Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Plaćaju ih građani: trojica zastupnika lani nisu zucnula ni riječ u Saboru, dvojica su optužena za tešku korupciju

Dvije najaktivnije saborske zastupnice su Anka Mrak Taritaš i Dalija Orešković

19.09.2020., Zagreb - Drazen Barisic i Vinko Grgic u pratnji pravosudne policije s lisicama na rukama odlaze s Zupanijskog suda u istrazni zatvor u Remetincu. Uhiceni su u aferi Janaf. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Trojica zastupnika nisu se prošle godine ni jednom javila za riječ na sjednicama Hrvatskog sabora, pokazuje saborska statistika. U prošloj godini zastupnici su zasjedali 122 dana i raspravili 391 točku, pri čemu se ni jednom nisu oglasili Dražen Barišić (HDZ) i Vinko Grgić (NZ), inače optuženici za korupciju, te Goran Dodig (HDS).

Među onima koji su se rijetko javljali za riječ, 10 i manje puta, su Socijaldemokrati Sanja Udović (7), Franko Vidović (4) i Matko Kuzmanić, te HDZ-ovi Ante Sanader (3), Mato Franković (5), Magdalena Komes (6) i Ivan Budalić (6).

Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava javio se tijekom godine svega 10 puta, Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) osam puta a nezavisni Stjepan Kovač pet puta. U grupi manje aktivnih tijekom rasprava su i zastupnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj, s osam odnosno šest javljanja tijekom prošle godine.

Najaktivnija je Anka Mrak Taritaš

Najaktivnija saborska zastupnica bila je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a koja se javila čak 632 puta, putem replika i odgovora na repliku, rasprava u ime kluba zastupnika te putem pojedinačne rasprave. Drugo je mjesto, s 565 javljanja, zauzela Dalija Orešković (Centar), a treće Željko Pavić (Socijaldemokrati) sa 516 javljanja.

Svi zastupnici, kojih je 151, za riječ su se u 2022. javili ukupno gotovo 18 tisuća puta, najviše kroz replike (6519).

Ta statistika nije konačna, obuhvatila je razdoblje do 9. prosinca, dok je Sabor zasjedao do 16. prosinca, pa su moguće određene promjene.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više