Ovaj je gospodin prije pet godina najavio da će donirati zadnji dio svog nemalog bogatstva. To je i napravio

Charles F. Feeney dosad je poklonio više milijardi dolara

ZADNJA IZMJENA: sij. 7, 2017
Foto: screenshot

New York Times donosi priču o Charlesu F. Feeney, vrlo bogatom gospodinu koji je prije nešto manje od pet godina sjedio u lakiranoj fotelji u svom stanu na istočnoj strani Manhattana. Bio je tamo, okružen crtežima svojih unuka polijepljenih po zidovima, kada je rekao da će do kraja 2016. donirati posljednji dio velikog bogatstva koje je stekao.

BIla je to utrka s vremenom. Gospodin Feeney tada je imao 81 godinu, a Atlantic Philanthropies, zbirka privatnih zaklada koje je osnovao i godinama financirao, na računu je imala oko 1,5 milijardi dolara. Bacanje novca s prozora ili pisanje čekova pošto-poto jednostavno nije bio način na koji bi gospodin Feeney održao svoje obećanje.

‘Čini mi se da smo to dosta dobro napravili’

Prošlog su mjeseca, ipak, on i njegova zaklada završili utrku. Donirali su 7 milijuna dolara Sveučilištu Cornell, za pomoć studentima koji volontiraju. Službeno je ispraznio džepove, želeći ispuniti svoju težnju da “daje dok je živ”. Sve u svemu, dao je 8 milijardi dolara svojim zakladama koje podupiru visoko obrazovanje, javno zdravstvo, ljudska prava i znanstvena istraživanja.

“Uvijek si nervozan oko rukovanja tolikim novcem, ali čini mi se da smo mi to napravili dosta dobro”, izjavio je gospodin Feeney, sada 85-godišnjak, u razgovoru za NYT prošlog tjedna.

‘Možete nositi samo jedan par hlača’

Preostala neto vrijednost na njegovom računu sada je nešto više od 2 milijuna dolara. Prema svim mjerilima, Feeney nije ostao bez novca, no obzirom da se radi o čovjeku koji je imao tisuće puta veće bogatstvo, radi se o skromnom iznosu. On i njegova žena Helga sada žive u unajmljenom stanu u San Franciscu.

“Možete nositi samo jedan par hlača u isto vrijeme”, kaže gospodin Feeney. Dok nije navršio 75 godina, vozio se isključivo autobusom, materijale za sastanke nosio je u plastičnoj vrećici. Već dugi niz godina u New Yorku ne objeduje u finim restoranima, nego u raznim pajzlima. Uglavnom jede hamburger u dosta neuglednom lokalu u 57. ulici.

James Bond filantropije

Nitijedan američki dobrotvor nije dao veći dio svog bogatstva od gospodina Feeneya. Započeo je već 1982. godine, većinom u potpunoj tajnosti, pa ga je magazin Forbes svojedobno nazvao “Jamesom Bondom filantropije.” Njegovo ime ne pojavljuje se pozlaćenim slovima, klesano u mramoru ili sličnim formama, nigdje na tisuću zgrada diljem pet kontinenata gdje je razdijelio otprilike 2,7 milijardi dolara svog novca. Godinama, potpora Atlantica dolazi sa zahtjevom da korisnici ne objavljuju vijest o njihovoj donaciji.

Predsjednik i glavni izvršni direktor Atlantica Christopher G. Oechsli smatra da gospodin Feeney ne želi isticanje svojeg imena jer smatra da će tako možda privući više donacija, možda će netko donirati kako bi stekao pravo da se njegovo ime ističe na nekoj ploči.

Sve je počelo duty-free shopovima na aerodromima

Tijekom ranih 1990-ih Feeney se potajno sastao s paravojnim snagama u Belfastu u Sjevernoj Irskoj, pozivajući ih da prestanu s oružanim sukobima s gerilcima i obećavajući im financijsku pomoć u tom slučaju. Atlantic je dao svoju potporu za formiranje sustava javnog zdravstva u Vijetnamu, te za osiguravanje pristupa terapiji za AIDS u Južnoj Africi. Posljednja tura donacija, iznos od 600 milijuna dolara, išao je za Atlantic Fellows, koji uključuje razvoj mladih lidera koji u svojim zemljama rade za zdravija, pravednija društva

Feeney je odrastao u gradu Elizabethu, u New Jerseyu. Neko je vrijeme radio kao u vojnom zrakoplovstvu, a onda su, 1960. godine, partner i on osnovali firmu koja je prodavala stvari poput rakija i cigareta za putnike u duty free trgovinama. Firma je postigla veliki uspjeh. Dio dobrog poslovanja zasigurno je i u tome što je Feeney mudro ulagao u tehnološke start-upove. Godine 1984. tajno je prebacio svu svoju imovinu, uključujući i udio od 38,75 posto vlasništva u duty free poslu, u svoju zakladu Atlantic Philanthropies. Bio je jedan od ranijih ulagača u tvrtke koje su danas giganti, kao što su Facebook, Priceline, Alibaba, Legent.

Feeney i Trump kao zrcalne slike

Gospodin Feeney sve je što novi predsjednik Amerike nije. Recimo, jedan od Atlanticovih projekata jest podržati reforme u američkom zdravstvenom sustavu, što je pomoglo postaviti temelje za Zakon o dostupnoj zdravstvenoj skrbi. Drugo za što se zalaže je zagovaranje ukidanja smrtne kazne za maloljetnike. S druge strane Trump pompozno najavljuje kako će “demontirati Obamacare u samo jedan dan” i poziva na obnovu smrtne kazne.

I dok je gospodin Trump otvarao Trump Tower na Petoj aveniji ranih 1980.-ih, gospodin Feeney je nekoliko blokova dalje, u Makems pubu, razmišljao o prvim velikim čekovima koje će ispisati za dobrotvorne svrhe, pod uvjetom da se njegov identitet ne otkrije. “Ne sjećam se da sam ikada upoznao Trumpa”, rekao je u razgovoru prošli tjedan. Nije ni čudo.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3129 članaka Više o autoru