Politika & Kriminal

Ovaj gospodin nam je priznao da je za 200 kuna promijenio nacionalnost kako bi glasao kao Mađar

Naš reporter razgovarao je sa svim akterima priče

FOTO: Drago Hedl/Telegram

Teškog sam imovinskog stanja, moja supruga, naše troje malodobne djece i ja živimo od 1.925 kuna socijalne pomoći. Kad nam je ponuđeno da za 200 kuna moja supruga i ja, a oboje smo Hrvati, pristanemo izjasniti se kao pripadnici mađarske nacionalne manjine i da tako glasujemo na izborima, prihvatili smo. Za nas je 200 kuna jako, jako puno – priča za Telegram Dalibor Vrbanić iz baranjskog mjesta Kozarac.

Njegova priča, ali i iskazi još nekoliko osoba koje također tvrde da im je nuđeno par stotina kuna da se izjasne kao Mađari kako bi na izborima 11. rujna glasali na manjinskoj listi, bacaju ozbiljnu sumnju na regularnost izbora Roberta Jankovicsa za zastupnika mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Broj Mađara u zemlji pred izbore povećao se za 852

Neobična je činjenica, a to je službeni podatak, da je na ovogodišnjim parlamentarnim izborima u odnosu na one iz studenog prošle godine broj osoba koje se izjašnjavaju kao pripadnici mađarske nacionalne manjine povećan za 852. U Hrvatskoj je negdje oko 14.500 građana koji se izjašnjavaju kao Mađari, što bi značilo da se u samo devet mjeseci njihov broj dramatično povećao.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, Šandor Juhas, koji je na rujanskim izborima izgubio od Roberta Jankovicsa za 311 glasova, uvjeren je kako je njegov poraz rezultat smišljenog plana njegova suparnika, Roberta Jankovicsa, koji je nagovarao ljude u Baranji da se izjasne kao Mađari, mada s tom nacionalnošću nemaju nikakve veze.

Kako je moguće, kaže Juhas, navodeći konkretno ime i prezime, da se osoba, čija je mati Hrvatica, a otac Srbin, na posljednjim izborima izjasnila kao Mađar.

Danas je podnesena kaznena prijava

Samo u baranjskoj općini Čeminac, koja ima 1.400 stanovnika, broj osoba koje su se na posljednjim izborima izjasnile kao Mađari, u odnosu na izbore ovoga rujna, veći je za 28 – povećao se sa 68 na 96. Juhas je prikupio imena 17 osoba koje su se sada, mada nemaju bilo kakvo mađarsko podrijetlo, na izborima 11. rujna, izjasnili kao Mađari.

Među njima je osmero Hrvata, šestero Srba, dvoje Roma i jedan građanin koji se do sada nije nacionalno izjašnjavao. Sve to, zajedno s izjavama četiri osobe kojima je nuđen novac da se izjasne kao Mađari, Juhas je sažeo u kaznenu prijavu za izbornu prijevaru koju danas (petak) kani podići.

Kako je točno izgledala procedura

Dalibor Vrbanić, jedna od osoba koja u razgovoru za Telegram tvrdi kako je vrbovana da se izjasni kao Mađar, detaljno za Telegram opisuje kako je ta operacija tekla.

– Otprilike dva tjedna prije izbora došao mi je A. S. (podaci poznati redakciji), Mađar i bliski Jankovicsev suradnik. Rekao je da nam može ponuditi 200 kuna ako pristanemo izjasniti se kao Mađari. Kad smo supruga i ja prihvatili, za nekoliko dana s njim smo se našli u Osijeku, u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije. Ondje su bile dvije službenice. S jednom od njih razgovarao je na mađarskom, pa nisam razumio o čemu su pričali.

Pokazali smo osobne iskaznice, potpisali nekakav papir pa nam je A. S. rekao kako smo sada sve sredili i dodao da smo postali Mađari. Nakon nekoliko dana A. S. mojoj je supruzi dao 100 kuna, a meni isti iznos obećao nakon glasovanja. Ali, mada teško živimo – uz socijalnu pomoć nešto novca zaradim skupljajući boce i sekundarne sirovine – u subotu, dan prije izbora, otišao sam u policiju u Beli Manastir i sve prijavio. Ondje postoji moj iskaz. Na glasanje nisam išao i obećanih 100 kuna nisam ni tražio ni dobio.

Tvrdnje da zastupnika Jankovicsa financira Orban

Još tri osobe, iz mjesta Kamenac i Karanac iznijele su svoja svjedočenja o podmićivanju i nuđenju 200 odnosno 300 kuna da bi se izjasnili kao pripadnici mađarske nacionalnosti. Jedna od njih rekla je kako joj je socijalna radnica iz Belog Manastira (podaci također poznati redakciji) prijetila oduzimanjem djeteta ukoliko ne pristane izjasniti se kao Mađarica. Njihovim iskazima također raspolaže i belomanastirska policija.

Tamaš Najbauer, koji radi u Savezu mađarskih udruga i uredu bivšeg zastupnika mađarske nacionalne manjine Šandora Juhasa, kaže za Telegram kako je Jankovics blizak s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i kako je i financijski poduprt od njegove stranke Fides. To potkrepljuje i čestitkom koju je Orban 13. rujna, samo dva dana nakon izbora, osobno uputio Jankovicsu, a ovaj je ponosno objavio na svom Facebook profilu.

Razgovarali smo i s Roberom Jankovicsem

Zanimljiva je i Najbauerova tvrdnja da je Vladimir Šeks, neposredno prije izbora, obilazio Baranju i načelnike tamošnjih općina, one iz HDZ-a, nagovarao da potporu na izborima dadu Jankovicsu, a ne Juhasu, koji je član SDP-a.

Službena čestitka koju je Orban poslao Jankovicsu nakon što je izabran u Sabor
Službena čestitka koju je Orban poslao Jankovicsu nakon što je izabran u Sabor

– Ako su se takve stvari događale, ja za njih ne znam i to najoštrije osuđujem – kaže za Telegram novoizabrani zastupnik mađarske nacionalne manjine, Robert Jankovics. Dodaje kako A. S., za kojeg Telegramov sugovornik s početka priče tvrdi da mu je blizak, uopće ne poznaje.

‘Ova kampanja bila je vrlo prljava’

– I mene je iznenadilo da je na ovim izborima bilo čak 852 Mađara više nego na prošlim, ali taj broj povećao se i kod drugih nacionalnih manjina, ne samo kad su u pitanju Mađari. Ova je kampanja bila vrlo prljava i kad sam se upustio u utrku za predstavnika moje manjine u Hrvatskom saboru, znao sam da će biti puno udaraca ispod pojasa. A Juhas sada poduzima sve da moju pobjedu prikaže kao nezakonitu.

Janković priznaje da mu je u kampanji puno pomogao HDZ. Ne negira Šeksovu ulogu u tome i kaže:

– SDP je čvrsto stao uz Juhasa i pomagao mu na sve načine. Kada sam vidio da sam u toj borbi neravnopravan, zatražio sam i dobio pomoć HDZ-a. Juhasu je sada krivo što je izgubio, zna da će nova Vlada biti stabilna i da će svoj mandat izdržati do kraja. A meni je, vjerujte, samo stalo do rada, da se svojim sudjelovanjem u Saboru borim ne samo za boljitak mađarske nacionalne manjine, već za dobrobit svih građana Hrvatske.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu