Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovaj Festival slobode bit će sjajna prilika za malo političkog (samo)reklamiranja. I naravno, bitku protiv maski, cijepljenja i ostalih sotonarija

Mostovci su se u posljednje vrijeme prometnuli u najžešće borce protiv bilo kakvih epidemioloških mjera

Zbog potpunog kolapsa Vladine politike cijepljenja u ovom trenutku u Hrvatskoj nije cijepljeno oko 48 posto odraslih osoba. Perspektive radi, valja reći da po posljednjoj anketi, uvjerljivo najjaču stranku u zemlji, HDZ, podupire 27,3 posto ispitanika.

Atmosfera se, izgleda, zagrijala do opasnih temperatura. Malobrojni, ali radikalni antimaskeri cirkusiraju se pred školom u Krapinskim Toplicama već danima. Jedna od njih otvoreno prijeti djelatnicima škole, prizivajući u svom sumanutom videu – rat.

U Sloveniji je prije nekoliko dana izbio izrazito nasilan prosvjed protiv epidemioloških mjera aktualne vlasti, koje će značajno otežati svakodnevni život svima bez Covid-putovnice. Bilo je tučnjave s policijom, kamenja, baklji, suzavca…

Golemi birački bazen

Vikend u Zagrebu, nakon tjedna obilježenog novim strepnjama za normalno odvijanje školske godine, jer je sve veći broj djece zaražen ili u samoizolaciji, pak, donosi veliki prosvjed protiv Stožera i epidemioloških mjera u Hrvatskoj, Festival slobode 2.0 (bilo bi, doduše, poštenije da su se nazvali Festival slobode 2.3). Paralele se povlače same – može li se histerija iz Zagorja i nasilje iz Ljubljane preliti i na Trg bana Jelačića ili će priča ostati na nabrijanom, ali mirnom prosvjedu kakav je bio onaj lanjski?

To će se sa sigurnošću znati za nekoliko sati, no već sad se s popriličnom preciznošću mogu navesti političke stranke koje su se ukrcale na zažareni vlak otpora epidemiološkim mjerama, maskama, Covid potvrdama i uglavnom svim ostalim alatima borbe protiv pandemije (ako pod taj alat ne računamo ignoriranje iste). Neki to sigurno rade iz uvjerenja, ali nikako ne treba zanemariti ni motiv približavanja golemom bazenu potencijalnih birača. Zbog potpunog kolapsa Vladine politike cijepljenja, naime, u ovom trenutku u Hrvatskoj nije cijepljeno oko 48 posto odraslih osoba. Perspektive radi, valja reći da po posljednjoj anketi, uvjerljivo najjaču stranku u zemlji, HDZ, podupire 27,3 posto ispitanika.

Nacisti i fašisti naviru

Most je u posljednje vrijeme najjači i najzagriženiji kritičar antikorona mjera i prakse u Hrvatskoj, toliko da baš opasno otklizuju u karikaturu. Glavni udarač, sinjski gradonačelnik Miro Bulj, u svom zasad neuspješnom pokušaju da zabrani korištenje maski u školama, otišao je toliko daleko da je izjavio kako “djeci oduzimaju pravo slobode disanja”, te da ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs “daje nacističke izjave”. Marija Selak-Raspudić, pak, kaže da su ministrove izjave “ispod svake razine, da ne kažem fašističke”.

Mostov saborski zastupnik Marin Miletić, uz rutinsko zazivanje ukidanja maski za djecu i Covid potvrda, kao kontru, kako kaže “zastrašiteljima”, ukazuje na primjer zemalja koje su se potpuno otvorile, Veliku Britaniju, Dansku i Švedsku (radi se, usput, o državama sa znatno višim postotkom procijepljenosti od Hrvatske).

Voće, sunce i glas za Živi zid

Most je, dakle, prvi na braniku borbe protiv borbe protiv pandemije, no najžešći su možda ipak u odavno ispuhanom Živom zidu. Stranka koja se raspala zbog svađe oko jedne eurozastupničke plaće, sa svog Facebooka doslovno poziva na akciju poput one u Sloveniji, jer se nakon nasilnih prosvjeda tamo, kažu, olabavila zabrana točenja goriva bez Covid potvrde.

Imaju i par imunoloških i političkih savjeta, koje je najbolje u potpunosti citirati: “Vaše psihičko i fizičko zdravlje bi trebalo biti na prvom mjestu, zato jedite puno voća, boravite na suncu, okrenite leđa HDZ-u, SDP-u i sličnima, nemojte slušati propagandu straha i borite se za svoja prava. Dignite glas protiv nepravde i fašizma. Neće Vam nitko to učiniti umjesto Vas. Mi se borimo i pokušavamo učiniti koliko možemo. Međutim, odluke donose oni kojima građani daju povjerenje. Sve se može promijeniti, ali ovisi o vama. Alternativa postoji, ali je VI morate odabrati”.

Pandemija je nova antikorupcija

Od prvog dana pandemije, pak, pomalo zaboravljeni Mislav Kolakušić žestoko tvrdi da je cijela priča – laž. Štoviše, kad su se lani u lockdownu zatvarala vrata te institucije, Kolakušić je koronu usporedio s prehladom. Neki dan je, pak, ustanovio da ljudska prava u Europi nisu ovako bila zgažena od nacizma.

Uglavnom, čini se da je bivši sudac koji je na jednoj temi – antikorupciji – zapravo osvojio lukrativnu poziciju u Bruxellesu, ima novu udarnu temu za sljedeću kampanju. I još pet godina beskompromisne borbe za male ljude.

Bjež’te sotone i tirani

Ako se vratimo na još uvijek značajnije političke snage u zemlji, bit će zanimljivo vidjeti hoće li na zagrebački prosvjed navratiti ekipa iz Domovinskog pokreta. Lani su povodom tog skupa kritizirali nedosljednost Stožera i Vlade, no pitanje je kako stoje s energijom i fokusom sad, nakon iscrpljujućeg ljetnog razvoda s osnivačem i predsjednikom stranke, Miroslavom Škorom. Ako je doduše, suditi po srpanjskoj tiskovnoj konferenciji stranke, na kojoj se predsjednik saborskog Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepan Bartulica obrušio na navodnu mogućnost (o kojoj se, usput, nije razmišljalo) obaveznog cijepljenja školske djece, teško je vjerovati da njega ili njegove kolege nećemo vidjeti danas na Trgu bana Jelačića.

Kao i cijeli niz sitnijih političkih aktera, šou biznis političkih aktivista koji se predstavljaju novinarima, zanesenih glazbenika i svih živopisnih Facebook komentatora koji najavljuju “smrt globalističko-sotonističkoj tiraniji”. Da dnevno od “prehlade” ne umire po desetak ljudi (s jasnom tendencijom rasta tog broja), možda bi čak bilo i, na neki iščašen način, pomalo zabavno.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više