Politika & Kriminal

Ovaj čovjek će vjerojatno naslijediti Kurza na mjestu austrijskog kancelara. Prisega se očekuje za nekoliko dana

Kurz je dao ostavku nakon pokretanja istrage zbog korupcije

Austria's designated chancellor Alexander Schallenberg (C) leaves after meeting Austria's President at Ballhausplatz in Vienna, on October 10, 2021. - Austria's foreign minister on October 10, 2021 was expected to take over the chancellorship, a day after Sebastian Kurz announced he would step down amid graft claims, capping a spectacular rise in politics of one of Europe's youngest leaders. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
FOTO: AFP

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg vjerojatno će postati novi kancelar nakon što je Sebastian Kurz podnio ostavku jer su koalicijski partneri u nedjelju kazali da će ga podržati, prenosi dpa. To bi bila “jako izazovna zadaća”, rekao je 52-godišnji Schallenberg, austrijski šef diplomacije od 2019.

Sastaje se s predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, rekli su izvori bliski Schallenbergu i dodali kako se očekuje da će prisegnuti za nekoliko dana.

Zeleni najavili da će srušiti Kurza

Kurzova odluka da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju znači da će vladajuća koalicija konzervativne Austrijske narodne stranke i Zelenih opstati. Čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer kazala je da Schallenberg nije upleten u korupcijsku aferu i da može voditi vladu.

Zeleni su dali do znanja da će srušiti 35-godišnjeg kancelara u glasanju o povjerenju u utorak u parlamentu ako se ne povuče. Kurz tvrdi da nije kriv, ali je odlučio odstupiti jer osjeća odgovornost prema zemlji.

Kurz je među nekoliko ljudi koji su pod istragom zbog optužbi da je državnim novcem plaćano pozitivno medijsko izvješćivanje dok je bio ministar vanjskih poslova 2016. Kurz želi ostati vođa svoje stranke i prijeći u parlament kao vođa kluba zastupnika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu