku u Zagrebu, policija neće, kako je danas u Okučanima izjavio načelnik PU Zagrebačke Marko Rašić podnositi nikakvu prijavu jer su utvrdili da nema elemenata kaznenog ni prekršajnog djela.

Sluganski režimi i osobne iskaznice

Podsjetimo, policija je dva puta dolazila u središnjicu stranke koju vode Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, 29. i 30. travnja. Iz NZH su priopćili kako su “dva policajca u prostorijama NSH-a legitimirali predsjednicu stranke Brunu Esih i člana predsjedništva Tomislava Jonjića, tražeći objašnjenje o hrvatskoj zastavi s grbom koji počinje bijelim poljem i pitajući, jesmo li spremni zastavu ukloniti”, te zaključili da se radi o političkom pritisku.

“Ostaje vidjeti što će Plenkovićev sluganski režim, nakon što nas se uhićuje i protjeruje u Bleiburgu, po tome dojučerašnjem službeniku JNA poduzeti protiv hrvatske zastave u glavnome gradu današnje Republike Hrvatske”, poručili su iz stranke.

No, režim očito nije toliko strog kako daju naslutiti iz NZH, obzirom da neće biti nikakve prijave. Kako je rekao Rašić, policajci su izašli na teren jer im je to obaveza po dojavi građana “kako bi utvrdili točnost upućenih navoda, odnosno činjenično stanje i postoji li sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo ili prekršaj koji se progoni po službenoj dužnosti”.

Rejting raste na bijelom polju

Nakon ove cijele male afere s bijelim poljem, ostaju dva zaključka. Prvi je da bi se po doslovnom tumačenju Zakona o zastavi, grbu i himni možda i moglo prekršajno goniti Neovisne za Hrvatsku jer je tamo precizno propisano kako zastava mora izgledati, sa zapriječenim kaznama od 50-300 DEM (za mlađe – njemačke marke, to je cca 25-150 eura).

Drugi zaključak je da je cijela priča o zastavi upravo sjajan i potpuno besplatan PR za Neovisne za Hrvatsku u kampanji za europske izbore. Priča o “Plenkovićevom režimu” koji ide represijom na simbole Hrvatstva mogla bi biti solidan hit među biračima na koje cilja ova stranka, jedna od onih koji su desniji od HDZ-a.

Pritom, treba podsjetiti da rejting Neovisnih za Hrvatsku po dva redovna istraživanja javnog mnijenja raste od prosinca prošle godine i za travanj je bio na prosječnih 3,4 posto i da na europske izbore idu u koaliciji s Hrvatskom strankom prava (koja je ispod jedan posto).

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu