Ova priča luđa je od naslova: Sabor je pokušao demantirati sliku bankomata s Twittera Hrvoja Krešića, ali sve su fulali

Tajnik Hrvatskog sabora u službenom priopćenju za medije plasirao je jednu od zabavnijih teorija zavjera u zadnje vrijeme

ZADNJA IZMJENA: pro. 14, 2017
Foto: Twitter/Hrvoje Krešić

Hrvoje Krešić s N1 televizije jučer je na Twitteru objavio sliku sučelja bankomata u Hrvatskom Saboru na kojoj se vidi kako je najniži iznos koji korisnici mogu podići 800 kuna. Krešić se odmah ogradio; u prvoj rečenici napisao je “A sad malo plitkog populizma”, zezajući se kako je bankomat možda prilagođen korisnicima:

Nekoliko sati kasnije, voditeljica Službe za medije Hrvatskog sabora poslala je svim redakcijama seriozan dopis naslovljen Ispravak informacije o bankomatu u Hrvatskome saboru novinara N1 Hrvoja Krešića objavljene putem Twittera. U priopćenju piše kako se na bankomatu normalno mogu podići i niži iznosi te kako su, citiramo, “nejasni i neshvatljivi motivi potrebe za ovakvom vrstom dezinformiranja”. Dalje stoji njihova verzija fotografije saborskog bankomata koji, prenosimo, izgleda ovako:

Lagana teorija zavjere za kraj

Dopis koji potpisuje tajnik Hrvatskog sabora, HDZ-ov Davor Orlović, na kraju isklizne u ozbiljnu teoriju zavjere; piše doslovno kako se novinar Krešić “izostavljanjem naziva vlasnika bankomata (PBZ) u svojoj objavi sučelja vjerojatno htio zaštititi od možebitnih neugodnih pravnih posljedica”. No, što se zapravo dogodilo? Novinarka Forum.tma, Sandra Bartolović, u utorak je na Twitteru napisala:

U maloj raspravi koja se razvila pod tim njezinim tvitom, javljali su se i drugi ljudi koji su prijavljivali slična iskustva s PBZ-ovim bankomatima. Stvar je u tome da imaju neki bug pa se korisnicima koji nemaju račun u njihovoj banci kao najmanja opcija doista pojavljuje iznos od 800 kuna. Što objašnjava zašto su Hrvoje Krešić i saborska služba vidjeli različita sučelja; osobi koja je snimila fotografiju iz priopćenja PBZ je evidentno matična banka. Novinarki Sandri Bartolović na Twitteru se pritom ljubazno javio jedan od direktora u PBZ-u, Zoran Kureljušić. Objasnio je da je došlo do pogreške koju će ispraviti do petka 15. prosinca. A onda je tajnik Hrvatskog sabora izletio s teorijom zavjere.